På ny heksejakt

Barnebøker skal være farlige! Det sier den danske suksessforfatteren Lene Kaaberbøl, som nå kommer med ny fantasyserie for barn.

Lene Kaaberbøl
Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

Serien om "Skammarens dotter" er oversatt til over 25 språk, og den er blitt en stor leser- og kritikersuksess.

Anmeldelse av "Skammarens dotter"

Anmeldelse av "Skammarkrigen"

Nå er 52 år gamle Lene Kaaberbøl ute med en ny fantasyserie for (litt yngre) barn. Denne gangen er hovedpersonen den 12 år gamle Clara, som bor i en helt vanlig leilighet i en helt vanlig dansk by sammen med sin mor. På dramatisk vis får hun en dag vite at hun er en "villheks", og blir dermed introdusert for den ville verdenen.

Nærhet til naturen

- I dag vet danske barn mer om elefantenes vandring på Serengeti-sletten enn de vet om dyrene som lever like rundt dem. Dagens barn, og særlig bybarn, får et teoretisk forhold til naturen gjennom flotte dokumentarprogrammer på TV og undervisning om hvor viktig det er å redde miljøet. Men den helt nære kontakten med naturen rundt seg, den har de mistet, sier Lene Kaaberbøl. Hun har hatt et tett forhold til dyr fra hun var ganske liten. I dag har hun tre hunder, bare tre, understreker hun, og hester har vært en lidenskap opp gjennom årene. Hvis bøkene hennes kan åpne barns øyne for naturen rundt oss, har hun oppnådd litt mer enn bare å underholde:

- Naturen er ikke søt. Dyr spiser hverandre. Det er den sterkestes rett. Dette er erfaringer som barn må lære seg, sier forfatteren, som ikke er redd for å skrive for skummelt for barn:

Virkelig ondskap

Lene Kaaberbøl: "Villheks"

Lene Kaaberbøls 'Villheks-serie' blir oversatt av Øystein Rosse både til nynorsk og bokmål. Bokmålsvarianten er med for å nå et større publikum.

Foto: Samlaget

- Jeg tror man kan gjøre det riktig farlig og riktig mørkt, bare man sørger for å komme ut i lyset igjen. Bøker for barn kan inneholde både ondskap, farer og tragedie, men de må alltid ta vare på håpet, sier Kaaberbøl. Selv skriver hun fantasy og ikke realistisk litteratur for - som hun sier - da kan hun gjøre ondskapen mye uhyggeligere og lettelsen desto større når alt går bra til slutt.

- Jeg liker godt å ha med både det store nivået, med en helt som skal redde verden, og et nært, hverdagslig plan, med vanlige mennesker med små, tilforlatelige utfordringer. De små prøvelsene er viktig for at leserne skal kunne kjenne seg igjen, sier Kaaberbøl.

Det første bindet i Villheks-serien, "Eldprøva" er ute på norsk nå, oversatt til både nynorsk og bokmål av Øystein Rosse. Serien skal bli på i alt seks bøker, nummer to kommer på norsk til høsten.

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP