Kanonpris til «Børning»

Bilfilmen vant publikumsprisen under filmbransjens utdeling, men «Blind» ble torsdagskveldens store vinner.

Ida i bilverkstedet

VANT: Bilfilmen «Børning», med Anders Baasmo Christiansen i hovedrollen, ble årets mest sette norske kinofilm. I kveld vant den også publikumspris.

Foto: Erik Aavatsmark / Filmkameratene & SF Norge

Kanonprisen arrangeres i forbindelse med filmfestivalen Kosmorama i Trondheim, og prisvinnerne stemmes frem av bransjen selv.

Unntaket er publikumsprisen, som i år gikk til «Børning». Filmen er fjorårets mest sette norske film på kino og handler om et billøp fra Oslo til Nordkapp.

Fem priser til «Blind»

Kveldens store vinner ble dramafilmen «Blind», som fikk flere av utdelingens gjeveste priser. Eskil Vogt vant både for beste regi og beste manus, mens Ellen Dorrit Petersen vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle.

– Det gjør meg stolt og glad at folk fra mitt eget yrke har stemt meg frem. Det er Eskil som først og fremst skal takkes, og jeg er takknemlig for at han ga meg hovedrollen, sa Petersen som ikke hadde anledning til å være til stede.

Eskil Vogt og Ellen Dorrit Petersen

VANT HVER SIN PRIS: Regissør Eskil Vogt og hovedrolleinnehaver Ellen Dorrit Petersen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I filmen spiller Dorrit Petersen en kvinne som mister synet i voksen alder, og som ikke lenger tør å bevege seg utenfor leiligheten sin.

«Blind» er Vogts regidebut, men han har tidligere skrevet manuset til de kritikerroste filmene «Reprise» og «Oslo, 31. august».

Roste Sundquist

Ole Giæver fikk pris for hovedrollen i «Mot Naturen», hvor han også har regien. Filmen vant nylig en pris under filmfestivalen i Berlin. Giæver roste kollega Bjørn Sundquist, som var nominert til samme pris, fra scenen.

– Utrolig glad for denne prisen, det er den jeg minst ventet å få. Bjørn, jeg er din største fan og jeg vil alltid ha med deg i filmene jeg lager. Men denne filmen handlet om en sporty fyr i trettiårene, så vi får heller prøve å samarbeide i fremtiden.

Se alle prisvinnerne i faktaboksen.

Kulturstrøm

  • Stjernespekket Hitchcock-hommage

    Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

    Amy Adams i filmen "The woman in the window"
    Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix
  • Ingen konserter i Borggården

    Det blir ingen konserter i Borggården under Olavsfestdagene i Trondheim i sommer. Det betyr at konsertene med Manic Street Preachers, Ole Paus og Motorpscyho, Aurora, Iris, Kari Bremnes og Trondheim Symfoniorkester, blir avlyst. Det opplyser arrangørene fredag formiddag.