Hopp til innhold

Bokhandlerpris til «Tysteren»

Forfatteren Jan-Erik Fjell fikk Bokhandlerprisen 2010. Han er krimdebutant, og boka hans heter «Tysteren»

Forfatter Jan-Erik Fjell
Foto: Marit Christina Lie / NRK

Jan-Erik Fjell var gjest hos Siss Vik i Bokprogrammet i høst.

– Den største utfordringen var å skrive troverdig om politiet. Da jeg var omtrent halvveis hadde jeg hele prosjektet langt oppi halsen. Men jeg slet meg igjennom og ble ferdig til slutt, sa Fjell da.

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris. Alle som jobber i bokhandel kan stemme. Ti bøker som får flest stemmer i første runde utgjør de nominerte.

I år var det disse:

«De ingen savner» av Eystein Hanssen,«Dypet» av Tom Kristensen, «Fedrenes løgner» av Tom Egeland, «Før jeg brenner ned» av Gaute Heivoll, «Innsirkling 2» av Carl Frode Tiller, «Nede i himmelen» av Tove Nilsen, «Sukkerdøden» av Unni Lindell, «Tysteren» av Jan-Erik Fjell, «Verdensmestrene» av Henrik Langeland og «Vi skal arve vinden» av Gunnar Staalesen.

Jan-Erik Fjell og kulturminister Anniken Huitfeldt

Jan-Erik Fjell og kulturminister Anniken Huitfeldt.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I andre og avgjørende runde stemte bokhandlerne på den boken blant de nominerte som de mente fortjente prisen i år. De landet altså på Jan-Erik Fjell.

Prisen regnes som en av de mest prestisjetunge litterære prisene en forfatter kan få i Norge.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.