Hopp til innhold

Eurovision-arrangøren: – Uaktuelt å utestenge Israel

Det er uaktuelt å utestenge Israel fra Eurovision, melder arrangøren. Samtidig mener kringkastingssjefen at det å ta til orde for en boikott av Israel vil svekke NRKs troverdighet som nyhetsformidler.

Vibeke Fürst Haugen

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen forklarte under møtet i kringkastingsrådet hvordan NRK i det daglige har en kritisk dekning av krigen i Midtøsten.

Foto: Lars Os

– Det er en konkurranse for kringkastere, ikke regjeringer, og den israelske kringkasteren har deltatt i 50 år, sier den europeiske kringkastingsunionen (EBU) i en uttalelse.

EBU arrangerer hvert år Eurovision Song Contest (ESC), og mener at den israelske kringkasteren KAN oppfyller alle kravene for å kunne delta i årets konkurranse.

Dermed er det uaktuelt å utestenge Israel fra årets konkurranse i Malmö.

EBU sier de ønsker å bevare konkurransens status som en apolitisk begivenhet som forener publikum over hele verden gjennom musikk.

Tema i Kringkastingsrådet

Israels deltakelse i årets Eurovision var også første sak på listen da Kringkastingsrådet møttes for første gang i år. Heller ikke der ble et boikott vurdert.

– Å ta til orde for en boikott av Israel vil svekke NRKs troverdighet som nyhetsformidler, sa kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen under møtet.

– Demonstrantene er i sin fulle rett til å protestere og være uenige med NRKs vurderinger, sa hun videre.

– Ikke en konkurranse for stater

I likhet med EBU påpekte Fürst Haugen at Eurovision er en konkurranse for allmennkringkastere og ikke for stater.

– Vi er i tett dialog med våre nordiske søsterorganisasjoner og EBU, opplyste Fürst Haugen.

Fått flere henvendelser

Rådets nestleder Vilde Schanke Sundet åpnet dagens møte i Kringkastingsrådet. Hun opplyste at engasjementet omkring temaet har vært stort.

– Vi har mottatt mer en 50 henvendelser, sa Schanke Sundet.

Kritikken går på at Israel får være med i konkurransen. Flere skriver at de vil boikotte MGP-sendingene, sa hun videre.

Både Schanke Sundet og kringkastingssjefen påpekte at et eventuelt boikott av Israel i Eurovision er i grenseland på hva kringkastingsrådet skal behandle.

Samtidig sa Fürst Haugen at størrelsen på arrangementet og den store offentlige interessen, tilsier at publikum kan ha nytte av en behandling.

Marion Ravn og Fredrik Solvang på scenen før første delfinale av Melodi Grand Prix 2024

Marion Ravn og Fredrik Solvang leder årets norske MGP-sendinger.

Foto: Espen Solli / NRK

– Beslutningen om å delta i årets internasjonale finale, er NRKs og dermed min. Jeg har stor forståelse for engasjementet rundt krigen i Midtøsten, samt at mange føler seg maktesløse, sa Fürst Haugen, og la til:

– Den hetsen og presset som programledere og artister utsettes for i sosiale medier er uakseptabel.

Vibeke Fürst Haugen

Protester

Diskusjonen omkring Israels deltakelse i Eurovision kom i kjølvannet av flere demonstrasjoner rundt NRKs MGP-sendinger.

Mot slutten av den første delfinalen på lørdag forsøkte en demonstrant å avbryte det direktesende TV-programmet.

– Beklager avbrytelsen. Det foregår en krig, og vi kan gjøre mer. Norge kan gjøre mer, sa demonstranten.

MGP demonstrasjon

Flere personer demonstrerte i forbindelse med første delfinale i MGP på lørdag.

Foto: Amanda Iversen Orlich

Tidligere samme kveld møtte 116 demonstranter opp ved dørene til NRK.

Flere reaksjoner

Før jul ble det klart at Israel får være med på årets Eurovision Song Contest (ESC) i Malmö. I tiden som har fulgt har det ikke bare kommet reaksjoner innenfor Norges grenser, også i utlandet har folk reagert.

Hvorfor får Israel være med i Eurovision, og ikke Russland? 
Både Russland og Israel er i krig. Hvorfor får det ene landet være med i Eurovision, men ikke det andre? Det er mange som synes dette her er vanskelig å forstå.

Hvorfor får Israel være med i Eurovision, og ikke Russland? Både Russland og Israel er i krig. Hvorfor får det ene landet være med i Eurovision, men ikke det andre? Det er mange som synes dette her er vanskelig å forstå.

2024 startet blant annet med at 1300 finske musikere gikk sammen i et felles opprop, der de krevde at kringkasteren Yle skulle legge press på arrangørene bak Eurovision Song Contest for å hindre israelsk deltakelse.

Tilsvarende opprop fra musikkbransjen har også skjedd blant annet på Island.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.