Hopp til innhold

Bokhandlerpris til «Tysteren»

Forfatteren Jan-Erik Fjell fikk Bokhandlerprisen 2010. Han er krimdebutant, og boka hans heter «Tysteren»

Forfatter Jan-Erik Fjell
Foto: Marit Christina Lie / NRK

Jan-Erik Fjell var gjest hos Siss Vik i Bokprogrammet i høst.

– Den største utfordringen var å skrive troverdig om politiet. Da jeg var omtrent halvveis hadde jeg hele prosjektet langt oppi halsen. Men jeg slet meg igjennom og ble ferdig til slutt, sa Fjell da.

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris. Alle som jobber i bokhandel kan stemme. Ti bøker som får flest stemmer i første runde utgjør de nominerte.

I år var det disse:

«De ingen savner» av Eystein Hanssen,«Dypet» av Tom Kristensen, «Fedrenes løgner» av Tom Egeland, «Før jeg brenner ned» av Gaute Heivoll, «Innsirkling 2» av Carl Frode Tiller, «Nede i himmelen» av Tove Nilsen, «Sukkerdøden» av Unni Lindell, «Tysteren» av Jan-Erik Fjell, «Verdensmestrene» av Henrik Langeland og «Vi skal arve vinden» av Gunnar Staalesen.

Jan-Erik Fjell og kulturminister Anniken Huitfeldt

Jan-Erik Fjell og kulturminister Anniken Huitfeldt.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I andre og avgjørende runde stemte bokhandlerne på den boken blant de nominerte som de mente fortjente prisen i år. De landet altså på Jan-Erik Fjell.

Prisen regnes som en av de mest prestisjetunge litterære prisene en forfatter kan få i Norge.

Kulturstrøm

 • Disney-komponist Richard Sherman er død

  Richard Sherman, som komponerte en rekke sanger for Disney, blant annet til klassikerne «Mary Poppins» og «Jungelboken», døde lørdag, 95 år gammel.

  Sherman døde i Beverly Hills av sykdom knyttet til høy alder, opplyser Disney-konsernet.

  Sherman og broren Robert, som døde i 2012, var ansatt som komponister hos Disney fra 1960 til 1973. I løpet av de årene skrev de over 200 sanger til 27 filmer og nesten like mange TV-produksjoner.

  På merittlisten sto blant annet «Chim Chim Cher-ee» fra Mary Poppins i 1964, som de fikk en Oscar for. De skrev også hits som «It's a Small World» og «I Wanna Be Like You» fra «Jungelboken» i 1967. Utenfor Disney skrev de blant annet musikken til «Chitty Chitty Bang Bang» fra 1968.

  (NTB)

  Richard Sherman, her sammen med Mikke Mus, Minni og Elizabeth Gluck, skrev musikk til flere Disney-klassikere og andre film- og TV-produksjoner på 1960- og 1970-tallet, inkludert «Mary Poppins» og «Jungelboken». Han ble 95 år gammel.
  Foto: Willy Sanjuan/Invision / AP/NTB
 • Gullpalmen til Sean Baker

  Filmen «Anora» regissert av Sean Baker fekk den gjevaste prisen under Cannes-festivalen laurdag kveld. «Palme d´Or» eller Gullpalmen som den blir kalla på norsk.

  Sean Baker
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Cannes-pris til norsk film

  Den norske filmen «Armand» vann prisen for beste debutfilm under filmfestivalen i Cannes. Filmen er regissert av Halfdan Ullmann Tøndel, som er sonen til Linn Ullmann og barnebarnet til Liv Ullmann. Renate Reinsve (bildet) spelar ei av hovudrollene i filmen.

  Filmen blei spelt inn i Ålesund i fjor sommar.

  Elisabeth (Renate Reinsve) iakttages av Sarah (Ellen Dorrit Petersen) i Halfdan Ullmann Tøndels «Armand».
  Foto: Eye Eye Pictures og Norsk Filmdistribusjon