Hopp til innhold

Kanye West kaller slaveriet for «et valg»

I et intervju med det amerikanske nettstedet TMZ Live tirsdag, kalte artisten Kanye West det amerikanske slaveriet for «et valg», fordi det pågikk så lenge.

FILE PHOTO: Recording artist Kanye West performs during the closing ceremony for the 2015 Pan Am Games at Pan Am Ceremonies Venue in Toronto

PROVOSERER: Det har vært stille fra den amerikanske rapperen Kanye West en stund, men nå slår han seg løs på Twitter.

Foto: Usa Today Sports / Reuters

Uttalelsen kommer etter en rekke utspill i ulike intervjuer og på Twitter fra den amerikanske rapperen.

– Når du hører om at slaveriet pågikk i 400 år ... 400 år? Det høres det ut som et valg, sa West på TMZ Live i går.

– Man er i et mentalt fengsel, la han til.

Laster Twitter-innhold

– En farlig karikatur

I etterkant har mange reagert på uttalelsen. Politisk kommentator Symone D. Sanders, som blant annet jobber for CNN, er blant dem som har kritisert rapperen på Twitter:

– Kanye er en farlig karikatur av en «frittenkende svart person i Amerika», skriver Sanders.

– Helt ærlig, så blir jeg kvalm, men jeg er ferdig med det. Og (jeg kan nesten ikke tro at jeg må si dette): Slaveri var langt fra et valg.

Laster Twitter-innhold

En annen twitterbruker sier det slik:

– Slaveri var ikke et valg, men å lytte til Kanye er.

I ettertid har rapperen prøvd å utdype på Twitter hva han egentlig mente med utspillene.

Laster Twitter-innhold

Innrømmer dopbruk

West fortalte i samme intervju at han ble avhengig av reseptbelagte opioider som han fikk av legen etter en fettsugingsoperasjon i 2016.

Han ble innlagt på sykehus i en uke og måtte derfor avlyse deler av sin planlagte turné. West sa at bruken av smertestillende førte til et sammenbrudd, som ble et «gjennombrudd» da han fant tilbake til seg selv igjen.

Han benyttet også anledningen til å gjenta sine kjærlighetserklæringer ovenfor den amerikanske presidenten:

– Jeg bare elsker Trump, sa West og tilføyde at de fleste i hiphop-verdenen var enige med ham før Trump ble president.

– Trump er en av rappens favorittfolk.

For en uke siden proklamerte West at både han og Trump har «drage-energi».

Tilbake i offentligheten

Inntil nylig har det vært stille fra den twitterglade artisten. West har ikke tvitret siden sykemeldingen i 2016, men nå ser han ut til å være tilbake for fullt i det offentlige ordskiftet.

Han har brukt Twitter til å filosofere med utsagn som «å være stor er å være misforstått», «alle burde være sin egen største fan» og «nye ideer vil ikke lenger bli fordømt av massene, vi er i starten på store forandringer, og begynner å bryte oss ut av våre mentale fengsler».

West har også tidligere annonsert at han kommer til å stille som presidentkandidat i 2020.

Kulturstrøm

 • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

  Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

  – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

  Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

 • Vin- og spritflasker kan få advarsler

  Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

  Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

  En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

  Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

  (NTB)