Hopp til innhold

Kanonpris til «Børning»

Bilfilmen vant publikumsprisen under filmbransjens utdeling, men «Blind» ble torsdagskveldens store vinner.

Ida i bilverkstedet

VANT: Bilfilmen «Børning», med Anders Baasmo Christiansen i hovedrollen, ble årets mest sette norske kinofilm. I kveld vant den også publikumspris.

Foto: Erik Aavatsmark / Filmkameratene & SF Norge

Kanonprisen arrangeres i forbindelse med filmfestivalen Kosmorama i Trondheim, og prisvinnerne stemmes frem av bransjen selv.

Unntaket er publikumsprisen, som i år gikk til «Børning». Filmen er fjorårets mest sette norske film på kino og handler om et billøp fra Oslo til Nordkapp.

Fem priser til «Blind»

Kveldens store vinner ble dramafilmen «Blind», som fikk flere av utdelingens gjeveste priser. Eskil Vogt vant både for beste regi og beste manus, mens Ellen Dorrit Petersen vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle.

– Det gjør meg stolt og glad at folk fra mitt eget yrke har stemt meg frem. Det er Eskil som først og fremst skal takkes, og jeg er takknemlig for at han ga meg hovedrollen, sa Petersen som ikke hadde anledning til å være til stede.

Eskil Vogt og Ellen Dorrit Petersen

VANT HVER SIN PRIS: Regissør Eskil Vogt og hovedrolleinnehaver Ellen Dorrit Petersen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I filmen spiller Dorrit Petersen en kvinne som mister synet i voksen alder, og som ikke lenger tør å bevege seg utenfor leiligheten sin.

«Blind» er Vogts regidebut, men han har tidligere skrevet manuset til de kritikerroste filmene «Reprise» og «Oslo, 31. august».

Roste Sundquist

Ole Giæver fikk pris for hovedrollen i «Mot Naturen», hvor han også har regien. Filmen vant nylig en pris under filmfestivalen i Berlin. Giæver roste kollega Bjørn Sundquist, som var nominert til samme pris, fra scenen.

– Utrolig glad for denne prisen, det er den jeg minst ventet å få. Bjørn, jeg er din største fan og jeg vil alltid ha med deg i filmene jeg lager. Men denne filmen handlet om en sporty fyr i trettiårene, så vi får heller prøve å samarbeide i fremtiden.

Se alle prisvinnerne i faktaboksen.

Kulturstrøm

 • Skuespiller Anne Heche er død

  Skuespiller Anne Heche er død. Det skriver flere utenlandske medier. Hun er blant annet kjent fra TV-serien serien Ally McBeal, filmene «Donnie Brasco» og «Six days». Hun fikk Emmy for rollen i såpeoperaen «Another World».

  Heche var innlagt på sykehus og lå i kunstig koma, etter skader hun pådro seg da hun kjørte inn i en husvegg, fredag for en uke siden.

  Anne Heche Crash
  Foto: Jordan Strauss / AP
 • Salman Rushdie fortsatt i live

  Salman Rushdie er fortsatt i live, bekrefter guvernøren i New York etter at forfatteren ble angrepet fredag.

  Rushdie «får den hjelpen han trenger» etter at han ble fløyet til sykehus, sier guvernør Kathy Hochul på en pressekonferanse fredag, melder BBC.

  Hun sier det pågår en innsats for å samle inn mer informasjon om gjerningsmannen som angrep Rushdie på et litteraturarrangement i delstaten.

  Hochul roser en politimann som var på stedet og raskt grep inn og «reddet livet» til Rushdie og ordstyreren, som også ble angrepet.

  Hochul fordømmer angrepet og sier det er viktig at folk føler at de står fritt til å «si og skrive sannheten».

  En lege som var til stede på arrangementet og ga førstehjelp til Rushdie, sier forfatteren hadde fått flere stikkskader, inkludert en på høyre side av halsen, skriver New York Times. Hun sier Rushdie ikke fikk hjerte- lungeredning og at folk sa «han har puls, han har puls».

  Salman Rushdie
  Foto: Rogelio V. Solis / AP
 • Trondheim: Selges billetter til falsk festival

  Politiet i Trondheim er gjort oppmerksom på at det via nettet er forsøkt solgt billetter til en festival som heter «Sky Music Festival». Festivalen skulle bli arrangert i Erkebispegården i 12.–14. august. I en pressemelding skriver politiet at dette ikke medfører riktighet og betegner festivalen som falsk. De ber personer som har kjøpt billetter om å ta kontakt med politiet for anmeldelse.

  Erkebispegården i Stavanger
  Foto: Gorm Kallestad / NTB