Hopp til innhold

Jackson tjener bedre som død

Popkongen Michael Jackson var nedsyltet i gjeld da han plutselig døde for fem år siden. Nå strømmer inntektene inn til boet.

Audun Molde

VERDSETTER JACKSON: Boet etter Michael Jackson eier verdens mest verdifulle utgivelseskatalog, sier musikkviter Audun Molde.

Foto: Privat

Michael Jacksons inntekter har skutt i været etter hans død.

Siden dødsfallet i 2009, har popstjernen solgt omlag 50 millioner plater og tjent inn over 4 milliarder kroner.

Les også: Fansen gråt da «King of Pop» gjenoppsto

Har nedbetalt gjeld på 2,4 milliarder

I årene før han gikk bort, var Michael Jackson nedsyltet i gjeld. Gjennom et enormt personlig forbruk på blant annet biler, smykker og luksusmøbler, hadde Jackson opparbeidet seg en gjeld på over 400 millioner dollar, rundt 2,4 milliarder norske kroner.

Fem år etter dødsfallet er gjelden snart nedbetalt, og inntektene strømmer inn til Jackson-boet.

Inntektene kommer blant annet fra hyllestshowet «Immortal» med Cirque de Soleil, filmen «This Is It» og økt platesalg, både av originalutgivelser og av de albumene med uutgitt materiale som har kommet ut etter artistens død.

Albumet Xscape, som ble gitt ut tidligere i år gikk rett inn på førsteplassen på albumlistene i mange land .

Les også: Setter listerekord etter sin død

– Det er ganske mange eksempler på kunstnere som har gjort det enda bedre som døde enn som levende. Elvis Presley er jo et glanseksempel. Jeg tror det skyldes to ting: at myten og legenden lever videre og at selve musikken lever videre, sier musikkviter og førstelektor ved Norsk Institutt for scene og studio, Audun Molde.

Han understreker at en varig legendestatus også fordrer at musikken er god, oppleves som relevant av publikum og er allment tilgjengelig for kjøp og strømming.

Les: – Michael Jackson satte en viss standard

Tjener rått på musikkatalog

Det er ikke bare Jacksons egen musikk som sørger for inntekter til boet.

Ifølge en ny bok om popstjernens finanser, har Michael Jackson-boet tjent 700 millioner dollar, altså over fire milliarder kroner etter artistens død.

Jackson gjorde nemlig en gullkantet investering da han kjøpte rettighetene til The Beatles' musikk i 1985.

Nå eier Michael Jacksons bo halvparten av katalogen til verdens største musikkforlag.

– SONY/ATV-katalogen er verdens mest verdifulle katalog i dag. Alle vet at Michael Jacson eier utgiverrettighetene til Beatles, men denne katalogen sitter også på alt fra Duke Ellington til Beyonce og Rihanna, så det er en utrolig verdifull katalog, sier Molde.

Han håper imidlertid Jackson først og fremst vil bli husket for sin egen musikk.

– Det mesterlige var at han kombinerte musikksjangre som ingen hadde gjort før. Han var en moderne Fred Astaire, han var en moderne James Brown, han legemliggjorde mange ting i amerikansk musikkhistorie. To tredeler av platene han solgte på 80-tallet, ble solgt utenfor USA. Hvis du drar til Chile, Namibia eller Indonesia, så vet folk hvem Michael Jackson er.

Les også: Stargate-Mikkel: Vi gjorde «Place With No Name» som en hyllest til Michael Jackson

Kulturstrøm