Hopp til innhold

Inn i år 2000 med fjernsynet

Nyttårsaften 1999 gikk vi inn i et nytt årtusen. Via TV-skjermen kunne tv-seerne på alle de norske kanalene samtidig følge hvordan hele verden i tur og orden gikk inn i år 2000.

Nyttårsaften 99/00

Overgangen til et nytt årtusen kunne følges på fjernsynet.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

– Det var et unikt øyeblikk. Tv-sendingen var internasjonal, et samarbeid mellom tv-stasjoner over hele verden. Det ga tv-seerne en helt unik opplevelse, sier NRK-historiker Henrik Bastiansen.

Alt som heter radio og tv i Norge var samlet om sendingen denne natten. Dorthe Skappelen fra TV2, Leif Erik Forberg i TV3, Lisbeth Skei og Petter Nome i NRK og Thomas Giertsen i TV Norge, ledet seerne sammen over i et nytt årtusen.

– I Norge kunne vi følge år 2000 ettersom den nye datoen nådde datolinjen over hele verden. Vi kunne se at Kiribatiøyene nådde overgangen til år 2000 mens vi ennå hadde flere timer igjen å vente.

Inn i historiebøkene

Bastiansen mener dette var en nyttårsaften som nok vil gå inn i historiebøkene med tiden.

– Og feiringen av denne overgangen skjedde gjennom fjernsynet.

Det sa NRK-historiker Henrik Bastiansen, som de siste to ukene har plukket ut det han mener er de 10 viktigste TV-hendelsene de siste 50 årene. I morgen kommer han til Kulturnytt for å avsløre det 10. øyeblikket.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.