Hopp til innhold

Disse Tana-landkrabbene skal ut på et to uker langt tokt

Søstrene Ella (25) og Kristin (15), og kusinen Ingrid (21), har vært lite til sjøs, men likevel bestemt seg for å ha sommerjobb på havet.

Fremst, Kristin Trosten (15), Ingrid Trosten (21) og Ella Trosten (25). Bakerst, Emma Dalland, lettmatros, Statsraad Lemkuhl.

PÅ GYNGENDE GRUNN: Kristin (15), Ingrid (21) og Ella Trosten (25) har lite maritim erfaring, men gleder seg til spennende arbeidsoppgaver om bord på Sommerskuta. Bakerst har de med seg lettmatros Emma Dalland.

Foto: Allan Klo / NRK

De tre innlandsjentene gikk om bord på Sommerskuta «Statsraad Lehmkuhl» i Havøysund onsdag, og legger til kai i Senjahopen i kveld. Nå har de tatt fatt på et to uker langt eventyr.

– Jeg føler meg heldig som har fått lov til å være med på dette, det er helt fantastisk, sier 25 år gamle Ella Trosten, lettere andpusten etter å ha gjennomført et flere timer langt sjømannskurs.

De to søstrene og søskenbarnet fra Tana er blant de eneste i besetningen som er hjemmeværende i Finnmark. Ingen av dem har noe særlig erfaring fra sjøen.

– Jeg har prøvd å seile et par ganger hos tanta mi i Kristiansand, men da har jeg bare vært med på slep, sier Kristin Trosten.

Medseilerne på NRK Sommerskuta 2021.

I tillegg til seilerne fra Tana er det en rekke andre medseilere på Sommerskuta.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Klør etter å klatre

– Jeg har veldig lyst til å lære meg nye ting, og så gleder jeg meg veldig til å bli bedre kjent med mannskapet om bord, sier Ella.

– Jeg håper jeg får lærdom, opplevelser og nye venner som jeg kan ha for resten av livet, istemmer lillesøster Kristin.

Så langt har det vært et travelt første døgn for trioen på Sommerbåten.

– Vi har lært om å være brannvakt, ro-vakt, mann over bord-vakt, blitt delt opp i lag, fått sengeplasser – og hatt lange, gode kaffepauser. Snart skal vi opp i riggen og klatre. Fingrene mine klør etter å komme i gang med det, bedyrer Ingrid Trosten.

Sommerskuta på vei til Havøysund

Trioen skal være med på Sommerskuta i litt over to uker. Her ser du skuta på vei inn mot Havøysund.

Foto: Espen Willander / NRK Luftfoto

Følg ferden minutt for minutt

«Sommerskuta» er sommerens store satsning fra NRK. Ferden går fra nord til sør gjennom seks uker, minutt for minutt, med start utenfor Nordkapp tirsdag 6. juli og avslutning utenfor Arendal 15. august.

Bergens store stolthet «Statsraad Lehmkuhl» er Norges største seilskip, og har siden tidlig 1900-tall blitt brukt som skoleskip. Tana-trioen og resten av medseilerne om bord skal i ukene framover gjøre alt fra å stå utkikk og sette seil, til å hjelpe til med navigasjonen.

Og akkurat HER befinner Sommerskuta seg nå: