Stargate-Mikkel: Vi gjorde «Place With No Name» som en hyllest til Michael Jackson

Produsentduoen Stargate gikk glipp av sjansen til å jobbe med Michael Jackson mens han var i live. Til gjengjeld fikk de sjansen til å hylle popkongen gjennom en av hans egne låter.

Mikkel S. Eriksen i Stargate

STOR INSPIRASJON: Mikkel Eriksen i Stargate lot seg inspirere av popkongen da han lagde musikk på gutterommet.

Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Mariann Thomassen

MUSIKK I SJELEN: – Michael Jackson hadde musikk i sjelen, i blodet, i hele kroppen. Han er et bevis på at man kan bruke en vanskelig oppvekst til noe bra, mener artist Mariann Thomassen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Tone Damli Aaberge og manger David Eriksen

VEKKET PRODUSENTDRØMMEN: – Da jeg hørte Thriller bestemte jeg meg for å bli produsent, selv om jeg egentlig ikke visste hva det var, forteller David Eriksen, produsent og manager for Tone Damli.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Lars Vaular

INSPIRERTE: Artist Lars Vaular mener at Michael Jackson inspirerte han til å rappe.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX
OnklP & De Fjerne Slektningene - by:Larm 2014

BARNDOMSMINNER: OnklP lager både hiphop og rock om dagen. Men i barndommen hørte han mest på Michael Jackson. Dette er fra da han spilte med 'De Fjerne Slektningene' på ByLarm 2014.

Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Jan Fredrik Karlsen

FAN: - Jeg husker godt da han døde. Jeg var i på en bar i Spania og falt sammen, begynte å gråte og måtte gå hjem, forteller Jan Fredrik Karlsen som er lidenskapelig Michael Jackson-fan.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Fem år etter sin død er Michael Jackson mer populær enn noensinne.

– Alle har forhold til Michael Jackson. Han var spesiell, unik, og så sang han så bra, sier artist Mariann Thomassen, kanskje aller mest som frontfigur i bandet Surferosa.

Hun er ikke alene om å mene dét.

Folk i alle aldre, over hele verden, har et forhold til «kongen av pop». Her i Norge er Michael Jackson er et hyppig svar når avisene spør om hvem folk helst ville ha møtt.

– Hans påvirkning på populærmusikken har vært enorm, ingen har hatt mer innflytelse enn han når det gjelder de fleste musikksjangre. Han turte å leke med musikken og lagde crossover-musikk med stor C. Spesielt «Off the wall» og «Thriller» er skiver som vil stå igjen som påler etter vi alle er døde, mener David Eriksen, musikkprodusent og manager for Tone Damli Aaberge.

– Produserte låten i Michaels ånd

– Michael Jackson har vært en stor inspirasjon for meg helt siden jeg satt som 12-åring på gutterommet og lagde musikk. Han flyttet grenser både musikalsk, visuelt og kulturelt. Ingen, hverken før eller etter ham, har levert så innovative musikkvideoer, låter og produksjon eller hatt så stor påvirkning på populærkulturen på verdensbasis, sier Mikkel Eriksen, den ene halvparten av den norske stjerneprodusentduoen Stargate.

Radarparet, som har produsert en rekke hitlåter for internasjonale stjerner som Beyoncé og Rihanna, rakk så vidt å møte popkongen før han gikk bort.

– Vi hadde æren av å møte ham før han gikk bort, der han ytret ønske om å jobbe med oss, forteller Eriksen.

Dødsfallet satte en stopper for et eventuelt samarbeid, men nordmennene ble til gjengjeld spurt om å produsere låten «Place with No Name» på den foreløpig siste Michael Jackson-utgivelsen, årets «Xscape».

– Vi gjorde låten i hans ånd og som en hyllest til ham. En av mine absolutt favorittlåter gjennom tidene er Michaels «Human Nature», sier Eriksen til NRK.

Døde for fem år siden

Popkongen Michael Jackson døde for nøyaktig fem år siden, 25. juni 2009.

På sine 50 leveår forandret han både eget utseende og selve popkulturen mer enn noen andre hadde gjort tidligere. Han skapte en legendarisk merkevare, mener David Eriksen.

– Et brand som hans er det kanskje bare Coca Cola som kan matche, det er vanskelig å skape noe lignende, mener han.

Nå, fem år etter sin død, topper Michael Jackson igjen listene med det nye albumet «Xscape». Folk i musikkbransjen hyller poplegenden fortsatt som sitt store forbilde.

– Michael Jackson hadde musikk i sjelen, i blodet, i hele kroppen. Han er et bevis på at man kan bruke en vanskelig oppvekst til noe bra, sier Mariann Thomassen.

Rapperen OnklP, som for tiden er aktuell med rockeprosjektet OnklP & De Fjerne Slektningene, forteller at Jackson var den som inspirerte ham til å bli artist.

– Jeg digga Michael Jackson som bare det da jeg var kid, dansa som en helt i stua. Mutter hadde «Thriller» på vinyl. «Bad» og «Dangerous» var senere mine hellige tapes. Han har gitt meg livsvarig interesse for populærmusikk, og startet kanskje popstjernedrømmen.

Artist Lars Vaular mener at Michael Jackson inspirerte han til å rappe.

– Han var en av mine favoritter. Jeg innså ikke at han var en rapper før de senere årene. Jeg tror at mange rappere er inspirert av han uten at de vet det.

Ingen vil bli like store

Heller ikke artistene tror verden vil se en like stor popstjerne som Michael Jackson igjen.

– Vi har Bieber og Rihanna, som er i nærheten, men ingen sitter på hele pakka som Michael Jackson. Og de mangler Quincy Jones, mener OnklP.

– Det er mange som er flinke, men de faller fra så fort. Bransjen har ikke tid til å la artister vokse i dag, sier Mariann Thomassen.

Artistmanager Jan Fredrik Karlsen mener popkongens tidløshet gjør han til et forbilde for dagens artister.

– Betydningen Michael Jackson har hatt for populærkulturen i dag, er uovertruffen. Han har klart det de aller fleste artister ønsker, å skape noe som er tidløst. Han hadde også et låtskrivertalent og en tilstedeværelse på scenen som ingen har sett maken til, i tillegg stemmen. Det er ingen som kan fylle alle de boksene som han klarte å fylle.

– Det han beviste fra han var syv år til han døde, er noe unikt.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter