Hopp til innhold

Vi elsker sport og Grand Prix

Gjennom 50 år med fjernsynssendinger er det tre ting som utmerker seg som nordmenns TV-favoritter: Melodi Grand Prix, sport og Tande-P.

NRK 50 år

Tande-P, Melodi Grand Prix, vinter OL og fotball-VM. Alt nordmenn elsker å se i TV-ruten.

Foto: Fotomontasje

19. juni 1994 ble innbytter Kjetil Rekdal matchvinner da Norge slo Mexico 1-0 på RFK Stadium i Washington i VM-sluttspillet i fotball. Samtidig satt 2 139 000 nordmenn som klistret foran TV-ruten hjemme i Norge.

16 år senere har en norsk TV-sending fortsatt ikke klart å samle like mange mennesker som NRK gjorde denne junikvelden. Dagens målinger startet riktignok ikke før i 1992, og det skal sies at tallene sannsynligvis har vært høyere i løpet av de 30 første årene med fjernsyn.

Hva er ditt beste TV-minne? Si din mening nederst i artikkelen!

Stor slagerinteresse

Åse Kleveland, Sandra Kim

Over 2,1 millioner nordmenn så Åse Kleveland utrope 14 år gamle Sandra Kim til MGP-vinner i 1996.

Foto: Gjellesvik, Inge / Scanpix

Blant annet viser eldre målinger at hele 95 prosent av alle som hadde TV skal ha fulgt Bobbysocks seier i Eurovision Song Contest 1985. Norges to øvrige MGP-seire har også fått plass på topplisten: Alexander Rybak sang seg inn til en syvende plass på listen med litt over 2 millioner seere, mens Secret Garden «bare» ble fulgt av 1 731 000 i 1995 – noe som holder til en 27. plass.

Nett-TV: Slik feiret vi Norges første internasjonale MGP-seier

Året etter ble den internasjonale finalen derimot holdt i Norge, og da fulgte hele 2,1 millioner nordmenn sendingen. Det gjør «Eurosong 96» til det andre mest sette programmet i norsk TV-historie siden målingene startet i 1992.

Les også: 50 år med glitter, gull og gråstein

Gjorde storeslem

Alf Tande-Pedersen

Alf Tande-Pedersen trakk 2 millioner TV-seere hver lørdag høsten 1992.

Foto: NRK/Anne-Liv Ekroll

En annen gjenganger på topplisten er tidligere NRK-profil Alf Tande-Petersen. Høsten 1992 startet også TV2 sine sendinger, men det hindret ikke trønderen i å trekke opptil 2 millioner nordmenn til NRK på lørdagskveldene for å se programmet «Tande-På programmet».

Av de 20 mest sette sendingene på TV, er Tande-P representert med hele fem programmer.

Les også: Einar Lunde skrek seg hes før Kveldsnytt

En nasjon med sportsidioter

Det er heller ikke å stikke under en stol at sport er noe som fenger det norske folk. Og da spesielt vinter-OL og fotballmesterskap.

Avslutningsseremonien i Lillehammer-OL er fortsatt det tredje mest sette programmet i historien , med 2 061 000 norske seere. På plassen etter følger VM-kampen mellom Italia og Norge i 1994, også den med over 2 millioner seere.

Les også: – Det største TV-eventet noen sinne!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Drillo, frankrike-VM 1998

Drillo med landslagstroppen foran Brasil-kampen under fotball-VM i 1998.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Fjorten av de femti mest sette programmene er OL-sendinger, mens ti fotballkamper også har fått plass. Etter at Drillo (midlertidig) parkerte «pælane» i 1998, har det imidlertid gått nedover med både seertall og mesterskapdeltagelse for fotball-landslaget, og tapet mot Italia i Frankrike-VM er den foreløpig siste fotballkampen som har nådd opp på listen.

Nett-TV: Se klipp fra fotball-VM 1994 om igjen her

Les også: Scheies beste minner

Marit Bjørgen, Vancouver

Marit Bjørgen ga norske TV-seere valuta for lisenspengene under Vancouver-OL.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

OL-jubel

Med skigutta og -jentene går det derimot mye bedre, og under vinter-OL i februar sørget interessen rundt Petter Northug og co for hele 10 av topp-plasseringene på topp 50-listen. Mellom 1,5 millioner og 1,8 millioner fulgte med da de norske heltene staket seg inn til edle medaljer i Vancouver tidligere i år.

Les også: – Vil savne kollegaene i NRK

Hva er ditt beste TV-øyeblikk? Si din mening her!

Kulturstrøm

  • Forrykande entré

    – «Rækved» er ei unik førestilling som blandar folkedans med rå bryting og sterke musikalske prestasjonar, men som manglar heilskap, skriv kritikar Are August Flannagan Furubotn om konsert­førestillinga kor danse­kompaniet Kartellet har gått saman med kammer­orkesteret til Arktisk Filharmoni.