Naboene til Utøya-minnestedet vil stoppe byggingen

– Vi må ikke glemme at de som bor der er hjelpere som har vært utsatt for sterke traumer. Med et slikt minnesmerke vil det bli for sterkt for enkelte, hevder advokaten til naboene av Utøya.

Utbygging minnesmerke Utøykaia

Slik ser det ut i dag: Byggingen av et nasjonalt minnested på Utøykaia i Hole er i full gang.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Advokat Ole Hauge Bendiksen representerer naboene og innledet i Ringerike tingrett i dag.

Naboene har gått til sak mot Staten og AUF for å stoppe byggingen av et nasjonalt minnested på kaia ved Utøya.

– Enkelte av naboene er jeg dypt bekymret for. Hvis det kommer et minnested, og turismen øker, er det stor fare for psykisk helseskade, sier Bendiksen.

Byggingen av et nasjonalt minnested er allerede godt i gang. Flere naboer til Utøykaia mener prosjektet bryter med naboloven og den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Naboer og sakkyndige får anledning til å forklare seg for retten de kommende dagene.

Advokater, Grålum-saken

– Det representerer en betydelig risiko for helseskade – stor helseskade for naboene og hjelperne som bor langs det området hvor dette skal bygges opp, sier naboenes advokat Ole Hauge Bendiksen.

Foto: Rune Fredriksen

Naboene frykter også økt tilstrømning av folk som vil se minnestedet. I retten i dag ble det anslått at det ventes rundt 10.000 besøkende i året.

– Har du tro på at dere får stoppet byggingen?

– Hadde jeg ikke trodd det ville jeg ikke stått i retten i dag, sier Bendiksen.

Det er satt av ti dager til saken som avsluttes 11. desember. Det er foreløpig uvisst når dom faller.

Viktig å få avsluttet saken

– Det som er tema i saken er om minnestedet kan etableres på Utøya-kaia eller ikke, sier regjeringens advokat Anders Wilhelmsen.

Deres forklaring er for så vidt enkel.

– Det er viktig for staten at den prosessen nå kan avsluttes, slik at minestedet kan etableres.

– Et minnested er viktig for dem som ble rammet direkte av terroren 22. juli, og som har behov for et minnested. Og det er viktig for det kollektive minnet, vi som nasjon skal bære videre om det som skjedde den dagen, sier han.

Utøya

I dag starter rettssaken om minnestedet etter terroren 22. juli. Rettssaken går i Ringerike tingrett de to neste ukene.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Prosessen har vært lang

Byggingen av minnestedet er allerede i gang på Utøyakaia i Hole kommune på Ringerike. Minnestedet er rundt 500 meter ut til Utøya i Tyrifjorden.

Perspektiv fra fjorden. Utøya-kaia. Minnested.

Monumentet skal bestå av 77 bronsesøyler på tre meter, som står i en bueformasjon.

Foto: Statsbygg

Monumentet skal bestå av 77 bronsesøyler på tre meter, som står i en bueformasjon, slik illustrasjonen viser. Én søyle for hver av dem som omkom den skjebnesvangre dagen i 2011. Det er Statsbygg på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, i samarbeid med AUF som står bak prosjektet.

Prosessen for å til et minnested har vært lang. For tre år siden ble minnestedet flyttet et par km til Utøyakaia, nettopp for å unngå et liknende søksmål fra naboer.

Nå havner saken likevel i retten.

AUF som eier kaia er også involvert

AUF eier kaien, og er derfor også involvert i saken.

Pål Martin Sand

Advokaten til AUF, Pål Martin Sand. – Det som er viktig for oss å få frem i rettssaken er at dette ikke er en følge av at man nå etablerer et minnested,

Foto: Advokatfirmaet DSA

– Det er et sterkt symbol på at man aldri skal glemme det som skjedde. Det er et symbol på at vi som samfunn skal overføre lærdom om det som skjedde til kommende generasjoner. Lærdom om demokrati og lærdom om bekjempelse av ekstremisme, sier advokaten til AUF, Pål Martin Sand.

Saken er full av følelser på begge sider av bordet. Naboene på sin side er forundret over at de nå må møte AUF i retten, som de da terroren rammet dro ut med båtene sine for å redde.

Mye frustrasjon og sinne

– Det er både sorg, frustrasjon, sinne. Mange forstår ikke at man virkelig skal stå i denne kampen, med de man hjalp.

Advokaten til naboene forstår ønsket om ro rundt saken, og mener på sin side at det er en konflikt som er helt unødvendig.

– Behovet for at vi nå ivaretar helseaspektet på en forsvarlig måte, det er det som veier tyngst, sier Bendiksen.

– Det er grupperinger som bør ha omsorg for hverandre, sier Bendiksen.

Rettssaken går i Ringerike tingrett de to neste ukene. AUF sin advokat Pål Martin Sand, understreker hva de ønsker å få frem i retten.

– Jeg tror vi må erkjenne at blant etterlatte, overlevende, men også redningsmenn og naboer, så er det mange som fortsatt sliter med traumer fra det.

– Det som er viktig for oss å få frem i rettssaken er at dette ikke er en følge av at man nå etablerer et minnested, svarer AUF sin advokat.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter

Farida til MGP-finalen

Farida Bolseth Benounis (31) fra Gjøvik vant årets andre MGP-delfinale med låta «Dangerous».