Hyller Bowie i sosiale medier: – Jeg mistet nettopp en helt

Kolleger og kjente personligheter rundt omkring i hele verden våknet mandag morgen opp til sjokknyheten om at David Bowie er død.

David Bowie

David Bowie (69) døde mandag etter en 18 måneders kamp mot kreften. Dette bildet er fra 2000.

Foto: BRAD RICKERBY / Reuters

Kondolansene strømmet inn på sosiale medier etter at det ble kjent at musikklegenden hadde tapt kampen mot kreften mandag.

– Jeg mistet akkurat en helt. RIP David Bowie, skriver komiker og skuespiller Ricky Gervais, som i lang tid har uttrykt sin begeistring for Bowie og hans musikk, på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Også Storbritannias statsminister David Cameron hyllet den engelske musikeren, som han sier preget hans barndom.

– Jeg vokste opp med å høre og se på popgeniet David Bowie. Han var en mester på å gjenoppfinne seg selv, og traff alltid riktig. Et stort tap, skriver Cameron.

Laster Twitter-innhold

Erkebiskopen av Canterbury, den øverste lederen for den anglikanske kirken, sier til Sky News at han ble fan av Bowie tidlig i musikerens karriere.

– Jeg husker jeg satt og hørte ustanselig på hans sanger på 70-tallet spesielt, og nøt det han var, det han gjorde, innflytelsen han hadde. En ekstraordinær person, sier biskop Justin Welby.

– Det er veldig, veldig trist å høre om hans bortgang.

Madonna: – Hot tramp I love you so

Også Madonna hyller sin venn og forbilde, og skriver at den første konserten hun noensinne så var med David Bowie i byen Detroit.

– Jeg er helt knust! Denne fantastiske artisten forandret livet mitt. Den første konserten jeg noensinne så i Detroit. R.IP, skriver hun og følger opp med et bilde av seg selv og Bowie:

– Så heldig som har møtt deg! skriver hun og legger til en linje fra Bowies kjente sang Rebel Rebel - Hot tramp I love you So!

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Erna: – Mange gode oppvekstminner

Forfatteren Erlend Loe ble også rystet av nyheten om Bowies død.

Laster Twitter-innhold

Norges kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sendte også ut en hyllest til poplegenden, som hun kaller en av de fremste popartister gjennom tidene.

– Nå har vi mistet en av popkulturens fremste artister. David Bowie har gitt oss fantastisk musikk gjennom flere generasjoner. Takk, skriver hun.

Laster Twitter-innhold

Også statsminister Erna Solberg la ut en hyllest etter at artisten som preget hennes barndom døde.

Laster Twitter-innhold

– Hunky Dory, Ziggy Stardust, Low, Heroes. David Bowies siste album er skrevet, men melodiene vil vare for alltid. En sann legende, skriver Jens Stoltenberg.

Laster Twitter-innhold
David Bowie
Foto: NILS MEILVANG / AP

Ber radiostasjoner kun spille Bowie

Den oscarvinnende australske skuespilleren Russell Crowe, brukte tittelen til en av sangene som Bowie hadde med på coveralbumet Pin Ups fra 1973 til ganske enkelt å beskrive det han føler: Sorrow (sorg).

– RIP David. Jeg elsket din musikk. Jeg elsket deg. En av de største performance-artistene som har levd. #sorrow, skriver han.

Laster Twitter-innhold

Bowies sønn, filmregissøren Duncan Jones, bekreftet nyheten om hans fars død mandag morgen, og la ut dette bildet av seg selv og faren:

Laster Twitter-innhold

Artisten Kanye West skriver at David Bowie var en av hans største inspirasjoner.

– David Bowie var en av mine viktigste inspirasjonskilder, så fryktløs, så kreativ, han ga oss magi for et helt liv, skriver amerikaneren og legger til:

– Jeg ber for hans venner og familie.

Laster Twitter-innhold

Komiker Eddie Izzard oppfordret alle radiostasjoner over hele verden om å kun spille David Bowies sanger i dag.

– Jeg tror verden skylder ham det, skrev han.

Laster Twitter-innhold

– David Bowie var en sann nyskaper, en ekte kreativ person. Må han hvile i fred, skriver musiker og produsent Pharrell Williams.

Laster Twitter-innhold

– Forandret verden for alltid

Den britiske rockeren Billy Idol skriver at David Bowie «inspirerte oss til å se forbi normene og strekke ut og fjerne tomheten i livet i 70-tallets England med våre egne kunstformer».

Laster Twitter-innhold

Regissør Guillermo Del Toro, som blant annet har stått bak Pans labyrint og Hellboy-filmene, skriver at Bowie ga dem som ikke passet inn en stemme.

– Bowie eksisterte så alle oss mistilpassede lærte at en raritet er en dyrebar ting. Han forandret verden for alltid.

Laster Twitter-innhold

– Jeg forestilte meg aldri en verden uten han. Han har steget opp til kosmos hvor han kom fra. Farvel, David Bowie, skriver skuespiller Elijah Wood, best kjent fra Ringenes Herre-filmene.

Saken oppdateres.

Kulturstrøm

  • Spotify stenger i Norge

    Verdens største musikkstrømmetjeneste, Spotify, skal legge ned i Norge. Dette rammer i første omgang de ansatte i Oslo, melder næringslivsnettstedet Børsen. De får ikke opplyst om nedleggingen har noen praktisk betydning for strømmegigantens norske kunder. I 2018 hadde selskapet sju ansatte i Norge, men i dag er det oppført to (NTB).

  • Leder Kulturrådet

    Komponist Lars Petter Hagen er i statsråd oppnevnt til ny rådsleder i Kulturrådet. I tillegg er det oppnevnt to nye medlemmer og et nytt varamedlem. Hagen har lang erfaring i norsk kulturliv som tidligere leder av Ny Musikk, Ultimafestivalen og nå som prosjektleder for Oslo-Filharmonien (NTB).