NRK Meny
Normal

Klippekrans

Hvorfor ikke starte uken med å bake en klippekrans? Kokke-Lise baker i mandagens sending og serverer varm sjokolade til.

Klippekrans
Foto: NRK

  • 3 1/2 dl melk
  • 100 g mykt smør
  • 50 g gjær
  • 90 g sukker
  • 1 egg
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • ca. 650 g hveteme

Fyll

  • 4 ss mykt smør
  • 3 ss sukker
  • 1 1/2 ss kanel
  • egg til pensling

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en bakebolle.Tilsett lunken melk, sukker, kardemomme, salt, egg og smør. Bland inn melet litt etter litt og elt deigen til den blir smidig og slipper bollen. Dekk bollen med plastfilm og la deigen heve til dobbel størrelse.

Ha deigen på bakebordet og elt den lett. Rull deigen til en tykk pølse og kjevl ut som rektangel. Smør leiven med smør og dryss over sukker og kanel. Rull leiven fast sammen som en rullekake.

Legg den som en krans over på et stekebrett kledd med bakepapir eller bakeduk. Klipp deigen nesten igjennom på skrå, i ca. 2 cm tykke skiver. Legg skivene vekselsvis mot høyre og venstre.

Etterhev under plast i ca. 30 minutter.

Pensle og stek kransen ved 200 grader på nederste rille i 20-25 minutter. Avkjøl på rist og pynt gjerne med melisglasur.

Tips

Server med varm krydret sjokolade

Kok opp 1/2 l melk med 2 kanelstenger, 3 nellik og en halv vaniljestang eller 1 ts vaniljeessens.

Trekk kasserollen til side og la melken trekke smak.

Hakk opp 100 g sjokolade og fordel det i to glass eller kopper.

Tilsett en espresso i hvert glass og sil over den varme kryddermelken.

Bruk evt. en kanelstang som rørepinne.