Hopp til innhold

Jubler for musikkbinger

Rockforbundets leder Monica Larsson er storfornøyd med pengedrysset fra Giske.

Norsk Rockforbund-sjef Monica Larsson.

Norsk Rockforbund-sjef Monica Larsson.

Foto: Norsk Rockforbund.

- Vi har jobbet lenge for å få støtte til flere musikkbinger. Når én musikkbinge koster ca 400.000 kroner betyr 10 millioner kroner 25 nye øvingslokaler som kan plasseres ut over hele landet, jubler Monica Larsson i sin statsbudsjettkommentar.

- Dette er spesialbygde brakker med teknisk utstyr som primært vil bli brukt av band. De er for små til kor og orkestre.

Regjeringen foreslår å slå sammen Musikkverkstedordningen og Norgesnettet, og øker potten med 10 millioner ferske kroner som i sin helhet skal gå til musikkbinger. Sammen med regionale tilskudd og kvantumsrabatt kan de 25 bingene bli til 50.

Musikkbinge løftes på plass i Kongsberg.

Det er musikkbinger av denne typen regjeringen vil bygge flere av. Her fra installasjon på Kongbsberg.

Foto: Erlend Rasmussen / NRK

- Vekk med båsene!

Rockforbundet har lenge arbeidet for å fjerne de sjangerbestemte overføringene. I år har de blitt hørt, når de gamle ordningene smelter sammen til tre sjangeroverskridende tilskuddoverføringer på til sammen 56,5 millioner kroner.

- Dette er det vi har jobbet for, sier daglig leder Monica Larsson i Norsk Rockforbund.

- Sjangertenkning er gammeldags. Mange klubber forholder seg ikke lenger til én sjanger. Artistene føler seg heller ikke hjemme i én bås; Se på spennende band som Jaga Jazzist, Katzenjammer, Valkyrien Allstars og mye av elektronica-musikken, som beveger se gi området mellom jazz og støy.

Monica Larsson frykter ikke forfordeling når Norsk kulturråd skal forvalte tilskuddsordningene.

- Jeg forventer at Kulturrådet klarer forvaltningen av dette slik at også ren rock får noe.

Hun er fornøyd med økningene på budsjettet for rytmisk musikk, men minner Trond Giske om at de store pengene fortsatt går til de tunge musikkinstitusjonene innen opera og symfonisk musikk.

Ingen billettmoms

Den virkelig store effekten av statsbudsjettet gjelder moms på billetter. Her har Rockforbundet foreløpig fått gjennomslag for momsfritak.

- Jeg trakk en lettelsens sukk over at regjeringen ikke innførte billettmoms fra 2009. Moms på billetter ville ført til dyrere billetter, færre konserter og mer byråkrati for de frivillige konsertarrangørene. Regjeringen skriver imidlertid at de skal komme tilbake til saken i 2010, så kampen er ikke over enda, men vi gir oss ikke, sier daglig leder i Norsk Rockforbund.

Kulturmomsutvalget beregnet statens inntektstap på momsfirtaket til å ligge i området 600 millioner kroner.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters