Svindal frikjører på fritida: – Måtte lære meg å bremse

Alpinstjernen Aksel Lund Svindal har hatt en strålende sesong, men har ikke pakket vekk skiene riktig ennå.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal er gjest hos Lindmo, og forteller blant annet om frikjøringen han driver med etter alpinsesongen.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Aksel Lund Svindal er Norges fremste alpinist, og avsluttet i år sesongen med to VM-medaljer, hvorav en var av gull, en andreplass verdenscupen sammenlagt, samt seier i utfor- og super G-cupen.

Man skulle tro det var nok for fartsspesialisten fra Kjeller, men han har ennå ikke pakket vekk skiene for sesongen. Han kommer nemlig rett fra frikjøring i Lyngsalpene i Troms til denne ukens episode av «Lindmo». Der har han spilt inn sin femte skifilm med det prisbelønnede norske filmselskapet Field Productions.

– Det råeste er naturopplevelsen ved frikjøring. Det er et fantastisk flott land vi bor i, og det blir råere jo lenger unna Oslo man kommer, sier Svindal i programmet.

– Måtte lære å bremse

For en alpinist som er vant til å komme seg så raskt som mulig ned en løype, er det mye som er annerledes med frikjøring.

– Det er veldig mye som er likt i frikjøring og alpint, man blant annet være veldig skjerpet. Men teknisk sett er det annerledes. Noe av det første jeg lærte var at man ikke skulle være førstemann ned, ler Svindal.

Han er, som fartsspesialist, trent til å utnytte svinger og terreng for å få mest mulig fart, og han når ofte hastigheter opp mot 150 kilometer i timen. Så han syntes det var det rart å plutselig skulle bremse i svingene.

– I starten gikk det bare rett ned. Det var uvant for kroppen å skulle bremse og kjøre svinger på en annen måte, sier han.

Det er også mange utfordringer knyttet til frikjøring, som er i ulendt terreng og ofte med bratte stup.

– Det kan være veldig vanskelig når det er høy eksponering, bratte stup, og man må kjøre på skrå, sier Svindal til NRK.no.

Gjør ting som ser umulig ut

Selv om det alpinisten får til i puddersnøen i fjellsidene ser imponerende ut, sier han selv at det ikke er på langt nær like imponerende som det de proffe frikjørere får til.

– Noen synes kanskje jeg kjører ting som ser umulig ut, men de som er proffe kjører ting jeg synes ser umulig ut. De tar også steget videre, og legger på triks mens de kjører, sier Svindal.

Alpinisten er en populær mann på skifilm, og også et yndet TV-objekt når han kjører renn. Det kan Fremskrittsparti-leder Siv Jensen, som også er gjest i studio sammen med sin søster Nina Jensen, skrive under på.

– Det sies at det eneste som kan få meg til å avstå fra en debatt er hvis Aksel er på TV, sier hun.

De verste sekundene

For Svindal selv er det fullt fokus i tiden før et renn, og han forteller at den kjipeste delen med sporten han bedriver er de siste minuttene og sekundene rett før start.

– Det er høy risiko, så kraften og viljen til å lykkes må være større enn å tro man vil mislykkes. Du må ha riktig innstilling fra start, og du må se for deg at du kjører løypa og klarer å vinne, sier han.

Til NRK.no forteller han at tiden når han står på toppen av et fjell rett før han skal kaste seg utfor ukjent terreng kan sammenlignes med den når han står på startstreken før et renn.

– Ja, det er litt av den samme følelsen, sier han.

Selv om han trives godt med å lage skifilmer og utforske ukjente fjellsider, betrygger han publikum med at vi fortsatt får se han kjempe om flere seire i alpinbakkene i årene som kommer.

– Så bør vi være redde for at du ender opp som en frikjører og skiboms nå?

– Nei. Men der er viktig å utvide horisonten litt, sier Svindal.

Se Lindmo på NRK1 lørdag kl. 21.35

Se Aksel Lund Svindal kjøre ned bratte fjellsider i videoene under

Aksel Lund Svindal er i ferd med å etablere seg også som en populær frikjører. I den nye filmen
til Field Productions har vår beste alpinist en fremtredende rolle.

Aksel Lund Svindal tar frikjøringen med storm

Video Ny ski-film med Aksel Lund Svindal

Ny skifilm med Aksel Lund Svindal

Kulturstrøm

 • Ung poet hylles for dikt

  22 år gamle Amanda Gorman leste sitt dikt «The Hill We Climb» under innsettelsen av Joe Biden onsdag, og ble umiddelbart hyllet av folk over hele verden for sin sterke opptreden. Gorman har fortalt Los Angeles Times at diktet ble skrevet etter stormingen av Kongressen i USA 6. januar.

  Amanda Gorman under innsettelsen av Joe Biden.
  Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters/NTB
 • Film med kritikk av kastesystemet

  «The White Tiger» handler om hvordan en fattig gutt i India karret seg opp til å bli en vellykket entreprenør. Der «Slumdog Millionaire» fremstår som et eventyr, er dette en kynisk kamp for overlevelse, skriver Filmpolitiet. Terningkast 5.

  Adarsh Gourav i serien THE WHITE TIGER. Smiler og slår ut med armene med en stor gjeng menn i skjorte og buske i bakgrunnen
  Foto: Tejinder Singh Khamkha / Netflix