NRK Meny
Normal

Ingen klager på rettssaken i PFU

Ingen har klaget på medienes dekning av 22. juli-rettssaken. – Mediene har kommet godt gjennom dette, sier Presseforbundet.

Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012

Pressefotografer tar stadig nye bilder av Anders Behring Breivik i rettsal 250 mandag i åttende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. PFU har hittil fått ingen klager på pressedekningen av rettssaken.

Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix

I løpet av åtte uker i tingretten har Pressens faglige utvalg (PFU) ikke mottatt en eneste klage på medienes dekning av rettssaken mot den terrortiltalte Anders Behring Breivik.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX
Eskil Pedersen, leder i AUF.

AUF-leder Eskil Pedersen.

Foto: Knutsen, Marius / SCANPIX

Det til tross for at mange fryktet et mediesirkus.

– Det kan bety at folk har hatt annet å tenke på disse ukene enn å klage til PFU. Men jeg tror også det kan bety at norske medier har kommet godt gjennom dette, tatt de nødvendige hensyn og praktisert Vær varsom-plakaten etter beste evne, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

– De har vært varsomme

Hans organisasjon holder oversikt over klager som kommer inn til PFU.

Mens PFU hittil har behandlet over 30 klager mot medienes dekning av terrorangrepene og avgitt fem fellende uttalelser, er det altså ingen hittil som har reagert på dekningen av rettssaken mot terroristen.

– Jeg sa på forhånd at det ville være naivt å tro at norsk presse kom gjennom dekningen av rettssaken uten overtramp. Det vet vi ennå ikke om man gjør, men stort sett synes jeg dette har gått veldig bra, sier Kokkvold.

AUF-leder Eskil Pedersen var før rettsaken bekymret for at unge mennesker skulle bli presset til å gjøre intervjuer de ikke ønsket.

– Jeg tror pressen har vært opptatt av å ta på alvor budskapet om varsomhet. Jeg har ikke fått tilbakemelding om at noen har opplevd ubehagelige ting. Det er jeg glad for, sier Pedersen.

– Dekningen har heller ikke gått på bekostning av historiene som skal fortelles. Det at det ikke har kommet noen klager tror jeg er et uttrykk for at det ikke har vært noe å klage på, fortsetter AUF-lederen.

Nevnt 21.000 ganger på åtte uker

Et søk i avisdatabasen Retriever viser at gjerningsmannens navn har vært nevnt i norske aviser og nettartikler over 21.000 ganger siden rettsakens start 16. april i år.

– Vi har fått noen få henvendelser fra folk som synes de har fått nok av Anders Behring Breivik. Men det er pressen selv som må avgjøre når nok er nok om en sak, og denne saken er naturligvis så viktig at den må dekkes, sier Per Edgar Kokkvold.

Han tror heller ikke de siste ukene av rettsaken vil bringe med seg overtramp fra pressens side.

– Det vil bli satt et sterkt søkelys på psykiatrirapportene og psykiatriens rolle. Men også det tror jeg mediene kommer godt gjennom, avslutter generalsekretæren.

Hør saken fra Kulturnytt:

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

    Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

    Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
    Foto: Grant Pollard / AP