Hopp til innhold

Insisterer på å bli i Syria

BERGEN (NRK): Alle bøkene hans er forbudt i Syria, men Khaled Khalifa velger å bli. – Jeg kan ikke bo noe annet sted.

Forfatter Khaled Khalifa i Bergen på litteraturfestival

OPTIMIST: Den syriske forfatteren Khaled Khalifa tror demokratiet vil seire til slutt. Han besøker Bergen internasjonale litteraturfestival denne uken.

Foto: Eivind Senneset / Eivind Senneset

– Både hasj og bøkene mine er forbudt i Syria, men likevel svært tilgjengelig, ler Khaled Khalifa galgenhumoristisk.

Den syriske forfatteren er et av trekkplastrene på litteraturfestivalen i Bergen, som går av stabelen denne helgen. Romanene hans er oversatt til mange språk, og hylles av kritikerne over hele verden.

Bøkene hans smugles inn i Syria fra Libanon, eller trykkes opp i piratkopier. På tross av at han er fordømt av regimet, opplever Khalifa at folk i Damaskus oppsøker ham for å få signert bøker og ta selfie med den forbudte forfatteren.

En tapt generasjon

En tredjedel av den syriske befolkningen har flyktet fra landet sitt. Khaled Khalifa er en av få forfattere som har valgt å bli.

– Jeg kan ikke bo noe annet sted. Dette er mitt land, ikke regimets.

Han vil ikke dømme kollegaer som har valgt å forlate sitt hjemland i krig, men han forteller at Syria har mistet en hel generasjon forfattere og kunstnere:

– Det var så mange lovende nye stemmer. Men så mange flyktet, og deres stemmer har stilnet. De klarer ikke skrive lenger.

Dette gjelder ikke bare syrere, men hele regionen.

Hverdagsliv i krigstid

Temaet på årets festival er hverdag, og Khalifa forteller at hverdagen hans som forfatter ligner på den gamle – med visse store unntak. Gjennom tolv år skrev han seks timer hver dag på den samme kafeen, der de ansatte var som familie for ham.

– I dag er den kafeen tatt over av sikkerhetspolitiet.

Før krigen tok det ham 15 minutter å komme seg på jobb. I dag tar det to timer å komme til den nye kafeen han har som kontor. Kontrollposter skal passeres og ID-papirer vises og krangles over – hver eneste gang. Mange av vennene hans er drept eller har flyktet, så han er ensom med arbeidet sitt.

Forfatter Khaled Khalifa på Bryggen i Bergen

OVERLEVENDE: – Ingen overlever krig, selv ikke de som unnslipper døden, sier Khalifa. – Krigen forblir i sjelen din for alltid.

Foto: Eivind Senneset / Eivind Senneset

Optimist

56-åringens nyeste roman er den første fra hans hånd som foregår under den pågående krigen. Den skildrer et sønderrevet land og folk. Likevel er forfatteren optimistisk på hele regionens vegne:

– Det som startet med ungdommenes protest i gatene våren 2011 lar seg ikke stoppe. Ungdommens kraft er ikke knust. Folk i den arabiske verden vil ha demokrati. Jeg er sikker på at det vil skje til sist.

– Hør på de unge i Syria. Hør på de unge i Irak, Iran, Libanon. Hør på folket, ikke på regimene.

En vits

Romanen «Døden er et slit» byr på mye mørk komedie. Som når soldater ved en kontrollpost arresterer en død mann fordi han er registrert i papirene som levende og opposisjonell.

Er det meningen at boka skal være komisk, undrer jeg litt usikkert, og får et svar som går utenom bokas rammer:

– Vi sitter i et utbombet Syria og hører FN uttale at de er bekymret for syrerne. Vi leser at franske myndigheter beskytter en krigsforbryter som Bashar al-Assads onkel (kjent i Syria som «Slakteren fra Hama», journ. anm.). Først nå er han arrestert – for skattesvindel.

Khalifa er dyster nå.

– Det kan du kalle en vits.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober