Hopp til innhold

I dag faller dommen mot norske Waleed Ahmed (22)

Klokken 19.00 norsk tid får Waleed Ahmed vite hvilken straff han får for å ha svindlet en amerikansk investor. Selv har han tatt til orde for en maksstraff på 18 måneder.

Waleed Ahmed

Waleed Ahmed og forsvareren har argumentert for 18 måneder i fengsel, hvorav 8 måneder allerede er sonet i varetektsfengsel. Påtalemyndigheten krever syv års fengsel for den unge nordmannen.

Foto: Daniel Eriksen/NRK

Cathrine Elnan i Los Angeles for NRK.no
Foto: NRK

Mandag 4. mars sa nordmannen Waleed Ahmed (22) fra Skien seg skyldig i å ha medvirket til grovt bedrageri ved bruk av datateknologi. På dette tidspunktet hadde han allerede vært varetekstfengslet siden 24. september.

I dag faller dommen, og det blir klart hvor streng straff den unge nordmannen får. Forsvareren har lagt ned påstand om 18 måneders fengsel, mens aktor krever åtte år og tre års prøvetid.

Instansen som kommer med anbefaling til straffeutmåling, «probation office» mener en fengselsstraff på 63 måneder er fornuftig.

Uansett hvor lang straffen blir er det klart at Ahmed blir deportert så raskt dommen er ferdigsonet. Nordmannen vil ikke få mulighet til å reise inn til USA igjen.

Som NRK.no skrev i går, krever påtalemyndigheten enda strengere straff etter at FBI snappet opp eposter Ahmed har sendt fra sin fengselstilværelse.

Det var knyttet usikkerhet til om det nye materialet ville gjøre at dommen ble utsatt. Men det ser foreløpig ut som at dommen kommer på tirsdag kveld norsk tid.

NRK.no er til stede og vil formidle dommen, samt komme med reaksjoner.

CNN: – It's a crazy, nutty story

De nye opplysningene om Ahmeds eposter sendt fra formidlet også CNN da de fortalte den utrolige historien om Ahmed, som de presenterte som «con-man» (svindler).

Ettersom Ahmed brukte storheter som blant annet President Barack Obama, og, ikke minst, CNN-grunnlegger Ted Turner under gjennomføringen av svindelen, fattet CNN interesse for saken.

I CNN-reportasjen som du kan se nedenfor (eller her om du leser denne saken på mobil) presenterer de historien om Ahmed for millioner av seere verden over.

Der forteller investoren Todd Weinberg historien han også har fortalt til NRK.no, , og som han seinere i kveld også skal fortelle i rettsalen i Los Angeles.

Se reportasjen her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– It’s a crazy, nutty story, oppsummerer CNNs reporter Gary Tuchmann.

– Wow, repliserer programleder Brooke Baldwin.

Saken fortsetter nedenfor bildet.

Todd Weinberg og Waleed Ahmed.

I CNNs reportasje forteller investor Todd Weinberg om sitt møte med Bieber-svindleren Waleed Ahmed.

Foto: Skjermdump: CNN

Uenige om svindelsum

Det var i fjor høst at den da 21 år gamle Ahmed hevdet at han hadde eksklusive rettigheter til fem Justin Bieber-konserter.

Investoren Todd Weinberg ble presentert med kontrakter, avtaler og snakket også med det han trodde var Nano Tissera, Justin Biebers manager fra selskapet Scooter Braun Management.

Weinberg overførte 860.000 dollar, rundt fem millioner norske kroner, til Waleed Ahmed i god tro om at avtalen var gyldig.

I ettertid viste det seg at dokumentene var forfalsket, at Ahmed ikke hadde noen konsertrettigheter og at personen Weinberg hadde snakket med, slettes ikke var Nano Tissera, men noen som samarbeidet med Waleed Ahmed.

Mens forsvareren til Ahmed mener at bedrageriet bare omfatter 860.000 dollar, hevder påtalemyndigheten på sin side at det totale beløpet er én million dollar, siden Weinberg ble bedt om å overføre 140.000 dollar til selskapet Karmic Management, et agent- og bookingbyrå i LA.

Myndighetene mener også at Ahmed opprinnelig forsøkte seg på en større svindel på 5 millioner dollar. Det benekter Waleed Ahmed.

