Hopp til innhold

Klart for «Børning 2»-innspilling i februar

Fjorårets mest sette norske film får en oppfølger. Nå blir det kjøring på vinterføre. – Det blir drita gøy, sier regissør Hallvard Bræin.

Ida får bli med på biltur

BILLØP: «Børning» handler om et billøp fra Oslo til Nordkapp. Nå får den en oppfølger som skal finne sted på norske vinterveier. Planlagt premiere er oktober neste år.

Foto: Erik Aavatsmark / Filmkameratene & SF Norge

Over 380.000 publikummere tok i fjor turen til norske kinoer for å se Anders Baasmo Christiansen, Sven Nordin og Jenny Skavlan råkjøre landet på langs. Det gjorde «Børning» til den mest sette norske filmen på kino.

Børning 2

NY FILM: Produsent Marcus Brodersen og regissør Hallvard Bræin er klare for ny «Børning»-film. Den skal etter planen ha premiere i oktober neste år.

Foto: Torkil Torsvik / NRK

Nå er det klart for en oppfølger som etter planen skal gå på norske kinoer allerede neste høst. Dette selv om de ikke får noen økonomisk forhåndsstøtte fra Norsk filminstitutt.

– Det er bare helt vilt. Vi har gått og ventet og ventet og ventet. Vi har søkt sju ganger overfor Filminstituttet for å få forhåndsstøtte til «Børning 2», og når vi fikk sjuende avslaget så tenkte vi som så: Vi kjører i gang. Vi gir flatt jern, sier regissør Hallvard Bræin.

Handlingen skal ifølge regissøren finne sted på norske vinterveier.

– Vi skal lage verdens første bilfilm på vinterføre. I seg selv er jo det en kjempeutfordring. Det er isete veier og speke fjelloverganger. Det blir drita gøy, sier han.

– Stor risk

John M. Jacobsen produsent i Filmkameratene

RISK: Produsent i Filmkameratene, John Jacobsen, sier de tar en risk ved å lage filmen uten statlig støtte gjennom Norsk filminstitutt.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Produsent John Jacobsen, med filmer som «Veiviseren», «Max Manus» og «Trolljegeren» på samvittigheten, mener det nærmest er blitt et folkekrav med en oppfølger til fjorårets kinosuksess.

– Man ønsker seg «Børning 2», og det skal de nå få.

Dette til tross for at Jacobsen selv i februar påstod at filmen var umulig å lage uten statlig støtte.

– Dette er en relativt stor risk for oss, men vi har fått større bidrag fra samarbeidspartnere våre enn det vi trodde vi ville få. Det er mange som tar risken for å få dette gjort, sier han.

At Norsk filminstitutt har avslått alle søknadene om forhåndsstøtte mener Jacobsen svekker imaget deres.

– Børning er på en måte den filmen publikum absolutt vil ha, og jeg mener det er usmart av dem å ikke være med på prosjektet.

Får penger likevel

Selv om «Børning»-filmene ikke får forhåndsstøtte, understreker Filminstituttet at den første Børning-filmen tilsammen er tildelt ca 15 millioner kroner i form av støtte til lansering og i såkalt etterhåndsstøtte, som er basert på antall solgte kinobilletter.

Produksjonsgårgiver Arve Figenschow i NFI sier at også oppfølgeren bør kunne vente seg noe liknende

– Filmer i denne størrelsesordenen vil utløse ganske mange millioner med tilskudd fra NFI uansett, og uten at jeg skal sitte her og love tilskudd til «Børning 2», vil jeg jo tro at den mottar både lanseringstilskudd og etterhåndstilskudd, sier han til NRK.

– Ikke vent for lenge

Børning

SUKSESS: Over 380.000 nordmenn gikk på kino og så «Børning» i fjor, og gjorde den til den mest sette norske kinofilmen i 2014.

Foto: SF Norge
Henrik Mestad

VANT PRISER: «Børning» vant fire Amandapriser. Henrik Mestad vant blant annet for Beste birolle.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Men Jacobsen får støtte fra styreleder i Norske kinosjefers forbund, Arild Kalkvik, som mener NFI bør bli flinkere til å raskt prioritere oppfølgere til publikumsfavoritter.

– Vi som driver kino ville syns det var bra om det gikk litt fortere med oppfølgere. Du bør ikke vente for lenge hvis det skal ha noen stor effekt, sier han.

Produksjonsrådgiver i NFI, Arve Figenschow, tilbakeviser at publikumsfavoritter ikke blir prioritert, ettersom filmer som «Askeladden» og «Solan og Ludvig» har fått filmstøtte det siste året. «Børning» nådde rett og slett ikke opp.

– Altså, den som fikk tilskudd i forrige runde var jo en oppfølger. Det er begrenset med rammer, så man kan aldri gjøre alle til lags. Det er harde fakta.

Det lukter svidd av Norges første skikkelige bilfilm.

– LUKTER SVIDD: Filmpolitiet ga «Børning» terningkast fire. Se Birger Vestmos anmeldelse.

Kulturstrøm

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.

 • Chile gjenåpner etterforskningen av Pablo Nerudas død

  Chile skal nok en gang forsøke å løse mysteriet rundt nasjonaldikteren Pablo Nerudas død, har en domstol i landet besluttet. Det skriver NTB.

  Neruda, som fikk nobelprisen i litteratur i 1971, døde tolv dager etter militærkuppet der landets folkevalgte president Salvador Allende ble styrtet og en militærjunta under ledelse av general Augusto Pinochet overtok makten.

  Den offisielle dødsårsaken var prostatakreft, men Nerudas sjåfør og assistent Manuel Araya fortalte mange år senere at forfatteren fikk en mistenkelig sprøyte i brystkassen rett før han døde.