Hopp til innhold

– Det er ekstremt primitivt her

I kveld flytter de første frivillige inn i den omstridte Kongolandsbyen i Frognerparken. Landsbyboer Nanna Melland frykter at det kan bli kaldt, vått og ukomfortabelt.

Kun timer før åpningen legges siste hånd på verket i Kongolandsbyen i Frognerparken. Men fortsatt mangler en av de viktigste ingrediensene: Innbyggerne. Reportere: Gaute Zakariassen og Åsa Vartdal.

LANDSBYBOER: Nanna Melland er en av dem som har meldt seg frivillig til å bo i Kongolandsbyen. Hun tror boforholdene vil oppleves som primitive. Reportere: Gaute Zakariassen og Åsa Vartdal. Foto: Henrik Myhr Nielsen.

Kongolandsbyen

NØYAKTIG GJENSKAPT: Kunstnerne Lars Cuzner og Mohamed Ali Fadlabi har gjenskapt 1914-landsbyen ned til minste detalj, inkludert inngangspartiet.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Kongolandsbyen, en eksakt kopi av paviljongen fra jubileumsutstillingen i 1914, står nå ferdig.

Kun timer før den offisielle åpningen finner sted kl. 18.00, er det bare én viktig del som mangler i utstillingen: Landsbyboerne.

Les: Slik feiret vi 100 års selvstendighet i 1914

Vet lite om landsbyboerne

Kunstnerne bak prosjektet, Lars Cuzner og Mohamed Ali Fadlabi, jobber med å legge siste hånd på verket når NRK kommer innom paviljongen torsdag formiddag.

Den ferdige Kongolandsbyen består av 10 små hytter og en større hovedpaviljong, bygget av bjørk fra Nes i Akershus.

Les: Her bygges Kongolandsbyen opp igjen

Landsbyboerne som skal bo på utstillingsområdet, har ennå ikke flyttet inn, og kunstnerne vet foreløpig svært lite om hvem de frivillige som har meldt seg er.

Noen av dem har imidlertid kommet innom tidlig for å inspisere boforholdene før de flytter inn. Nanna Melland er en av dem som tar plass i landsbyen fra kl. 18.00 i kveld, og er spent på hvordan det blir å sitte på utstilling.

– Jeg synes det er et spennende prosjekt. Jeg synes det er modig av kunstnerne, og jeg synes det utfordrer meg, som skal sitte på utstilling, sier Melland.

Les også: «Kongolandsbyen» går verden rundt

– Ekstremt primitivt

Meland mener utstillingen også sier noe om det å være norsk.

– Det at man for 100 år siden gikk rundt og tittet på «negre fra Afrika» var jo i seg selv ikke noe ondt med, men det å gå rundt og være besteborgerlig å titte på «de andre», det er en del av den norske identiteten, sier Melland.

Hun er usikker på hvordan det blir å bo i de spartanske hyttene, rent praktisk.

– Det jeg blir utfordret på som frivillig, er jo om jeg orker å være her når det regner. Hvor er ilstedet, hvor skal jeg hente vann, hvor skal jeg gå på do? Det er ekstremt primitivt her. Det er på en måte en scene, en kunstig landsby. Men det var det jo også den gangen.

Les også: Kongolandsbyen høster storm på Twitter

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.