Hopp til innhold

Jakten på det perfekte

- Borgere av Athen, verdens fremste demokrati, sier Sokrates i forsvarstalen sin; - hvordan kan dere strebe etter makt, ære og berømmelse uten å tenke på å forbedre dere. – Selv om du har bare en dag igjen av ditt liv er det ennå ikke for sent å forbedre seg selv. Konitz og saksofonen hans har etterlevd denne sokratiske devisen i mer enn seksti år.

Hør: Studio Sokrates om Sofokles «Kong Ødipus» og Lee Koonitz, del 2

Hjertet sviktet

for et par år siden. Legen fortalte at han muligens måtte legge saksofonen på hylla. Et par måneder med konserter måtte avbestilles, og Konitz regnet med å gjennomgå en operasjon til. Men legene tok feil. Framfor å la seg hjemsøke av tunge tanker og selvmedlidenhet tok Konitz opp saksofonen i gjen, øvde inn en ny blåseteknikk og nå forteller han til journalisten i Down Beat: - Jeg starter hver dag med å spille en melodi jeg er glad i.

Dette høres jo fint ut

- Er jakten på det perfekte en farbar vei mot lykken?

Er vår streben etter selvinnsikt og å forbedre våre liv en garanti for at vi før eller siden plasker med begge beina i det gode liv? Sokrates mente det. Sofokles, tragediedikteren var kritisk. Hva tror du? Du kan jo sende en e-post til Studio Sokrates..

Tragediene

forteller oss gjerne at håpets vei fører til katastrofe for den tragiske helten. Det betyr: Helten overveier en rekke handlinger. Han kan gjøre dette eller hint, og han tenker over mulige konsekvenser av sine framtidige handlinger. Så bestemmer han seg.

Enten det er Hamlet, Richard den III, Osvald, Byggmester Solnes, Antigone eller Ødipus: -Dette er den beste handling, - slik vil jeg gå fram. Og så settes det tragiske forløpet i bevegelse. Vi som sitter på rompa og ser på den tragiske helten opplever i stadig sterkere grad hvordan han vikler seg inn i skjebnens nett – til han til slutt står håpløs tilbake og bare kan beskrives med ett ord: Tragisk.

Bukkesang

Trag-oedie betyr bukke-sang på gresk. En geitebukk knegger tilfreds over heltens ulykke. Hva i fanden var det grekerne ville fortelle oss med å la en bukk knegge over vår ulykke? Saken er vel den at grekerne overhodet ikke ville fortelle oss noe som helst. Vi vet imidlertid at bukken, på grunn av sin virilitet, ble brukt i dionysos-dyrkelsen, enslags gudstjeneste til ære for fruktbarheten, det dionysiske. Men hvorfor bukken ler av oss i tragedien er et mysterium for meg. Kanskje du har et forslag til forklaring? Kontakt Studio Sokrates.

Paradokser

Para –doksa betyr hinsides troen. Doksa er gresk og betyr det man ikke kan vite, men bare anta. Para betyr over eller på den annen side av. Sokrates framholdt at viten er dyd – og dyd er viten. – Kjenn deg selv er oppskriften på lykken hvis man følger Sokrates. Om seg selv sa han imidlertid: - Jeg vet at jeg intet vet. Orakelet i Delfi nølte ikke med å påstå at Sokrates derfor var den viseste av de vise. Det samme igjen: Når det kommer til stykke har vi kanskje ikke mer enn et fjollete smil å stille opp med når livsmysteriet presenterer seg med full tyngde. Og så går det naturligvis an å lytte til musikk når tankene ikke vil mer.

Musikken

1. Tickle Tone (Lester Young) 2'53

Lee Konitz (og Richie Kamuca)

Milestone

2. When I Fall In Love (Heyman - Young) 4'16

Lee Konitz og Enrico Pieranunzi

Philology

Studio Sorates om Sofokles tragedie Kong Ødipus fortolket som kriminalfortelling. Artist: Lee Konitz, 12. oktober 2002

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters