Hopp til innhold

Israel straffer Al Jazeera

Israel nekter Al Jazeera-journalister visum til Israel og tilgang til pressekonferanser.

Al-Jazeera
Foto: JOSEPH BARRAK / AFP

Al Jazeeras ikke-israelske medarbeidere får ikke visum til Israel.

Samtidig som kanalen utestenges fra pressekonferanser og briefinger, vil adgangen til israelske myndigheter og militære bli begrenset. Kun de offisielle talspersonene for statsministerens kontor, utenriksdepartementet og de israelske forsvarsstyrkene vil være tilgjengelige for Al Jazeera, skriver den israelske avisen Haaretz .

LES: - Israel tror på en fri presse

LES OGSÅ: Mediene favoriserer palestinerne

Bakgrunnen for sanksjonene er at Qatar valgte å bryte relasjonene til Israel i midten av januar som følge av den israelske militæroffensiven på Gaza. Årsaken til at Israel nå straffer Al jazeera er at emiren i Qatar bidrar økonomisk til kanalen som har hovedkontor i Doha.

- Qatar har selv satt opp hindringer ved å bryte relasjonene med Israel. Det er ingen grunn til å hjelpe med å løse problemene som emiren som eier Al Jazeera, har laget for seg selv, sier en israelsk tjenestemann som ber om ikke å bli navngitt, til nyhetsbyrået AFP tirsdag.

Selv om Qatar ikke har fullstendige diplomatiske relasjoner med Israel, hadde landet som eneste i Midtøsten handelsrelasjoner med Israel. Israel hadde en handelsdelegasjon i Doha, og representanter for begge land møttes jevnlig.

Ønsket å stenge korrespondentkontorer

Opprinnelig ønsket israelske myndigheter å svare med å erklære Al Jazeera for fiendtlig og stenge kanalens kontorer i landet. Planen ble forkastet fordi man etter en lovgjennomgang ikke trodde den ville godkjennes av israelsk Høyesterett.

LES OGSÅ: Israel: Gilbert og Fosse lyver

I tillegg til de begrensningene som nå er blitt iverksatt, har det nyopprettede informasjonsdirektoratet under statsministerens kontor instruert ministere og medlemmer av Knesset til ikke å gi intervjuer eller på annen måte samarbeide med kanalen. Denne instruksjonen er ikke juridisk bindende.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters