Hopp til innhold

Inn i år 2000 med fjernsynet

Nyttårsaften 1999 gikk vi inn i et nytt årtusen. Via TV-skjermen kunne tv-seerne på alle de norske kanalene samtidig følge hvordan hele verden i tur og orden gikk inn i år 2000.

Nyttårsaften 99/00

Overgangen til et nytt årtusen kunne følges på fjernsynet.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

– Det var et unikt øyeblikk. Tv-sendingen var internasjonal, et samarbeid mellom tv-stasjoner over hele verden. Det ga tv-seerne en helt unik opplevelse, sier NRK-historiker Henrik Bastiansen.

Alt som heter radio og tv i Norge var samlet om sendingen denne natten. Dorthe Skappelen fra TV2, Leif Erik Forberg i TV3, Lisbeth Skei og Petter Nome i NRK og Thomas Giertsen i TV Norge, ledet seerne sammen over i et nytt årtusen.

– I Norge kunne vi følge år 2000 ettersom den nye datoen nådde datolinjen over hele verden. Vi kunne se at Kiribatiøyene nådde overgangen til år 2000 mens vi ennå hadde flere timer igjen å vente.

Inn i historiebøkene

Bastiansen mener dette var en nyttårsaften som nok vil gå inn i historiebøkene med tiden.

– Og feiringen av denne overgangen skjedde gjennom fjernsynet.

Det sa NRK-historiker Henrik Bastiansen, som de siste to ukene har plukket ut det han mener er de 10 viktigste TV-hendelsene de siste 50 årene. I morgen kommer han til Kulturnytt for å avsløre det 10. øyeblikket.

Kulturstrøm

  • Forrykande entré

    – «Rækved» er ei unik førestilling som blandar folkedans med rå bryting og sterke musikalske prestasjonar, men som manglar heilskap, skriv kritikar Are August Flannagan Furubotn om konsert­førestillinga kor danse­kompaniet Kartellet har gått saman med kammer­orkesteret til Arktisk Filharmoni.