Israel straffer Al Jazeera

Israel nekter Al Jazeera-journalister visum til Israel og tilgang til pressekonferanser.

Al-Jazeera
Foto: JOSEPH BARRAK / AFP

Al Jazeeras ikke-israelske medarbeidere får ikke visum til Israel.

Samtidig som kanalen utestenges fra pressekonferanser og briefinger, vil adgangen til israelske myndigheter og militære bli begrenset. Kun de offisielle talspersonene for statsministerens kontor, utenriksdepartementet og de israelske forsvarsstyrkene vil være tilgjengelige for Al Jazeera, skriver den israelske avisen Haaretz .

LES: - Israel tror på en fri presse

LES OGSÅ: Mediene favoriserer palestinerne

Bakgrunnen for sanksjonene er at Qatar valgte å bryte relasjonene til Israel i midten av januar som følge av den israelske militæroffensiven på Gaza. Årsaken til at Israel nå straffer Al jazeera er at emiren i Qatar bidrar økonomisk til kanalen som har hovedkontor i Doha.

- Qatar har selv satt opp hindringer ved å bryte relasjonene med Israel. Det er ingen grunn til å hjelpe med å løse problemene som emiren som eier Al Jazeera, har laget for seg selv, sier en israelsk tjenestemann som ber om ikke å bli navngitt, til nyhetsbyrået AFP tirsdag.

Selv om Qatar ikke har fullstendige diplomatiske relasjoner med Israel, hadde landet som eneste i Midtøsten handelsrelasjoner med Israel. Israel hadde en handelsdelegasjon i Doha, og representanter for begge land møttes jevnlig.

Ønsket å stenge korrespondentkontorer

Opprinnelig ønsket israelske myndigheter å svare med å erklære Al Jazeera for fiendtlig og stenge kanalens kontorer i landet. Planen ble forkastet fordi man etter en lovgjennomgang ikke trodde den ville godkjennes av israelsk Høyesterett.

LES OGSÅ: Israel: Gilbert og Fosse lyver

I tillegg til de begrensningene som nå er blitt iverksatt, har det nyopprettede informasjonsdirektoratet under statsministerens kontor instruert ministere og medlemmer av Knesset til ikke å gi intervjuer eller på annen måte samarbeide med kanalen. Denne instruksjonen er ikke juridisk bindende.

Kulturstrøm

 • Kanyes selskap fikk millionstøtte

  Kanye Wests selskap Yeezy har fått mellom to og fem millioner dollar i føderale lån som del av en koronastøttepakke som Trump-administrasjonen står bak. Selskapet hevder at 160 arbeidsplasser ble reddet takket være lånene (NTB).

  Kim Kardashian og Kanye West
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Mange funn ved Gjellestadskipet

  Bare to uker etter at utgravingene av Gjellestadskipet utenfor Halden begynte, har arkeologene gjort hundrevis av funn, skriver Demokraten. Det vil ta rundt fem måneder før arkeologene er ferdig med utgravningen av skipet, som er omtrent like stort som Gokstadskipet og Osebergskipet.

  Camilla Cecilie Wenn (stående med ryggen til) tar de første spadetakene på Gjellestadskipet
  Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK