Ivar Dyrhaug gir seg i Beat for Beat

Etter 17 år, mer enn 300 programmer og utallige splitthopp, trer Ivar Dyrhaug ut av Gullrekka. Selv tror NRK-veteranen at programmet vil klare seg fint uten ham.

Beat for Beat-programleder Ivar Dyrhaug gir seg etter høstens sesong. Vi ble med på bakrommet til den populære musikkonkurransen.

PÅ BAKROMMET: Ivar Dyrhaug takker for seg i Beat for Beat, etter 17 år med splitthopp og allsang. Vi ble med bak kulissene for å mimre. Foto: Geirr Larsen. Redigering: Gaute Zakariassen.

– Da Beatles gikk i oppløsning, ga George Harrison ut en fantastisk samling plater som heter «All Things Must Pass». Alt har en ende. Og 17 år ... It's a long way, sier Ivar Dyrhaug.

Vi møter Beat for Beat-programlederen et sted langt inne i labyrinten av studioer og verksteder hvor NRKs helgeunderholdning blir til.

En mannsalder i Gullrekka

Ivar Dyrhaug har vært selvskreven til fredagstacoen siden før det var vanlig å spise taco på fredager.

Første gang sangkonkurransen gikk på lufta var i 1999. Kjell Magne Bondevik var statsminister, og Einar Førde var kringkastingssjef.

– Første sesong prøvde vi å få med så mange kjendiser som mulig. Men så skjønte vi ganske raskt at programmet ville stoppet opp etter et par sesonger. mange syngende kjendiser som har lyst til å være med, er det ikke her i landet, forklarer Dyrhaug.

Siden da har oppskriften vært å rekruttere fra underskogen av musikal- og revyartister som ellers sjelden er å se på TV.

– Hvordan er det å skulle ta fatt på en siste sesong?

– Det er rart på mange måter. Jeg var sikker på at jeg hadde slutta, og holdt takketale, for ett år siden. Da var det ikke snakk om å fortsette med programmet før 2016, og da mente jeg at andre måtte overta. Men så bestemte NRK seg for å starte tidligere, og det er jeg glad for, for da får jeg takka for meg.

Tror programmet vil leve lenge

Nå gjenstår åtte episoder før andre overtar. Hvem arvtakeren blir, er foreløpig i det blå.

Selv er ikke Dyrhaug bekymret for programmets fremtid.

– Jeg tror konseptet er veldig sterkt. NRK har ambisjoner om å holde på lenge, og det er også en av grunnene til at vi ble enige om at et skifte var på tide: Jeg kan ikke holde på så lenge, forteller Dyrhaug.

Programmet har vært en sikker seermagnet gjennom nærmere to tiår, men suksessen har ikke vært helt uten kontroverser. Våren 2001 raste debatten etter at flere aviser skrev at deltakerne på forhånd fikk hint om sangoppgavene.

Men Dyrhaug står fast på at gjestene hans er utenfor komfortsonen når de setter seg på pianokrakken.

– Substansen i programmet er spontanitet og improvisasjon. Det er ikke 100 prosent uforberedt; det ville vært galskap. Vi har våre metoder, men jeg kan love deg at gjestene føler seg rimelig spente på hva som skal skje idet de går i studio.

Ivar Dyrhaug slutter i beat for beat

17 ÅR I BEAT FOR BEAT: Nå slutter Ivar Dyrhaug.

Ivar Dyrhaugs siste Beat for Beat sendes fredag 18. desember.

Kulturstrøm

 • Annie til topps i USA

  Den bergenske artisten Anna Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie, har en låt som er samplet på produsenten Metro Boomin sin nye plate. Det dreier seg om «Anthonio» fra 2009. I Metro Boomin sin versjon har den fått tittelen «Overdue» med rap av Travis Scott, skriver VG. Metro Boomin topper denne uken Billboard 200 i USA med den nye platen.

  Annie, alias Anne Lilia Berge Strand 2004
  Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
 • Zombieskryt fra Stephen King

  «Akkurat når du trodde at zombiegenren var gått tørr, kommer en fantastisk film av Dominique Rocher kalt «The Night Eats the World».» (eng. tittel)

  Det skriver grøsserkongen Stephen King i en twittermelding. Det er Anders Danielsen Lie som har hovedrollen i filmen, som er franskspråklig. Den norske skuespilleren var raskt ute med å kvittere med en twitter-takk.

  Twittermelding fra Stephen King