Hopp til innhold

Her er bøkene du kan glede deg til

Lurer du på hva du skal lese det neste halvåret? Vi har spurt Siss Vik i Bokprogrammet, litteraturkritiker Anne Cathrine Straume og tre bokbloggere om hvilke bøker de gleder seg mest til!

Bokvåren 2011

Bokvåren nærmer seg, og det er mye å glede seg til.

Foto: Scanpix/AP/Tiden/Gyldendal/Aschehoug/Oktober/Ulla Montan

Vinteren slipper ikke taket riktig ennå, men heldigvis er bokvåren rett rundt hjørnet. En rekke forlag er allerede klare med sine vårlister.

Mer Knausgård i vår?

– Hvem gleder seg ikke til denne? sier Bokprogrammets programleder, Siss Vik, om en av årets mest etterlengtede lanseringer: Karl Ove Knausgårds Min Kamp. Sjette bok.

Knausgård og Min Kamp 1-5

Mange mener at Knausgård har gått for langt i å utlevere familie og venner i «Min Kamp»-serien, men bøkene har gjort han til en litterær popstjerne.

Foto: Oktober og Stian Lysberg Solum/Scanpix

Boken skulle egentlig ha kommet ut før jul, men ble utsatt . Endelig lanseringsdato er ennå ikke fastsatt, men det kan bli før sommeren.

– Hvordan offentligheten bedømmer dette verket vil avhenge av siste bok. Norges folk er klar for en storslått forløsning på verket om hverdagen, kunsten, farsoppgjøret, kjærligheten og mennesket i verden. Ikke rart den stadig blir utsatt, sier Vik.

Noveller og historiebøker

Siss Vik

Programleder i Bokprogrammet Siss Vik.

Foto: Studio Vest/Stine

Programlederen har allerede lest Ingvild H. Rishøys ferske novellesamling Historien om fru Berg:

– De fleste novellene er fortalt av barn eller ungdom som er utsatt på en eller annen måte. Språket er enkelt, men store personlige drama skinner gjennom de korte historiene, sier hun.

– Flere i redaksjonen har måttet tørke en tåre over hamsteren fru Berg, som dør av vanskjøtsel når en sinnslidende mor skal passe den.

Simon Seabag Montefiores Jerusalem: en biografi står også på Viks liste denne våren:

– Jeg leser vanligvis ikke biografier eller historiebøker, men synes det virker originalt med en biografi over en 3000 år gammel by. Jerusalem er en av de mest myteomspunnede og politisk brennbare byer i verden, og vi kan vel stole på at Montefiore er rett mann til å bringe den til liv mellom permene. Særlig når han skal bruke en personlig vinkling.

Satser på debutantene

Bokbloggeren Knirk har allerede tjuvstartet bokvåren med Mellom oss av Ruth Lillegraven. Boken er Lillegravens romandebut, men hun er allerede kjent for diktsamlingen Store stygge dikt.

Lise Grimnes

Bokbloggeren Knirk.

Foto: Kari Løvaas

– Dette er en veldig god historie med sammensatte karakterer som treffer rett i hjertet, sier Knirk.

Bloggeren har som mål å lese flere bøker skrevet av debutanter i år.

– Mange debutanter trenger å bli synliggjort, og bloggere kan være med å skape litt blest rundt dem, forklarer hun.

Siss Vik ser frem til å lese kanadiske Gil Adamsons romandebut Enken.

– Adamson leverer en blanding av historisk roman, litterær western og gotisk fortelling. En kvinne skyter mannen sin og rir av gårde, med hans hevngjerrige brødre i hælene. Her lukter det leselyst og Hollywoodfilmatisering! sier Vik.

– Denne har jeg ventet på

Bloggeren Janke gleder seg til Karin Sveens Mannen i Montgomery Street: et emigrantepos, som kommer ut i januar. Boka handler om den norske emigranten Peder Sæther, som var med på å grunnlegge universitetet i Berkeley, California.

– Denne har jeg ventet på. Jeg liker veldig godt de tidligere bøkene til Sveen, spesielt Frokost med fremmede, og ser frem til å lese denne boken, sier Janke.

Hun er dessuten sikker på at hun kommer til å lese Ingrid Betancourts Selv taushet tar slutt, Rishøis novellesamling og Siri Hustvedts Sommeren uten menn.

Anette Garpestad, som er bloggeren Bokdama, har også fått øynene opp for Hustvedts bok.

– Hun er en av mine absolutte favoritter. Enhver utgivelse fra henne gleder jeg meg til!

Kommer til Norge i mars

En bok som både Bokdama, Knirk og NRKs litteraturanmelder Anne Cathrine Straume har lyst til å lese, er P. O. Enquists Magnetisørens femte vinter, som lanseres i slutten av februar.

Per Olov Enquist

Forfatter P. O. Enquist er aktuell denne våren med boken «Magnetisørens femte vinter». I mars kommer han til Oslo.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Enquist er en av Nordens aller fremste nålevende forfattere, jeg har stor sans for hans evne til å kombinere fiksjon og fakta, sier Straume.

Magnetisörens femte vinter ble utgitt på svensk i 1964, men er fortsatt aktuell. Romanen bygger på historiene om den tyske legen Franz Anton Mesmer. Mesmer var en av Europas største eksperter på magnetisk helbreding på slutten av 1700-tallet, men ble senere mistenkt for å drive med humbug og kvakksalveri.

I mars kommer Enquist til Litteraturhuset i Oslo for å delta i en samtale med forfatterne Dag Solstad og Linn Ullmann.

Fullfører Minnesota-trilogien

Anne Cathrine Straume
Foto: Hilde Bruvik / NRK

Boken som står øverst på lista for Straume denne våren er imidlertid Vidar Sundstøls Ravnene, som er avsluttende bind i den såkalte Minnesota-trilogien. For den første boken, Drømmenes land, fikk forfatteren Rivertonprisen . Bind to, De døde, kom i 2009.

– Dette er knakende gode bøker der Sundstøl kombinerer vår egen tid med historien om norske innvandrere til Midtvesten på 1800-tallet, sier Straume.

Si din mening!

Hvilke nye bøker gleder du deg mest til å lese i 2011?

Legg igjen en kommentar nederst i saken, gå inn på Bok i P2s Facebook-side eller bruk #bok2011 på Twitter.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober