Rotet bort 100 millioner kroner

Johan Andresen, en av Norges rikeste menn, sier han i starten syntes rollen som investor var vanskelig. – Det sugde jeg i, sier han.

Johan Andresen er gjest hos Fredrik Skavlan.

Med nesten 3 milliarder kroner i formue i 2016 er Johan Andresen en av Norges rikeste menn.

I 1993 tok han over selskapet som tidligere het Tiedemanns Tobaksfabrik, og i 2001 grunnla han holdingselskapet Ferd. Han er den femte generasjonen i det familieeide tobakksselskapet.

Når han gjester Fredrik Skavlan, sier han det ikke bare har vært lett å være født inn i en rolle.

– Det er statistisk umulig at du som arving er ekstremt god til business. Du kan være en god eier, men at du er en god investor ... det fikk jeg testet ut relativt tidlig at det sugde jeg ordentlig i, sier han.

Skavlangjester

Johan Andresen og den svenske MGP-vinneren Sebastian Ingrosso er to av gjestene hos Skavlan denne uken.

Foto: Pernilla Thelaus / NRK/Monkberry

Rotet bort 100 millioner kroner

Skavlan spør om han arvet talentet for å drive business, og Andresen sier det kom etter hvert. Først tråkket han virkelig i møkka.

– Vi skulle investere i en bedrift som skulle omdanne organisk avfall til å bli gjødsel. Og for at det skal funke som gjødsel må man ha nitrogen, forklarer han.

Men han sier han sammen med en ansatt gjorde en regnefeil.

– Så det som skulle vært gjødsel, ble i løpet av et nanosekund til grøftefyll. Det til en regning på 100 millioner kroner.

Kulturstrøm

 • Ari Behns fortellinger i nye opplag

  Kolon forlag har opplevd ny etterspørsel for Ari Behns bøker etter hans død. Hans tre samlinger med fortellinger er nå utsolgt fra forlaget, men trykkes i nye opplag. Debutboka «Trist som faen» (1999) kommer dermed i sitt niende opplag og har solgt over 100 000 eksemplarer, noe som antagelig er norsk rekord for en debutbok og en novellesamling.

  Ari Behns tre samlinger med fortellinger: «Trist som faen», «Talent for lykke» og «Tiger i hagen»
  Foto: Kolon forlag
 • Ny bokserie fra Nasjonalbiblioteket

  Nasjonalbiblioteket har innledet en ny bokserie med noen av de mest populære foredragene som er holdt hos dem. Først ut i serien «NBs populære» er to bøker som bygger på foredrag av henholdsvis Tor Åge Bringsværd og Anne Bitsch. «Min vei til science fiction» (bildet) og «Kjønn, makt og kroppens politikk. Vitenskapspioneren Harriet Holter» kommer begge ut denne uka.

  Omslaget til Tor Åge Bringsværds bok: «Min vei til science fiction»
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Godt år for norsk dokumentarfilm

  11 norske dokumentarer deltar i konkurransen på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen Human. Tre av dem har gått på kino, blant dem «Vær her» om Sigvart Tveit (bildet) og to andre demensrammede. – Årets samling av nominerte filmer vitner om et godt produksjonsår for dokumentarfilm i Norge, sier festivalens programsjef Silje Poulsen Viki. (NTB)

  Sigvald Tveit, den nå avdøde komponisten og musikkforskeren, som laget sanger til «Portveien 2». Fra dokumentarfilmen "Vær her" av Ragnhild Nøst Bergem.
  Foto: Human / NTB