Komikerdronning møter såpekonge på musikalsk date

Disse låtene blir to av Norges aller morsomste, Jan Martin Johnsen og Hege Schøyen, skikkelig flaue av.

Hege Schøyen og Jan Martin Johnsen

Komikerne og skuespillerne Jan Martin Johnsen og Hege Schøyen skal i vinter turnere sammen med Riksteatret med teaterstykket «Kollaps i kulissene».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

De to er aktuelle med teaterstykket «Panikk i kulissene». Stykket handler om amatører som skal er med i en skummel oppsetning.

– Det er kjempegøy å spille dårlig med vilje, sier Hege Schøyen.

Hvilken musikk vil du gi til din date i studio dag?

Hege Schøyen:
Monica Zetterlund og Bill Evans: «Monicas Vals»

– Hun var en helt suveren musiker, men også revyartist og skuespiller. Hun var – som jeg elsker – fullstendig ujålete, og med en kjerne i alt hun formidlet og gjorde.

Jan Martin Johnsen:
Coleman Hawkins and His Orchestra: «Body and Soul»

– Da vi spilte forestilling sammen, og jeg var jazzpianist og ba om ønsker fra salen, var det en dame som ønsket seg denne. Jeg hørte ikke hva hun sa, enda hun gjentok det flere ganger. Jeg trodde hun sa «Bobby and Soul». Hege måtte forklare meg at det var denne låten damen i salen mente.

Hvilken musikk vekket deg musikalsk?

Hege Schøyen:
The Real Group: «Sommarpsalm»

– Jeg begynte å synge i kor ganske tidlig. Jeg er ikke så glad i kor når det blir surt, men denne svenske sanggruppen synger fullstendig rent. Her synger de på klassisk vis.

Jan Martin Johnsen:
Jean-Michel Jarre: «Fourth Rendez-Vous»

– Det er ren synthesizer-musikk. Jeg opplevde i året 1986 at romfergen «Challenger» havarerte. Jean-Michel Jarre skulle ha sunget på en kjempekonsert i Houston sammen med en astronaut som døde i ulykken. Det var heller ingenting som var så kult som laser, husker jeg. Jeg fikk senere se ham live i Oslo.

Hvilken musikk får deg alltid ut på dansegulvet?

Hege Schøyen:
Joni Mitchell og Jaco Pastorius: «The Drycleaner from Des Moines»
– Jeg spretter ikke opp på dansegulvet så fort. Jeg er veldig glad i å danse, men ingen må se på. Denne får den indre danseren i meg til å ville danse. Jeg tror Jan Martin også får lyst til å danse til denne låte.

Jan Martin Johnsen:
Dumdum Boys: «Boom Boom»

– Jeg kan ikke stå i ro på en Dumdum-boys-konsert. Når denne låten kommer, er det umulig å ikke hoppe til den.

Hva er ditt flaueste musikalske øyeblikk?

Hege Schøyen:
Florence Foster Jenkins: «Like a bird»

– Hun var en sositetskvinne som følte et kall til å synge og dele talentet hun mente hun hadde fått. Hun endte sin karriere med å fylle Carnegie Hall med 2000 tilskuere. Hun sang skjærende falsk, men mente selv hun var gudbenådet. Hun har skrevet teksten til denne selv, så hun har nok følt veldig for å lage en sang hvor hun høres ut som en fugl, og det kan jo hende at noen fugler synger sånn også, ler Schøyen.

– Jeg ble veldig glad i henne etter hvert, sier Hege Schøyen, som spilte rollen som henne i stykket «Nattens umusikalske dronning sammen med Jan Martin Johnsen».


Jan Martin Johnsen:
Bonnie Tyler: «Total Eclipse of the Heart»

– Dette minnet er vondt og det ligger lagret. I programmet Popstokk på NRK, skulle jegsynge låten i en toneart som ikke passet for meg, og det oppdaget jeg i det musikken startet. Samtidig er den en guilty pleasure-låt, fra da jeg var på en ganske kjip sommerferie til Finland på 1980-tallet. Selve melodien er flott og pompøs, men hver gang jeg hører den nå, tenker jeg bare på den gangen jeg sang den, sier han lattermildt.

Hvilken musikk har gjort sterkest inntrykk på deg?

Hege Schøyen:
Steve Dobrogosz: «Goodnight
» (fra albumet «Golden Slumbers»)
– Dette var en umulig oppgave. Det finnes så mye klassisk musikk, som er det beste jeg vet i hele verden. Jeg endte derfor opp med noe som jeg er veldig glad i akkurat nå. Han spiller Lennon/McCartney-låter solo på piano, noe jeg vanligvis synes kan bli svett. Men dette er gjort ærbødig overfor låtskriverne og jeg synes det er vakkert.

Jan Martin Johnsen:
Sølvguttene: «Deilig er Jorden»
– Det ligger så mye minner rundt denne. Det er noe med skjørheten. Vi har en jord, det er der vi bor alle sammen. Jeg er ikke religiøs, men det er noe med denne melodien.

Hver julaften sprer Sølvguttene julens glade budskap til hele nasjonen. Vi får, som vanlig, de kjente og kjære julesangene og også noen som ikke er fullt så kjente. Solister med Sølvguttene i år er Ellen Sejersted Bødtker, harpe, Frida Fredrikke Waaler Wærvågen, cello og Trond Sagbakken, trompet. Ved orgelet: Kåre Nordstoga. Fredrik Otterstad er dirigent.

Kulturstrøm

  • Første «Grevinnen og hovmesteren»

    «Grevinnen og hovmesteren» sendes for første gang på britisk TV. Sketsjen er juletradisjon i Tyskland, Skandinavia og Baltikum. Den er britisk, men har aldri vært vist på britisk fjernsyn. I år viser Sky Arts den på nyttårsaften, skriver The Guardian.

    Kvelden før kvelden KVELDEN FØR KVELDEN
  • Oppdaget 4400 år gammelt gravkammer

    Arkeologer i Egypt har oppdaget et over 4000 år gammelt gravkammer. Kammeret har svært godt bevarte statuer og veggmalerier. Arkeologene mener kammeret stammer fra cirka 2300 år før Kristus, og at det ble bygget for en høytstående tjenestemann.