Vi elsker sport og Grand Prix

Gjennom 50 år med fjernsynssendinger er det tre ting som utmerker seg som nordmenns TV-favoritter: Melodi Grand Prix, sport og Tande-P.

NRK 50 år

Tande-P, Melodi Grand Prix, vinter OL og fotball-VM. Alt nordmenn elsker å se i TV-ruten.

Foto: Fotomontasje

19. juni 1994 ble innbytter Kjetil Rekdal matchvinner da Norge slo Mexico 1-0 på RFK Stadium i Washington i VM-sluttspillet i fotball. Samtidig satt 2 139 000 nordmenn som klistret foran TV-ruten hjemme i Norge.

16 år senere har en norsk TV-sending fortsatt ikke klart å samle like mange mennesker som NRK gjorde denne junikvelden. Dagens målinger startet riktignok ikke før i 1992, og det skal sies at tallene sannsynligvis har vært høyere i løpet av de 30 første årene med fjernsyn.

Hva er ditt beste TV-minne? Si din mening nederst i artikkelen!

Stor slagerinteresse

Åse Kleveland, Sandra Kim

Over 2,1 millioner nordmenn så Åse Kleveland utrope 14 år gamle Sandra Kim til MGP-vinner i 1996.

Foto: Gjellesvik, Inge / Scanpix

Blant annet viser eldre målinger at hele 95 prosent av alle som hadde TV skal ha fulgt Bobbysocks seier i Eurovision Song Contest 1985. Norges to øvrige MGP-seire har også fått plass på topplisten: Alexander Rybak sang seg inn til en syvende plass på listen med litt over 2 millioner seere, mens Secret Garden «bare» ble fulgt av 1 731 000 i 1995 – noe som holder til en 27. plass.

Nett-TV: Slik feiret vi Norges første internasjonale MGP-seier

Året etter ble den internasjonale finalen derimot holdt i Norge, og da fulgte hele 2,1 millioner nordmenn sendingen. Det gjør «Eurosong 96» til det andre mest sette programmet i norsk TV-historie siden målingene startet i 1992.

Les også: 50 år med glitter, gull og gråstein

Gjorde storeslem

Alf Tande-Pedersen

Alf Tande-Pedersen trakk 2 millioner TV-seere hver lørdag høsten 1992.

Foto: NRK/Anne-Liv Ekroll

En annen gjenganger på topplisten er tidligere NRK-profil Alf Tande-Petersen. Høsten 1992 startet også TV2 sine sendinger, men det hindret ikke trønderen i å trekke opptil 2 millioner nordmenn til NRK på lørdagskveldene for å se programmet «Tande-På programmet».

Av de 20 mest sette sendingene på TV, er Tande-P representert med hele fem programmer.

Les også: Einar Lunde skrek seg hes før Kveldsnytt

En nasjon med sportsidioter

Det er heller ikke å stikke under en stol at sport er noe som fenger det norske folk. Og da spesielt vinter-OL og fotballmesterskap.

Avslutningsseremonien i Lillehammer-OL er fortsatt det tredje mest sette programmet i historien , med 2 061 000 norske seere. På plassen etter følger VM-kampen mellom Italia og Norge i 1994, også den med over 2 millioner seere.

Les også: – Det største TV-eventet noen sinne!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Drillo, frankrike-VM 1998

Drillo med landslagstroppen foran Brasil-kampen under fotball-VM i 1998.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Fjorten av de femti mest sette programmene er OL-sendinger, mens ti fotballkamper også har fått plass. Etter at Drillo (midlertidig) parkerte «pælane» i 1998, har det imidlertid gått nedover med både seertall og mesterskapdeltagelse for fotball-landslaget, og tapet mot Italia i Frankrike-VM er den foreløpig siste fotballkampen som har nådd opp på listen.

Nett-TV: Se klipp fra fotball-VM 1994 om igjen her

Les også: Scheies beste minner

Marit Bjørgen, Vancouver

Marit Bjørgen ga norske TV-seere valuta for lisenspengene under Vancouver-OL.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

OL-jubel

Med skigutta og -jentene går det derimot mye bedre, og under vinter-OL i februar sørget interessen rundt Petter Northug og co for hele 10 av topp-plasseringene på topp 50-listen. Mellom 1,5 millioner og 1,8 millioner fulgte med da de norske heltene staket seg inn til edle medaljer i Vancouver tidligere i år.

Les også: – Vil savne kollegaene i NRK

Hva er ditt beste TV-øyeblikk? Si din mening her!

Kulturstrøm

 • Årets musikkjournalistikk kåret

  Mari Brenna Vollan fra Klassekampen mottok under By:larm-festivalen fredag prisen «Årets musikkjournalistikk» for sin graveserie om musikkbransjen, «Lønnskamp om spotlyset». Her blir det blant annet avslørt hvordan mange musikere i bransjen må leve med lave honorarer og dårlige vilkår. Prisen ble delt ut av direktøren for Fritt Ord, Knut Olav Almås (NTB).

 • Koronaviruset stopper band

  Mustafa Santic Trio fra Bosnia avlyser konserten på Balkanfest i Trondheim i helga. Bosniske myndigheter har varslet mulig stenging av grensene på grunn av koronaviruset. Jungeltelegrafen sender direkte på P2 lørdag, og melder at den greske folkemusikeren Oluf Dimitri Røe «stiller som superreserve».

  Mustafa Santic
  Foto: / Balkanfest
 • Hør OnklP live i Kulturstripa

  Litt eldre, litt klokere og for første gang på 15 år gir OnklP ut nytt soloalbum, «Pål Tøien». – Det er en slags oppsummering og status for nå. Jeg har måttet gå gjennom en del følelser, forteller OnklP til Kulturstripa, der han også spiller live.

  OnklP