Hopp til innhold

- Nederlag for nynorskelevene

Statsbudsjettet er et nederlag for nynorskelevene, mener Norsk Målungdom.

Nei til nynorsk
Foto: Scanpix

I regjeringens budsjettforslag er posten for støtte til lærebøker på både nynorsk og bokmål økt med knapt to millioner kroner. I praksis står bevilgningene på stedet hvil, mener daglig leder Jens Kihl i Norsk Målungdom.

- Det er veldig skuffende at de ikke bevilger seg bort fra den situasjonen vi er i nå. Vi hadde håpet på det dobbelte. Slik det er nå må nynorskelevene nok engang se at bokmålselevene får et bedre skoletilbud og det syns jeg er uholdbart, sier Kihl.

Starter opp språkbanken

Regjeringen følger opp målet om å opprette en språkbank som skal inneholde digitalisert material for norsk språk – både tekst og tale.

Språkrådet får økt budsjettet med 4,8 millioner kroner og språkbanken får en egen budsjettpost på 2,5 millioner kroner. Direktør i Språkrådet Sylfest Lomheim hadde håpet på mer.

- Det er gledelig at språkbanken blir etablert fra første januar neste år, men det er klart at summen kunne ha vært større i etableringsåret. Det er uansett gledelig at arbeidet kommer i gang, sier Lomheim.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober