Hopp til innhold

Ikke så lett å bli avhengig av internettspill

Det er ikke så lett å bli avhengig av dataspill som av gambling. Det mener i alle fall forskere fra Oxford Universitet som har hatt med seg 19.000 mennesker fra fire land i studien sin.

The gathering på Hamar

GLEDE: Å glede seg over å spille på internett vaksinerer kanskje mot avhengighet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Mange har trodd at det å spille spill på internett skaper den samme avhengigheten som for eksempel hos spillavhengige som driver med gambling om penger.

Men den nye studien peker i en annen retning. Det er spenningen og gleden som er driveren når mennesker holder på med spill på internett.

Og det er ikke så lett å bli avhengig av internettspill som for eksempel av pengespill og gambling. Denne studien prøver å måle hvordan de som bruker tid på spill på internett, kommer ut i forhold til de helsekriteriene som kjennetegner avhengighet.

Les også: 29.000 har spilleproblemer

19.000 spillere

19.000 menn og kvinner fra fire land har vært med i undersøkelsen. De er blitt spurt om ulike forhold ved sin helse etter at de har drevet med spill på internett. Spillerne kommer fra USA, England, Canada og Tyskland.

The Gathering

SPILLER: Mange unge spiller mye, men blir de avhengige?

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Bare et fåtall av dem som nylig hadde holdt på med spill på internett, hadde fem eller flere av symptomene på listen de ble sjekket mot som handlet om avhengighet. Bare 0.5 til en prosent følte seg for eksempel veldig stresset.

Ikke som gambling

De psykiske problemene hos folk som gambler er langt større, enn hos dem som leker seg med spill på internett. Det peker den nye studien på, men forskerne legger til at det fortsatt må forskes mer på om denne spillformen har andre negative effekter.

– Vi fant ikke helt det vi hadde forventet, skriver Andrew Przybylski, som er hovedforskeren bak studien ved Oxford Universitet i en pressemelding.

Forskerne fant ingen klar forbindelse mellom en eventuell avhengighet av internettspill og negative helseproblemer. Tre ganger så mange av dem som gambler har negative helseutslag av sin spilling.

Glede vaksinerer

Det kan se ut som om det som vaksinerer mot uheldige helseeffekter, er spillegleden. Studien fra Oxford Universitet peker dermed på at dataspill ikke er like avhengighetsdannende som pengespill.

Data

HELSEPLAGER: Ikke så mange som forventet meldte om helseplager.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Nesten tre av fire rapporterte ingen symptomer som kunne kobles til definisjonen på avhengighet.

Diagnose

Men studien blir ikke bare møtt med applaus, og flere mener det er for enkelt å gi alle helseeffektene like stor vekt når man konkluderer.

– Det interessante ved denne studien er at de mener å kunne fastslå at man kan vekte alle de ni foreslåtte symptomene likt. Det har derfor også vært omdiskutert om symptomer som for eksempel abstinens og økt toleranse kan vektes likt som de andre, sier Helge Molde førsteamanuensis ved Institutt for klinisk psykologi ved Universitet i Bergen til Forskning.no.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters