Sender 12 timer langt program om ved

Et tolv timer langt program om ved skal varme norske TV-seere gjennom en kald februarnatt.

Lars Mytting

Vedekspert Lars Mytting er en av gjestene i NRKs vedsatsing.

Foto: Geir-Olav Slåen / NRK

15. februar skal programmet «Nasjonal vedkveld» servere nordmenn tolv timer TV-underholdning om ved.

Det er ikke så sært som det kanskje høres ut.

På slutten av 2011 var boksalget i Norge dominert av en uventet trend. På toppen av bestselgerlistene lå en bok som handlet om vedhogst, vedstabling og vedens plass i den norske folkesjela. Hedmarkingen Lars Mytting solgte 150 000 eksemplarer og «alle» i Norge var plutselig interesserte i ved.

Fikk du ikke sett «Hurtigruten - minutt for minutt»? Se hele programmet her.

På kort tid snakket «alle» om ved som kulturelt samlingspunkt, og som grunnlaget for hele vår eksistens. Samtidig satset NRK på såkalt «sakte-TV», der reiselystne sofaslitere fikk være med på tur med Bergensbanen, Nordlandsbanen og Hurtigruta.

Ettersom begge disse konseptene traff godt blant nasjonalt engasjerte nordmenn, er det kanskje naturlig at det i 2013 kommer et program som prøver å forene to smale, men populære ideer.

LES OGSÅ: Også svenskene vil ha hel ved
LES OGSÅ: Vis meg din stabel...

Programmet lages av Norge rundt-redaksjonen og det blir et markant vedfokus fredag 15. februar. Først vil Norge rundt ha en spesialsending om ved på NRK1, før Nasjonal vedkveld begynner på NRK2 kl 20.

Du kan laste ned Bergensbanen - minutt for minutt fra NRKbeta (OBS! Inneholder ikke musikk eller videoer)

Programleder Rebecca Nedregotten Strand skal ha gjester i studio, det vil bli vist vedbaserte underholdningsinnslag og reportasjer om vedfolk rundt i det ganske land. Etter klokka tolv går vedkvelden inn i en roligere fase, og da oppfordres seerne til å la bålblikket ta overhånd og hengi seg til peiskosen.

Uten ved, intet Norge

En av hovedpersonene under den tolv timer lange sendingen bilr forfatter Lars Mytting.

– Hva er det som er så interessant med ved?

– Det er den eneste energien som også er folkekultur, og som vi har en stor kollektiv takknemlighet til. Uten veden hadde vi ikke vært her, og vi hadde ikke fått befolket dette kalde landet. Historien hadde sett helt annerledes ut, sier Mytting til NRK.no.

– Men du har også en estetisk interesse her. Hva er det vakreste med veden?

– Det kanskje aller vakreste er at det er et stykke natur, et organisk stoff som har vokst i nærheten av deg. Du har nesten ikke gjort noe med det. Du kløyver det, tørker det, og så tar du det inn så du kan bo, sier han.

Når NRK.no ringer, står Mytting i tøflene foran en Adax vifteovn.

– Og den er ålreit den, men det er noe annet med fjellbjørk som er hogd på synkende måne og kløyvd med håndsmidd førkrigs-Mustadøks, sier han.

– Akkurat. Det er en spesiell interesse, det her?

– Jada, men etter at boka kom, oppdaget folk at her er vi ens. Vi er alle nerder, sier han.

LES OGSÅ: Ny metode skal sikre deg rett mengde tørr ved
LES OGSÅ: Vedgubber laget hus av vedkubber

– Spente på publikum

I Norge rundt-redaksjonen er det naturlig nok noe spenning knyttet til hvordan publikum vil motta tolv hele timer om ved.

– Jeg vet ikke helt hvor ideen kom fra, men dette hadde nok ikke vært aktuelt uten Lars Mytting og Hel ved. Så vi er spente på hvem som kommer til å se på Nasjonal vedkveld, men tror mange vil bli nysgjerrige på noe som er så sært som dette, sier prosjektleder Lise May Spissøy.

– På natta blir det peis-TV med muligheter for romantikk, så det er bare å legge seg på skinnfellen foran TV-en. Vi håper jo at folk vil bli sittende og stirre inn i flammene utover natta, sier Spissøy.

Svarer på alle vedspørsmål

Vedguru Lars Mytting kommer altså til studio, og det samme gjør lege Mads Gilbert og skuespiller Toralv Maurstad som begge har et helt spesielt forhold til ved.

Sendingen etter klokka tolv avvikles på enklest mulig måte. En enslig fotograf får det tunge ansvaret for både å filme og å holde liv i bålet - altså underholdningen.
Programmet skal gå i et rolig tempo og det vil bli en blanding av undervisning og underholdning.

Alle vedtekniske spørsmål fra seerne vil behandles av kyndige eksperter. Så brenner du inne med spørsmål om oppfyringsteknikker, vedkvalitet og brennverdi, er det bare å sette av 12 timer, fredag 15. februar.

Kulturstrøm

 • Edita Gruberova er død

  Den slovakiske koloratursopranen Edita Gruberova døde mandag, 74 år gammel. Hun var kjent for sin virtuose sangteknikk og levende tolkning av operaroller. Hennes siste operaopptreden var som 73-åring i 2019 og kan sees på nettstedet Operawire.

 • Kvinnelig forfatter var tre menn

  Fredag kveld mottok forfatter Carmen Mola en litteraturpris i sitt hjemland, Spania. Men da Mola kom for å motta prisen, var det ikke én kvinne, men tre menn, som entret scenen. Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero har nemlig skrevet alle bøkene under et kvinnelig pseudonym.

  Prisen var på én million euro, og ble tildelt forfatteren for hennes spennende krimbøker, ofte med en sterk kvinnelig hovedrolle. De tre forfatterne bak bøkene sa under utdelingen at de ikke la så mye vekt på at de brukte et kvinnelig pseudonym, skriver Washington Post.

  Forfattertrioen Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero skriver under navnet Carmen Mola.
  Foto: JOSEP LAGO / AFP