Hopp til innhold

Lurer du på hva du skal lese i påsken?

Er du på jakt etter en god bok å lese i påsken? Vi gir deg tips om gode bøker du kan kose deg med i ferien – og her er det noe for enhver smak!

Boktips, påske 2011

Påsken nærmer seg, og det er mye spennende man kan lese i ferien.

Foto: AFP/Scanpix/Oktober/Borgens forlag/Cappelen/Samlaget/Barnebokinstituttet

Enten man velger å dra til fjells, rømme til varmere strøk eller bli hjemme, er påsken en gyllen mulighet til å lese gode bøker. Er du ikke helt sikker på hva du skal lese? Da bør du lese videre!

Velger bok om jordskjelv

Siss Vik

Programleder Siss Vik har selv tenkt å lese Murakami i påsken, men har likevel andre gode boktips.

Foto: Studio Vest/Stine

– Dette er er en fantastisk bok, men du trenger tid for å lese den, så bruk anledningen nå i ferien! sier Bokprogrammets programleder Siss Vik om A.S. Byatts nyeste roman på norsk, Barnas bok.

– Byatt slipper oss inn i en magisk engelsk verden ved overgangen til 1900-tallet, og viser både de vakre, magiske sidene ved kunst, og de besatte, onde. Voksne som bruker barn i kunsten sin er et hovedtema, forteller programlederen.

Boken hun selv har tenkt å lese i påsken, er imidlertid Haruki Murakamis Etter skjelvet.

– Selv føler jeg at jeg ikke har fått tatt innover meg katastrofen i Japan, fordi liv og arbeid bare har rullet av gårde mens det sto på. Derfor har jeg tenkt å ta opp igjen denne lille japanske boken med fortellinger om ulike typer katastrofer, sier Vik.

Nordisk krim

Faller fritt som i en drøm

«Faller fritt som i en drøm» er den siste boken i trilogien som startet med «Mellom sommerens lengsel og vinterens kulde» og «En annen tid, et annet liv».

Foto: Schibsted

På krimfronten trekker hun frem Leif GW Perssons Faller fritt som i en drøm, hvor den svenske forfatteren lanserer en overbevisende teori om Palmemordet ved hjelp av nitidig politiarbeid.

– Noen ganger blir jeg skikkelig lei av at krim skal være så oppfinnsomt når det gjelder etterforskeren. Hvor er politiet mens C.S.I.-teamet driver all etterforskningen, liksom? Perssons bok føles relevant og sann, sier programlederen.

Hun nøler heller ikke med å anbefale bøkene i danske Dan Turèlls Mord-serie, spesielt for dem som vil ha bytema i påskekrimmen.

– Det anbefales å ha en person i nærheten med sans for godt språk og morsom dialog, for man får fort lyst til å sitere små passasjer og humre sammen med noen.

Tidenes beste krimroman?

Forfatter Jan-Erik Fjell

Forfatter Jan-Erik Fjell ble tidenes yngste vinner av Bokhandlerprisen med krimromanen «Tysteren».

Foto: Marit Christina Lie / NRK

En som ikke bare leser krim, er forfatter Jan-Erik Fjell. Han debuterte selv som krimforfatter i fjor med Tysteren. Romanen ble belønnet med Bokhandlerprisen .

For krimglade lesere har han to anbefalinger. Den første er Ira Levins klassiker Et kyss før døden.

– Av krimbøkene jeg har lest, er dette favoritten. Mange mener det er tidenes beste krimroman. Den ble utgitt på 1950-tallet, og kan derfor være litt vanskelig å få tak i. Men jeg antar at det nærmeste biblioteket har denne perlen liggende, sier Fjell.

Et kyss for døden var Levins aller første roman, og ble skrevet da forfatteren var bare 22 år gammel. Den har blitt filmatisert to ganger, i 1956 og 1991. Levin har siden skrevet andre bøker som har blitt til film, deriblant Romary's Baby, The Boys from Brazil og The Stepford Wives.

– Boken har en intens spenning som vil få deg til å glemme skisporet – og til og med påskeegget, fleiper Fjell.

