Hopp til innhold

Mediene favoriserer palestinerne

- Mediedekningen av konflikten på Gaza-stripen favoriserer den palestinske siden.

Boming av Gaza-stripen
Foto: HATEM MOUSSA / AP

Det viser en undersøkelse analysebyrået Retriever har gjort for NRK.

Medieanalytiker Kristina Nilsen i Retriever har analysert medienes dekning av krigføringen.

Skjev dekning

Norske medier blir ofte kritisert for en skjev dekning av konflikten. Medieanalytikeren kan vise til funn som bekrefter dette.

- Analysen viser at norske medier formidler palestinernes syn på konflikten i mye større grad enn israelernes syn, sier Nilsen.

TV 2 mest nøytrale

Ikke alle medier er like ubalanserte i sin formidling, understreker Nilsen.

- TV 2 er det mediet som er mest nøytralt. I de aller fleste oppslagene kommer begge syn frem, og aktører som representerer begge sider får kommet med sitt syn på konflikten.

- Andre medier mer tendensiøse. Dagbladet er det mediet med høyest prosentvis andel med tendensiøst innhold i retning av palestinerne. Avisen Vårt land har den største prosentvise andelen av oppslag der israelernes syn kommer tydeligst frem, sier Nilsen.

Palestinerne får sympati

Den ubalanserte dekningen av konflikten gjelder også for VG, Dagsavisen, Aftenposten og NRK. Det er palestinerne som får mest omtale og sympati i mediebildet. Men funnene viser at palestinerne sitt syn i stor grad har dominert nyhetsdekningen også før invasjonen på Gaza-stripen i romjulen.

- Tendensen var enda sterkere før angrepene startet. Dette tyder på at analysen representerer mediebildet over tid, sier Nilsen.

- Opptatt av Israel

Helge Simonnes

- Vårt Land har alltid vært opptatt av at Israel skal ha vern for sine grenser, sier sjefredaktør Helge Simonnes.

Foto: Vårt Land

Vårt Land er det eneste mediet der de fleste sakene går i Israels favør. Sjefredaktør Helge Simonnes mener det er to hensyn som må få plass i dekningen av den omstridte konflikten.

- Vårt Land har alltid vært opptatt av at Israel skal ha vern for sine grenser, og ha rett til å bo i Midtøsten. Samtidig er vi opptatt av at det palestinske folket skal ha verdige forhold, og at de skal ivaretas på en ordentlig måte.

Simones understreker pressens idealer når han problematiserer over medienes dekning av konflikten.

- Det er alltid problematisk i en journalistisk sammenheng hvis du oppdager at det blir en skjev dekning. Det er et ideal å tilstrebe balanse i dekningen, og jeg mener Vårt land oppfyller et slikt ideal, sier Simonnes.

- Skal være ubalansert

Nyhetsredaktør i Dagbladet, Peter Raaum, er ikke overrasket over funnene. Han mener pressen sin dekning av denne konflikten skal være ubalansert.

- Jeg har aldri ment at avismediet er nøytralt i den forstand at alle parter skal representeres i en sak. Aviser har et ideologisk ståsted, og skal dermed også ta et standpunkt. Det preger dekningen.

- Uproblematisk

Nyhetsredaktøren mener det ikke er kritikkverdig at det ideologiske ståstedet til avisen kommer fram. Han framhever at dekningen av krigen på Gaza må gjenspeile det som faktisk skjer.

- I denne krigen er det snart tusen drepte palestinere, og et dusin drepte israelere. Det ville være rart om dette ikke var reflektert i dekningen av den israelske invasjonen.

Hva mener du om norske mediers dekning av konflikten på Gaza-stripen? Si din mening her!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober