Hopp til innhold

Femdoblet besøkstallet midt i korona-tiden

Flere store museer melder om publikumssvikt. Likevel klarer noen å kapre Norges-turistene. Ved Kistefos og Maihaugen er det parkeringskaos og flere besøkende enn i fjor.

The twist, ved Kistefos-museet i Jevnaker

REKORD: Kistefos museum har allerede passert fjorårets besøkstall.

Foto: Azad Razaei / NRK

– Vi passerer denne uken hele fjorårets besøkstall, og vi har så vidt begynt sesongen, sier Kristin Gamme Helgaker, salgssjef ved Kistefos museum.

Kristin Gamme Helgaker, salgs- og markedssjef ved Kistefos museum

FORNØYD: Kristin Gamme Helgaker hadde ikke forutsett de høye besøkstallene.

Foto: Tarjei Mo Batalden / NRK

I fjor åpnet Dronningen museumsbygget «The Twist», som har fått internasjonal oppmerksomhet.

Likevel er det mest nordmenn på norgesferie som besøker kunstanlegget ved Jevnaker.

– Vi har hatt logistikkutfordringer med parkeringsplasser. Nå kjører alle bil, og vi har ikke hatt noen busser. Så vi har utvidet parkeringsplassene våre, sier Helgaker.

Besøkende ved Kistefos museum

NORGESFERIE: Kistefos er mye besøkt av nordmenn på ferie, og lokale.

Foto: Ketil Kern / NRK

Hun sier de hadde avtalt og booket busslaster med utenlandske turister, men alt ble avlyst da koronakrisen kom. De hadde ikke forutsett så stort besøk av nordmenn i sommer. Hittil i år er besøket femdoblet sammenlignet med i fjor, og de har passert fjorårets besøkstall på 48 000.

Alt er på norsk

Maihaugen på Lillehammer har også mistet sine utenlandske turister, men har enda flere nordmenn enn vanlig på besøk.

– Enkelte dager har vi flere besøk i år, enn vi hadde i fjor, sier Jostein Skurdal, administrerende direktør ved stiftelsen Lillehammer museum.

Jostein Skurdal er direktør ved Lillehammer museum.

VERT: Også direktør Jostein Skurdal må ut og guide besøkende ved Maihaugen i sommer.

Foto: Arne Sørenes / NRK

På Maihaugen er alle ansatte i sving for å ta imot de besøkende. Skurdal er selv vert ved friluftsmuseet, og forteller om historien til Skjåktunet.

– Parkeringen har vært kaotisk, de har måttet parkere i gangveier og sånn. Vi har fått beskjeder fra kommunen og politiet om at det ikke var helt bra, men da fikk vi løst det med kommunen, sier Skurdal.

Museet har i år all skilting og brosjyrer på norsk, og ingen omvisninger på andre språk. Skurdal sier det er mye barnefamilier som kommer i år.

Besøkssvikt for Oslo-museer

Norsk folkemuseum på Bygdøy og Nobels Fredssenter har begge mye lavere besøk enn i fjor.

Kjersti Fløgstad er direktør ved Nobels fredssenter i Oslo.

KORONAKLARE: Nobels Fredssenter åpnet nylig en helt ny utstilling, laget under stengningen i vår, forteller direktør Kjersti Fløgstad.

Foto: Ketil Kern / NRK

– Om sommeren har vi 450-500 besøkende hver dag, og kø utenfor. Nå er vi på en tiendedel av det, sier direktør Kjersti Fløgstad ved Nobels Fredssenter.

De har færre norske gjester enn vanlig, i tillegg til frafallet av utenlandske turister. Enkelte dager har museet kun solgt 25 billetter. Da dørene stengte i mars, startet arbeidet med en helt ny utstilling, laget spesielt for koronatiden.

– Det er tungt å drive et sted som dette uten å ha så mye besøk som vi vanligvis pleier. Koronaen har slått hardt inn på vår økonomi.

– Regnestykket går ikke opp

– Vi kan tape så mye som 15-20 millioner kroner i billettinntekter, og cafevirksomheten går dårligere. Økonomisk sett går ikke regnestykket opp, uansett hvor mange lokale vi får til å komme hit.

Det sier pressekontakt ved Norsk Folkemuseum Jon Ilseng. Museet har fått 4 millioner kroner i støtte og kompensasjon, men det dekker likevel ikke tapet deres. De har 30-40 prosent av normalt antall besøkende, anslår Ilseng.

Jon Ilseng ved Norsk Folkemuseum

KREVENDE: Norsk Folkemuseum har 160 bygninger. Det krever mye arbeid og dermed mer billettinntekter, sier Jon Ilseng.

Foto: Peder Bergholt / NRK

Likevel har Ilseng tro på at besøkstallene tar seg opp igjen.

– Jeg tror man kommer til å se tilbake på dette som en veldig fin sommer. Opplevelsen for dem som er her er veldig fin. I år kommer vi sikkert til å få en del folk inn døra for første gang, sier han.

Raja forventer flere turister

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja skriver i en e-post til NRK at kompensasjonsordningene for tapte inntekter videreføres ut august og utvides med 1,25 milliarder kroner til kultur.

– Fasiten kjenner vi ikke før sommeren er over; vi vil alle - museene inkludert - måtte leve med en viss usikkerhet i tiden fremover og tilpasse driften deretter, skriver Raja.

Raja skriver at Norsk Folkemuseum er kvalifisert til å søke om å få dekket tapte inntekter, sammen med andre museer med mindre enn 60 prosent av driftsinntekter fra det offentlige.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.