James Bond får 47 millioner i statsstøtte for å filme i Norge

Norsk filminstitutt tilbyr over 47 millioner kroner for å få storfilmen «B25» til Norge, som etter det NRK erfarer er den nye filmen om James Bond. Det er den største tildelingen til en internasjonal storfilm noensinne.

Bilde fra «Spectre»-premieren i Berlin

Daniel Craig skal igjen spille James Bond, som han har gjort siden «Casino Royale» i 2006. Her fra premieren på forrige film i serien, «Spectre» i 2015.

Foto: Michael Sohn / Ap

Filminstituttet bekrefter tildelingen i en pressemelding.

– Vi er glade for at innspillingen av filmen med foreløpig tittel «B25», er vurdert lagt til Norge. Tilskuddsrammen vi tilbyr filminnspillingen, 47 millioner kroner, er den største i insentivordningens historie, sier avdelingsdirektør Stine Helgeland for internasjonale forhold i Norsk filminstitutt.

Produksjonen av den 25. filmen i rekken om verdens mest berømte hemmelige agent, som har arbeidstittel «Bond 25» på filmnettstedet IMDb, er ventet å starte i mars i år.

Når og om Bond setter kursen mot Norge er ennå ikke helt sikkert, men betydelig mer sannsynlig gitt dagens rekordhøye tilskudd.

Bond-produsentene har vært i Norge på speiding etter innspillingssteder, men må først takke ja til tilbudet fra filminstituttet før det eventuelt blir innspilling i Norge.

Var i Norge i 2017

«Bond 25» har fått støtte gjennom insentivordningen, der staten gjennom Norsk filminstitutt refunderer inntil 25 prosent av en films produksjonsutgifter i Norge.

Mottaker av tilbudet er produksjonsselskapet Truenorth Norway, som også hentet storfilmen «Snømannen» til Norge i 2016.

Det har kke lykkes NRK å få kontakt med linjeprodusent Per Henry Borch i Truenorth.

Borch sa i 2017 til Dagbladet at Bond-produsentene har vært med ham til Vestlandet på speiding etter innspillingssteder, og at de var lystne på å spille inn i Norge.

Bergens Tidende, som i fjor var først ute med nyheten om at Bond ville til Norge, har også spekulert i om innspillingen skal foregå et sted på Vestlandet.

Den 25. filmen om Bond skal etter planen ha premiere tidlig i 2020.

Daniel Craig i «Skyfall»

Kjent stil: Daniel Craig i aksjon i «Skyfall» fra 2012.

Foto: Francois Duhamel / Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Columbia Pictures/EON Productions

Rekordstor tildeling

I 2017 fikk storfilmen «Mission Impossible: Fallout» med Tom Cruise fått drøyt seks millioner kroner av filminstituttet. Samme år fikk Netflix-filmen om terrorangrepene 22. juli 2011 17,1 millioner kroner i insentivtilskudd.

«Snømannen», med Michael Fassbender som Harry Hole, fikk 40,5 millioner kroner i 2016.

Tilbudet på drøyt 47 millioner kroner til James Bond vil trumfe alle, om produsentene aksepterer tilbudet.

Til årets tildeling var det totalt 11 søkere, deriblant Netflix' første norske produksjon, «Ragnarok» og tv-serien «Treadstone», som er satt til «Jason Bourne»-universet. Ingen av disse mottok imidlertid støtte fra filminstituttet.

Dramaserien «Villmark» fra Paradox, som skal distribueres av den internasjonale strømmegiganten HBO har fått tilbud om drøyt 22 millioner kroner av filminstituttet.

En annen dramaserie «Fenris», som skal distribueres av den nordiske strømmetjenesten Viaplay, har fått snaut tilbud om snaut seks millioner.

Regissørtrøbbel

Produksjonen av den 25. Bond-filmen i rekken har så langt bydd på mye rør for en agent som foretrekker sine martinier ristet.

Danny Boyle

Trakk seg: «Trainspotting»-regissør Danny Boyle.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

I tillegg til en konstant rykteflom om Daniel Craigs fremtid i hovedrollen, ble det i fjor høst kjent at manusforfatter og regissør Danny Boyle hadde trukket seg fra filmen.

Årsaken var kreative uenigheter med de mektige produsentene Barbara Broccoli og Michael G. Wilson.

Cary Joji Fukunaga

Ny mann: Cary Joji Fukunaga.

Foto: ANTHONY HARVEY / AFP

Inn kom Cary Joji Fukunaga, best kjent for HBO-serien «True Detective». Manuset skrives nå av Neal Purvis og Robert Wade, som har skrevet manuset på samtlige Bond-filmer siden «The World Is Not Enough» i 1999.

I en tidligere versjon av denne artikkelen fremkom det at «Bond 25» skulle spilles inn i Norge. Dette er ennå ikke avgjort, da produsentene først må godta tilbudet fra Norsk filminstitutt.

Kulturstrøm

 • Snøhettas fredsbenk til FN

  Benken er bestilt av Nobels Fredssenter, designet av Snøhetta og avdukes ved FN-bygningen i New York i juli. Der blir den stående til september, før den flyttes til permanent plassering utenfor Nobels Fredssenter i Oslo. Benken har inngravert Nelson Mandelas ord: «The best weapon is to sit down and talk”, from which the piece derives its name».

  Nobels fredsbenk
 • Fire finalister tegner The Whale

  37 arkitektteam fra hele verden meldte interesse for å tegne det nye kommunesenteret på Andøya, The Whale. De fire finalistene er de norske kontorene Snøhetta og Reiulf Ramstad, og danske Dorte Mandrup. Den fjerde finalisten er et dansk/norsk samarbeid der BIG har gått sammen med ungt norsk miljø, ELEMENT, skriver Norske arkitekters landsforbund.

  Ideskisse til The Whale på Andøya
  Foto: Ralph Appelbaum Associates
 • Sirkus i møte med Stortinget

  De to gjenlevende sirkusene i Norge, Arnardo og Agora, frykter for bransjens eksistens. Onsdag møter de i Stortinget for å be om avgiftslettelse. De trekker blant annet fram utfordringer som økte kostnader til bompenger og ferger – og lang saksbehandlingstid for artister og arbeidere i Utlendingsdirektoratet. (NTB)

  Sirkus Arnardo
  Foto: Stig Jaarvik