Makabre noveller

Likkisten, av Erik Meling Sele

I tillegg til å være forfatter studerer Erik Meling Sele byggteknikk ved NTNU. «Likkisten» er hans debut.

Foto: Juritzen forlag

Forfatterens andre tips er en samling krimnoveller skrevet av norske Erik Meling Sele. Likkisten, som ble gitt ut i vår, er Seles debutbok.

Ifølge Fjell, bærer den tydelig preg av at 23-åringen fra Stavanger er inspirert av Roald Dahl.

– Dette er en samling krimnoveller av høy kvalitet, og Sele viser her at han er et genuint novelletalent, sier Fjell.

Likkisten er en samling på 15 krimhistorier, og Sele har selv uttalt til Stavanger Aftenblad at boken «handler om vanlige folk som havner i uvanlige, makabre situasjoner».

– Det som fikk meg til å lese novelle etter novelle, var at hans settinger er noe de aller fleste av oss kan kjenne seg godt igjen i. Og naturligvis spenningen. Jeg krysser fingrene for at han en dag skriver en krimroman, sier Fjell.

Ikke-krim med spenning

Brynjulf Jung Tjønn

Brynjulf Jung Tjønn har tips for alle ikke lar seg friste av krim i påsken.

Foto: Thomas Brun
Finne deg der inne og hente deg ut

Lina Undrum Mariussens debutsamling er Tjønns påskefavoritt.

Foto: Oktober forlag

Forfatter og bokblogger i NRK Brynjulf Jung Tjønn innrømmer at han ikke akkurat kaster seg over krimbøker i påsken.

– Hvis du vil lese noe annet enn krim, men likevel ønsker å føle spenning og litt ubehag mens du leser, vil jeg anbefale Jan Roar Leikvolls roman Fiolinane, sier Tjønn.

Hva med poesi i ferien?

I Bokbloggen skriver Tjønn ofte om lyrikk. Tidligere i år skrev han om Et diktet barn av Monica Aasprong, som han mener var det store høydepunktet blant norske diktsamlinger utgitt i fjor. På Verdens poesidag anbefalte han Vilde Heggems hvis trærne.

Det er likevel en debutant han anbefaler å lese i påsken: Lina Undrum Mariussens diktsamling om to unge søstre, Finne deg der inne og hente deg ut:

– Det er vanskelig å ikke bli berørt av de sterke og intense diktene, sier han.

Del dine litterære påsketips!

Si din mening om våre påskefavoritter og del dine egne boktips.

Legg igjen en kommentar nederst i saken, bruk #bokpåske på Twitter eller gå inn på Bok i P2s Facebook-side!

Her er noen av forslagene vi har fått via sosiale medier:

Per Stray via Facebook: Den gode danske krimforfatteren Torben Nielsen, tidligere politimann.

@birgitchr via Twitter: Chris Tvedt Dødens sirkel (Riverton) og Rimelig tvil. Topp påsketitler.

Marianne Vanem via Facebook: Humrer over Gaute Sortlands "Du er her igjen og alt er forandra". Fin høytlesingsbok til ferien:-)

@IBokhylla via Twitter: de dødes tjern (tradisjon), Blacklands og muligens Vinternatt (norske krimfortellinger). Og Jernvognen.

Maria Granbo via Facebook: Den selvbiografiske trilogien til Coetzee :)

@PsychoSiren via Twitter: House of Leaves igjen og igjen... og igjen!

Trine Vollan via Facebook: Nordisk rådsprisvinneren, hvis jeg får tak i den...

Tone Sandum Lindh via Facebook: Mitt heteste lesetips: "Enken" av Gil Adamson!

Arnstein 'Arnie' Birkeland via Facebook: Jeg skal rett og slett lese historiske romaner av Bernard Cornwell. Ikke Sharpe-bøkene hans, for dem synes jeg ikke så godt om, men de andre er stort sett veldig bra og godt forsket.

@ziarah via Twitter: Skal lese Gillian Slovos Red Dust og Truman Capotes In Cold Blood (begge deler pensum), og kanskje mer hvis jeg rekker :)

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.