NRK Meny
Normal

Kan tjene 100.000 kroner på lydløst album

«Vulfpeck» lagde et album helt uten lyd som en kritikk av Spotify. Nå kan strømmegiganten bli nødt til å utbetale over 100.000 kroner til bandet.

Det amerikanske funkbandet ga tidligere ut albumet Sleepify på strømmetjenesten Spotify. Albumet inneholder ti helt lydløse sanger med blant annet titler som «Zzz» og «Zzzzz».

– Sleepify er mer stille enn våre tidligere album. Faktisk, så tror vi det er det mest stille albumet noen gang, sier trommeslager Jack Stratton i en video bandet la ut på Youtube.

Ble fjernet av Spotify

I videoen oppfordrer Stratton fansen til å spille av albumet mens de sover. Spotify betaler artister en halv cent hver gang en låt blir spilt og pengene bandet tjener på det lydløse albumet skal finansiere en gratis-turné i USA. Albumet er også ment som en kritikk av strømmetjenesten.

– Spotify belønner ikke den beste musikken. Vi ville se om det gikk an å utnytte Spotifys økonomi, i tillegg til at vi ville finansiere en turné, sier Stratton til nettstedet Mlive.

Les også:

Etter 7 uker fjernet Spotify albumet fra tjenesten.

– Dette er et morsomt stunt, men vi foretrekker Vulfpecks tidligere album, sier Spotify-talsmann Graham James til Billboard.

Vet ikke om de får pengene

Spotify betaler artistene to måneder etter hver avspilling, men bandet vet ennå ikke om de får pengene.

– Jeg er 85 prosent sikker på at vi får pengene. Jeg tror de kommer til å behandle det som et vanlig album, sier Stratton.

Hvis pengene kommer, skal bandet legge turneen til byene hvor albumet ble mest streamet.

Kulturstrøm

  • Jobbar mot neste års festival

    Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.