Den trofaste rebellen

Det er vanskelig å si hva som er det mest fascinerende ved Chet Baker. Musikken eller livet? Det er ingen tvil om at han trollbinder oss med toner som treffer vår egen sårhet og hudløshet. Samtidig viser han vei: Vi finner trøst i skjønn musikk. Skjønnheten i musikken hans viser oss at nåde er en mulighet i livet. Eller var det Chets liv? En tragisk og smertefull livsvei som Chet fortsatte å vandre uten å ta hensyn til konsekvensene. I dette lyset havner rebellen Chet Baker i samme selskap som rebellen Sokrates – de fant bare en verdi å være trofast mot: For Chet var det å skape magiske øyeblikk i musikken – for Sokrates var det å avsløre den nakne sannhet, eller kanskje: Sannhetens nakenhet?

Hør: Studio Sokrates om Chet Baker og Platons dialog Kriton, del 1

Kriton

heter en bitteliten dialog – en av Platons siste tekster om Sokrates. Kriton var jevngammel med Sokrates, de to må ha vært barndomsvenner. Dialogen begynner en tidlig morgentime, før solen har stått opp. Sokrates våkner, og der sitter Kriton og ser på ham. – Hvordan kan du sove så rolig, Sokrates? Som vanlig er Sokrates både trygg på seg selv, og litt ertende overfor sin samtalepartner. Kriton har ordnet med penger og en sikker fluktrute.

Sokrates kan trygt bli med i sikkerhet, for nå er snart timen der, giftbegeret venter. – Min kjære Kriton, erter Sokrates: - Din iver er all ære verdt om den bare var noenlunde i pakt med det rette. I motsatt fall er den desto skadeligere, jo større iveren er. Du kan høre Sokrates sitt argument for å tømme giftbegret på linken ved siden av der Ingvar Rostad leser fra dialogen Kriton.

Trofast opprører

Det er ingen tvil om at Sokrates var en rebell. Han gjorde opprør mot alle som påsto at de visste noe. Høy og lav, leg og lærd, å møte Sokrates i samtale må ha virket forstemmende på selvbildet. Etter et møte med Sokrates sitter man gjerne igjen med den tafatte opplevelsen av å vite at man ikke vet.

I dette stykke ligner Sokrates og Chet Baker på hverandre. Chet aldri la trompeten til side. Å skape musikk og skjønnhet i gudbenådede øyeblikk var hans hovedanliggende – alt annet var underordnet. Å søke innsikt var Sokrates hovedanliggende – alt annet fikk komme senere. Sånn sett finner vi en underlig lojalitet til et livsprosjekt hos begge disse mannfolkene og derfor setter jeg dem under samme overskrift:

Improvisasjon og velsignelse

En av Chets bassister spurte hva han fikk ut av misbruket sitt. – Jeg finner total konsentrasjon, svarte han. Ingen ting annet enn musikken betyr noe. Ingen ting annet. Tenker man over dette ligger det kanskje en forståelig kjerne et sted der inne. En jazzmusiker improviserer og skaper i det han framfører musikken.

Gir man seg hen til Chet Bakers toner en stund går det an å erfare små øyeblikk der intet annet synes om å gjøre. Det er som om han maner fram et sted der nåde, trøst og velsignelse går opp i noe høyere – som om nåden løfter sitt ansikt og gir oss Fred.

Vandrere

Både Sokrates og Chet var vandrere. En kveld spiller Chet Baker med Hilversum Radioorkester, to dager senere sitter han på en liten kneipe i Torino og spiller med helt ukjente musikere. Chet tok fram og bød på sitt talent der hvor han var – og hvor livet bragte ham ser han ikke ut til å ha brydd seg om.

Samme med Sokrates. Han oppsøkte samtalepartnere, ga faen i jobben, kona og ungene, han ble trukket til samtalepartnere som nattsvermeren til lyset. Og hvis Sokrates hadde rømt fra fengslet så hadde han endt opp utenfor bystaten. Utenfor torget, samtalene og de politiske beslutningene. Det ville ha vært utålelig. Det ville ikke ha vært et liv for en Sokrates. Det ville ha vært som en Chet Baker uten horn. Kommentarer? Spørsmål? Kontakt Studio Sokrates

Musikken

1: LET'S GET LOST

Kompon. : McHUGH, JIMMY (USA)

Tekstf. : LOESSER, FRANK (USA)

Utøver : BAKER, CHET (USA) (VOK & TROMPET) + FREEMAN, RUSS + SMITH, CARSON + NEEL BOB

Språk : ENG Genre : JAZZ + LETT

Besetn. : VOK + TROMPET + KLAVER BASS TROMMER

Innspilt: 19550307 Utgitt: 1994 Spor: 0009 Tid: 0341

Platetit: MY FUNNY VALENTINE

Merke-nr: PACIFIC JAZZ 7243 8 28262 2 4

Medium : CD Antall: 1 Epoke: 1950

2: Sad Walk

fra ”Chet in Paris”

Chet Baker Quartet: Cet Baker (tp) Richard “Dick” Twardzik (p) James “Jimmy” Bond, (b) Peter Litman (d)

Studio Sokrates 27. desember 2002

Kulturstrøm

 • Sier han var smittet av korona

  Den italienske sangeren Andrea Bocelli sier at han ble smittet av koronaviruset, men nå er friskmeldt. Bocelli sang alene i katedralen Duomo i Milano 12. april for å glede et koronastengt land. Da hadde han en måned tidligere fått påvist smitte.

  Andrea Bocelli and David Foster: My Christmas
  Foto: Photography by Giovanni de Sandr
 • – Befriende å gaule det ut

  Det å sette ord på følelsene, er ikke lett. Selv ikke for en som lever av det, forteller Marie Ulven, kjent som artisten og låtskriveren Girl in Red, til Kulturstripa. Det løsnet da hun laget sin versjon av Maggie Rogers` låt «Say It» for strømmetjenesten Spotify.

  girl in red