Hopp til innhold

Hvordan ha piknik i øsende regn

Noman Mubashir skulle ta meg med på utflukt med mat fra alle verdenshjørner i kurven. Men slik gikk det ikke.

Noman og Helga
Foto: Helga Steinsholt Hem / NRK

Reiseradioens Helga Hem lager mat med Noman Mubashir del 1

Reiseradioens Helga Hem lager mat med Noman Mubashir del 2

Planen var å dra til Frysja, et av Nomans favorittsteder for piknik om sommeren. Men først skulle vi tilberede maten på kjøkkenet hjemme hos Noman.

Yum yum

Noman Mubashir bor på Bjølsen i Oslo og jobber i NRK. Til høsten skal han ha sitt eget matprogram og det skal hete "Yum yum med Noman". (Som i Yum yum give me some, den gamle sangen vi husker.)

Før Noman begynte med innspillingen av "Yum yum med Noman", var han ganske dårlig til å lage mat, men etter hvert som han traff folk fra alle land og lagde mat sammen med dem, har han blitt ganske flink.

Nomans mat
Foto: Helga Steinsholt Hem / NRK

Dårlig vær

Dagen startet med strålende sol, men mens vi stod inne i leiligheten til Noman og lagde maten, skyet det til, og vi endte i sofaen mens regnet silte ned utenfor.

-Typisk norsk sommer, mente Noman, og han kan jo på mange måter ha rett i det.

Hater rot

Noman Mubashir er en ordensmann. Han liker ikke rot i noen form, og særlig ikke når han lager mat.

-Jeg liker ikke når det flyter av skall og emballasje og saus renner nedover. Jeg liker å ha det ryddig og rent mens jeg lager mat. Få det unna, sier Noman, og rydder og rydder.

Oppskriftene har han i hodet, og han er ikke så sikker på alt han gjør.

-Jeg tror det var 250 grader. Og så tror jeg dette er grill. Er dette grill? spør han.

 Han lager kyllingbiter marinert i ketsjup fordi, som han sier selv, han er en ordentlig Ketsjupklara. Kyllingbitene grilles og tilbehør er gulrotsalat med sprite som han lærte av en kamerat under opptaket til "Yum yum med Noman". 

- Den er kanskje opprinnelig marokkansk, tror Noman. Yoghurt er vanlig tilbehør i mange land i midtøsten og de stekte tomatene med sukker og kanel vet han ikke hvor har sin opprinnelse.

Noman liker å lage mat fra mange land. Han er jo fra to land selv.   

Oppskrifter
Foto: Ill: Helga Steinsholt Hem / NRK
Oppskrifter
Foto: Helga Steinsholt Hem / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.