NRK Meny
Normal

Rapperen i Jaa9 & OnklP får gåsehud av country

– Jeg har hørt mest på rap opp igjennom, men det var en periode for noen år siden hvor jeg var lei, for jeg syntes alt hørtes veldig likt ut. Jeg fikk gåsehud rett og slett av originalinnspillingen, sier Johnny Engdal Silseth om countrylåten som betyr mye for ham.

Rapperne Jaa9 & OnklP – eller Johnny Engdal Silseth og Pål Tøien – har laget norsk hiphop siden de møttes tidlig på 2000-tallet. Rapperne er slipper nå sin 9. plate, «Gamle hunder, nye triks». På Platedate i Kulturhuset i P2 spiller de låtene som har formet dem, alt fra rap til country betyr mye.

– Jeg er fan av en god fortelling, sier Pål Tøien.

Rapperne Jaa9 & OnklP – eller Johnny Engdal Silseth og Pål Tøien – har laget norsk hiphop siden de møttes tidlig på 2000-tallet og slipper nå sin 9. plate. «Gamle hunder, nye triks» er mer melodiøs enn tidligere, mener de. Både country, Pharrell Williams og afrikansk pop er blant låtene som har formet rapperne. som møter hverandre til Platedate i NRK Kulturhuset .

Hvilken musikk vil du gi til din date i studio dag?

Jaa9:
Das EFX: «Hold it down»

– Det er naturlig å ta noe litt eldre, for jeg vet etter hvert om mange låter som Pål er glad i, og som vi hører på i turnebilen den dag i dag. Dette er en av låtene han brakte inn i min verden.

OnklP:
Geto Boys: «Mind Playing Tricks on Me»
– Dette er en fin, gammel rap-klassiker som har et veldig flott sample, og som er til å bli i godt humør av.

Hvilken musikk vekket deg musikalsk?

Jaa9:
Organism 12 Ft. Mobbade Barn Med Automatvapen, MBMA : «Det Var Vi Hela Tiden»

Da jeg begynte å rappe var det Tungtvann som gjorde at jeg synes det var interessant å rappe på norsk. Jeg var 16–17 år. Jeg hørte også en svensk gruppe, hvor det var alt fra tull til seriøse ting, De hadde slått sammen alt fra ord med mye betydning til ord som ikke betyr noe. Det inspirerte meg noe vanvittig til å skrive selv.

OnklP:
Ice – T: «6'N The Mornin'»
– Da jeg var barn i Asker hørte de som var litt eldre på Ice T. Det fantes ingen kulere og skumlere fyr. Alle storebrødre hadde plakater overalt. Jeg fikk en samle-CD av en av dem, med Ice-Ts tidlige arbeid, og der var denne veldig fascinerende låten.

Hvilken musikk får deg alltid ut på dansegulvet?

Jaa9:
Yeti Alade: «Johnny»

– Jeg er dårlig til å danse og liker det ikke, men så kom jeg over noe som fikk meg til å få litt lyst til å danse. Det var mens jeg og Pål var i Zambia sammen med Vinnie og flere andre artister, for å se på arbeidet som NORAD gjør der. Da møtte vi en del zambiske artister som ga oss innblikk i deres holdning til musikk. Siden har vi begge vært litt svake for afrikansk popmusikk. Denne låten er den mest streamede låten på det afrikanske kontinentet i 2015. Jeg føler at den snakker til meg.

OnklP:
Skepta Ft. Pharrell Williams: «Numbers»

– Denne snurrer både i band-bilen og hjemme. Det er en brite som har gjort kjempesuksess, som jeg fikk en god feeling for i år. Det er ganske heavy saker, men han har en låt på den siste platen som er produsert av geniet Pharrell. Skepta har en tøff rappestil, som passer godt til sub-bassen hos Pharrell Williams. Dette river godt i mellomgulvet.

Hva er ditt flaueste musikalske øyeblikk?

Jaa9:
Wu-Tang Clan: «C.R.E. A. M»

– De var svære da jeg vokste opp, men jeg så dem aldri live før 5–6 år siden. Vi varmet opp for dem på Sentrum Scene, og jeg gikk ut i salen etterpå, og stod forrest med en venninne. På en del hip hop-konserter står folk og røyker, og venninnen min tok også opp en sigg. Jeg tok to trekk, vakten så meg, og så ble jeg hivd ut. Jeg hadde artistpasset mitt, som jeg puttet i lommen. Vakten så at jeg puttet noe i lommen og trodde sikkert jeg holdt på med ulovlige ting, så jeg måtte tilbringe konserten utenfor og hørte rytmene gjennom betongveggene. Det er en av mine verste konsertopplevelser. Den eneste låten jeg virkelig ville høre da var denne, og det fikk jeg ikke.

OnklP:
NOX: Liza and Louise

– Da jeg vokste opp på 1990-tallet fikk jeg dra på konsert med barnevakten. De var i Oslo igjen i fjor, og jeg gledet meg til konserten. Men gutta hadde begynt å spille forferdelig dårlig, selv om låtene er kule. Jeg ble nesten så sur at jeg gikk. Denne fine lille pop-punk-trudelutten handler om en jente som forelsker seg i en annen jente, fordi typen hennes er en dust.

Hvilken musikk har gjort sterkest inntrykk på deg?

Jaa9:
Townes Van Zandt: «Waitin' Around to Die»

– Jeg har hørt mest på rap opp igjennom, men for noen år var jeg lei av rappen, for jeg syntes alt hørtes veldig likt ut. Jeg lette etter en ærlig stemme med en historie som jeg kunne tro på og som føltes reell. Faren til en kompis tipset meg om dokumentaren «Heartworn Hightways», som handler om country- og singer/songwriter-bølgen på 1960- og -1970-tallet, med Townes Van Zandt i hovedrollen. Den gnager seg inn til margen. Det er bekmørkt og veldig trist, men noe vakkert i dette.

– Jeg fikk gåsehud rett og slett av originalinnspillingen, og jeg vet ikke hvor mange ganger på rad jeg har hørt den, sier Johnny Engdal Silseth

– Jeg er også fan av en god tekst, først og fremst. Det er et fett for meg hvilken sjanger, svarer Pål Tøien.

OnklP:
Devin the Dude: «Doobie Ashtray»

– Det er en gammel helt, som var inspirasjon for oss i 2005. Rett etter møtte vi ham, og vi har vært i studio med ham i Houston. Han fortalte oss at det går an å synge pent og rappe sakte, synge om å være blakk, ha lyst til å ligge med jenter, røyke og drikke, men gjøre det smakfullt.

Jaa9 & OnklP

Jaa9 & OnklP på Platedate.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix