Hopp til innhold

– Ingen menneskerett å ha Oljefondet som eier

Etikkrådets leder Johan H. Andresen advarer selskapene som Oljefondet eier om at korrupsjon kan føre til utkastelse. Han sier at mange strekker seg langt for å unngå svartelisting.

Johan H. Andresen

Industrieier og leder for Oljefondets etikkråd, Johan H. Andresen mener selskaper som assosieres med grov korrupsjon ikke kan regne med å ha oljefondet som aksjonær. En vanlig investering fra oljefondet bringer fondet ofte langt opp på listene over største eiere. Dermed vises det også godt dersom fondet ikke er oppført som eier.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ett selskap er allerede kastet ut av Oljefondet på grunn av risiko for grov korrupsjon, og flere kan det bli.

– Vi har dessverre funnet at det er mange mulige tilfeller hvor risiko for grov korrupsjon kan være tilstede, sier Johan H. Andresen, som leder Oljefondets etikkråd, til NRK.

NRK intervjuer Andresen i kjøIvannet av et blogginnlegg som ble publisert på det amerikanske nyhetsnettstedet Huffington Post forrige uke.

I innlegget advarer han bedriftsledere mot grov korrupsjon. Budskapet er at fondet er opptatt av fremtidig risiko og ikke vil investere i uansvarlige selskaper.

– Det er ingen menneskerett å være eiet av Oljefondet. Hvordan man oppfører seg betyr noe, skriver Andresen.

Stor korrupsjonsrisiko i enkelte industrier

Etikkrådets leder oppfordrer i innlegget bedriftsledere om å gjøre sitt ytterste for å stanse korrupsjon i egen bedrift og innen sin egen bransje.

– Husk at vi ikke ønsker å ekskludere deg. Men du kan ikke si at du ikke er advart, skriver Andresen i innlegget.

TIl NRK sier han at etikkrådet har brukt mye tid på tematikken i det siste. Årsaken er sammensatt:

  • Etikkrådet har fått utført studier av blant annet forsvarsindustrien, telekom og energi-sektoren, med tanke på korrupsjonsrisiko.
  • Studiene viser at det er mange mulige tilfeller av risiko for grov korrupsjon
  • Flere stater har blitt ivrigere til å forfølge selskaper rettslig. Det gjør at rådet får bedre tilgang til offentlig tilgjengelig informasjon for å gjøre egne risikovurderinger.

Strekker seg langt for å ikke bli svartelistet

Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank

Sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret i Norges Bank tar den formelle beslutningen om å ekskludere selskaper fra NBIMs investeringsunivers. Tidligere lå dette under finansministeren. Formelt har Oljefondet kun kastet ut et selskap på grunn av risiko for grov korrupsjon en gang, nemlig kinesiske ZTE.

Foto: Johan B. Sættem

Andresen sier at selskapene ikke er spesielt sugne på å bli svartelistet, spesielt når det gjelder på grunn av kriteriet korrupsjon.

– Vi ser at de endrer sitt etterlevelsesregime, sin organisasjon, og i noen tilfeller sin forretningsmodell.

– Sistnevnte kan for eksempel være å avvikle bruk av agenter eller kreve at betalinger fra selskaper til offentlige organer skal offentliggjøres. I noen tilfeller trekker selskapene seg ut av visse typer industrier eller land, hvor risikoen er for å bli involvert i korrupsjon er overhengende, sier han.

– Svært viktig signaleffekt

Tina Søreide

Korrupsjonsforsker Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole er glad for etikkrådets søkelys på korrupsjon, og håper sentralbanken følger tilrådingene.

Foto: Silje Holte

Korrupsjonsforsker og NHH-professor Tina Søreide mener signaleffekten ved at Andresen går så klart ut mot korrupsjon er viktig.

Hun mener imidlertid at prosessen som kan føre til utkastelse kan gjøres mindre omfattende enn tilfellet er i dag, og tar til orde for en forenkling.

– Poenget er at ingen selskaper har rett til å ha Norges utenlandske pensjonskasse som eier, og dermed trenger vi ikke å gå så langt i å forsvare at vi trekker oss ut, sier Søreide.

Hun håper korrupsjon nå kommer mer på radaren, men minner om at det fortsatt er slik at etikkrådet bare gir råd til Norges Bank.

– Vi som eiere av fondet har rett til å slippe å være i tvil. Det er ikke nødvendig å nærmest etterforske selskaper for å finne ut av om det har vært involvert i korrupsjon, sier Søreide.

AKTUELT NÅ