I påvente av dommen har det kommet fram nye opplysninger om Ahmed, blant annet at han er tiltalt for forsikringssvindel i Norge.

Reagerte på Grønt Norge-kobling

I slutten av mai skrev Waleed Ahmed et personlig brev til Philip S. Gutierrez, dommeren som skal bestemme straffeutmålingen i saken.

22-åringen ba om en straff på 18 måneder, en mildere straff enn det myndighetene hadde anbefalt – som på dette tidspunktet var 63 måneder (5 år og tre måneder).

Ahmed skrev at han angret, og at han hadde lært av de feilene han hadde gjort. 22-åringen fortalte at han var villig til å gi svindelofferet full oppreisning, og at han ville fortsette utdannelsen sin så fort som mulig.

Den unge nordmannen omtalte også sin tidligere karriere i selskapet Grønt Norge i brevet til dommeren.

Gründerbedriften ble medieyndlinger da de lanserte solcelleladere for iPhone våren 2010, men to år senere viste det seg at historiene om millionkontrakter med telegiganter som AT & T og Telenor bare var løgn.

At selskapet var basert på en bløff, forteller ikke Ahmed i brevet til dommer Gutierrez. Det fikk påtalemyndigheten til å reagere sterkt.

De trakk fram dette som et skjerpende forhold, og mandag 3. juni krevde de en strengere straff for den norske 22-åringen. Påtalemyndigheten vil ha en straff på 84 måneder – altså syv år, etterfulgt av tre års prøvetid.

Senest i går kom det frem at Ahmed også hadde sendt flere eposter fra fengselet, blant annet til sin medsammensvorne i Norge, der han ber ham om å slette alle bevis. 22-åringen skal angivelig også ha planlagt nye svindler. På bakgrunn av dette ønsker påtalemyndigheten nå 100 måneder.

Waleed Ahmed

Jovabox 2 var Grønt Norges solcellelader for Iphone 4, og Ahmed hevdet at den også kunne lade under innelamper.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Overfylte fengsler

Forsvareren til 22-åringen, Humberto Diaz, mener det er en rekke forhold som taler for at straffen ikke skal overstige 18 måneder. Han legger særlig stor vekt på at nordmannen aldri kommer til å vende tilbake til USA, og at det derfor er liten gjentagelsesfare.

Diaz viser også til at amerikanske fengsler har begrenset kapasitet, og at det er nødvendig å begrense antall innsatte.

Forsvareren har bedt dommeren om å vurdere mildere soningsformer, som hjemmesoning eller samfunnstjeneste.

Nekter å frigi midlene

Til tross for at Waleed Ahmed har lovet å gi full oppreisning til svindelofferet, har han så langt ikke betalt tilbake pengene.

Ifølge påtalemyndigheten og FBI, som har etterforsket saken, hevder Waleed selv at han har bankkonti i både Norge, Spania, Hellas og USA. Her skal det være verdier på 1, 65 millioner dollar (9,5 millioner kr).

Waleed Ahmed ble tilbudt å gi investoren full økonomisk oppreisning. Påtalemyndigheten rådet Ahmed til å ta imot tilbudet, og mente det kunne sende et godt signal til dommeren, og at dette kunne resultere i en mildere straff. Ahmed avviste tilbudet.

Amerikanske myndigheter har allerede tatt arrest i tre norske bankkonti som tilhører 22-åringen. Her befinner det seg rundt 3,7 millioner norske kroner.
2. juni ble det klart at Ahmed nektet å frigi midlene på de norske kontoene.

– Waleed Ahmed nektet å signere en frigivelse av de fryste bankkontoene, så nå prøver vi å få tak i disse midlene på en annen måte. Det kan ende opp med å forsinke straffeutmålingen, men foreløpig ser det ut som at prosessen går som planlagt, sier aktor Andrew Brown til NRK.no.

Hverken Waleed Ahmed eller hans offentlige utnevnte forsvarer, Humberto Diaz, har ønsket å snakke med NRK.no i forbindelse med saken.

Waleed Ahmed på skaugum med celebritetene

I tiden som Grønt Norge-gründer ble Waleed Ahmed og hans kompanjong invitert til Skaugum av kronprins Haakon Magnus og kronprinsesse Mette-Marit.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters