Hopp til innhold

Sender 12 timer langt program om ved

Et tolv timer langt program om ved skal varme norske TV-seere gjennom en kald februarnatt.

Lars Mytting

Vedekspert Lars Mytting er en av gjestene i NRKs vedsatsing.

Foto: Geir-Olav Slåen / NRK

15. februar skal programmet «Nasjonal vedkveld» servere nordmenn tolv timer TV-underholdning om ved.

Det er ikke så sært som det kanskje høres ut.

På slutten av 2011 var boksalget i Norge dominert av en uventet trend. På toppen av bestselgerlistene lå en bok som handlet om vedhogst, vedstabling og vedens plass i den norske folkesjela. Hedmarkingen Lars Mytting solgte 150 000 eksemplarer og «alle» i Norge var plutselig interesserte i ved.

Fikk du ikke sett «Hurtigruten - minutt for minutt»? Se hele programmet her.

På kort tid snakket «alle» om ved som kulturelt samlingspunkt, og som grunnlaget for hele vår eksistens. Samtidig satset NRK på såkalt «sakte-TV», der reiselystne sofaslitere fikk være med på tur med Bergensbanen, Nordlandsbanen og Hurtigruta.

Ettersom begge disse konseptene traff godt blant nasjonalt engasjerte nordmenn, er det kanskje naturlig at det i 2013 kommer et program som prøver å forene to smale, men populære ideer.

LES OGSÅ: Også svenskene vil ha hel ved
LES OGSÅ: Vis meg din stabel...

Programmet lages av Norge rundt-redaksjonen og det blir et markant vedfokus fredag 15. februar. Først vil Norge rundt ha en spesialsending om ved på NRK1, før Nasjonal vedkveld begynner på NRK2 kl 20.

Du kan laste ned Bergensbanen - minutt for minutt fra NRKbeta (OBS! Inneholder ikke musikk eller videoer)

Programleder Rebecca Nedregotten Strand skal ha gjester i studio, det vil bli vist vedbaserte underholdningsinnslag og reportasjer om vedfolk rundt i det ganske land. Etter klokka tolv går vedkvelden inn i en roligere fase, og da oppfordres seerne til å la bålblikket ta overhånd og hengi seg til peiskosen.

Uten ved, intet Norge

En av hovedpersonene under den tolv timer lange sendingen bilr forfatter Lars Mytting.

– Hva er det som er så interessant med ved?

– Det er den eneste energien som også er folkekultur, og som vi har en stor kollektiv takknemlighet til. Uten veden hadde vi ikke vært her, og vi hadde ikke fått befolket dette kalde landet. Historien hadde sett helt annerledes ut, sier Mytting til NRK.no.

– Men du har også en estetisk interesse her. Hva er det vakreste med veden?

– Det kanskje aller vakreste er at det er et stykke natur, et organisk stoff som har vokst i nærheten av deg. Du har nesten ikke gjort noe med det. Du kløyver det, tørker det, og så tar du det inn så du kan bo, sier han.

Når NRK.no ringer, står Mytting i tøflene foran en Adax vifteovn.

– Og den er ålreit den, men det er noe annet med fjellbjørk som er hogd på synkende måne og kløyvd med håndsmidd førkrigs-Mustadøks, sier han.

– Akkurat. Det er en spesiell interesse, det her?

– Jada, men etter at boka kom, oppdaget folk at her er vi ens. Vi er alle nerder, sier han.

LES OGSÅ: Ny metode skal sikre deg rett mengde tørr ved
LES OGSÅ: Vedgubber laget hus av vedkubber

– Spente på publikum

I Norge rundt-redaksjonen er det naturlig nok noe spenning knyttet til hvordan publikum vil motta tolv hele timer om ved.

– Jeg vet ikke helt hvor ideen kom fra, men dette hadde nok ikke vært aktuelt uten Lars Mytting og Hel ved. Så vi er spente på hvem som kommer til å se på Nasjonal vedkveld, men tror mange vil bli nysgjerrige på noe som er så sært som dette, sier prosjektleder Lise May Spissøy.

– På natta blir det peis-TV med muligheter for romantikk, så det er bare å legge seg på skinnfellen foran TV-en. Vi håper jo at folk vil bli sittende og stirre inn i flammene utover natta, sier Spissøy.

Svarer på alle vedspørsmål

Vedguru Lars Mytting kommer altså til studio, og det samme gjør lege Mads Gilbert og skuespiller Toralv Maurstad som begge har et helt spesielt forhold til ved.

Sendingen etter klokka tolv avvikles på enklest mulig måte. En enslig fotograf får det tunge ansvaret for både å filme og å holde liv i bålet - altså underholdningen.
Programmet skal gå i et rolig tempo og det vil bli en blanding av undervisning og underholdning.

Alle vedtekniske spørsmål fra seerne vil behandles av kyndige eksperter. Så brenner du inne med spørsmål om oppfyringsteknikker, vedkvalitet og brennverdi, er det bare å sette av 12 timer, fredag 15. februar.

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)