Hopp til innhold

Møt fem av årets debutanter

I kveld presenterer Bokprogrammet fem av høstens debutanter. Men allerede nå kan du få med deg hele episoden – eksklusivt her på NRK.no!

Video Bokprogrammet (5:12 @ Bokprogrammet)

Det er lett å drukne som forfatter i bokhøsten – og kanskje særlig for debutanter, som må konkurrere med de kjente navnene om oppmerksomhet.

I høst står 35 nye forfattere klare for å motta hyllest og slakt, eller i noen tilfeller total stillhet.

I kveldens episode møter Bokprogrammet fem av årets debutanter.

– Skummelt

Forfatter Paal Bjelke Andersen

Forfatter Paal Bjelke Andersen

Foto: Hanne Skrikerud / NRK

Førstemann ut er Paal Bjelke Andersen, som debuterer med konseptpoesi i diktsamlingen «Dugnad». Boken kommer ut på Flamme Forlag 15. oktober.

44 år gamle Andersen har mange år som forlegger bak seg, og jobber blant annet som redaktør for Nypoesi.net og i forlaget Attåt.

– Det er annerledes å gi ut en bok med tekster som jeg signerer selv. Det er skumlere. Man risikerer mer personlig, sier Andersen til Bokprogrammet.

Møtte fersk krimdebutant

De fleste av årets debutanter kommer enten fra Vestlandet eller fra det øvrige Østlandet (uten Oslo), og i Fredrikstad møter Bokprogrammet Norges ferskeste krimdebutant, Jan-Erik Fjell.

Han debuterte i år med den kritikerroste «Tysteren», og har blant annet blitt sammenlignet med Jo Nesbø.

Forfatter Jan-Erik Fjell

Debutant Jan-Erik Fjells krimroman ble godt mottatt av kritikerne.

Foto: Marit Christina Lie / NRK

Boken handler om mordet på en styrtrik forretningsmann i Fredrikstad som skaper store utfordringer for det lokale politikammeret.

Til Bokprogrammet forteller Fjell at han slett ikke var sikker på at boken ville se dagens lys:

– Det var veldig deilig å bli ferdig med boken fordi underveis i skrivingen var jeg helt sikker på at jeg ikke kom til å klare det. Jeg hadde nesten alle karaktene opp i halsen, sier han.

Utypisk debutantbok

Forfatter Berit Rødstøl

Berit Rødstøl debuterte i år med boka «Himmelreisande».

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Forfatter Berit Rødstøl visste ikke så mye om Sovjetunionen på 50-tallet og var heller vant til å skrive på nynorsk. Likevel debuterte hun i høst med «Himmelreisande», hvor hun skriver nettopp om Sovjetunionen og på nynorsk.

– Jeg hadde lyst til å utfordre meg selv og lage noe som var litt vanskelig for meg selv, forklarer Rødstøl.

Morgenbladet kalte boken «En engasjerende debut» og Aftenposten skrev at boken var et «renslig og vellykket førstearbeid».

Skriver om det sårbare studentlivet

Forfatter Ingvild Holvik

Forfatter Ingvild Holvik

Foto: Hanne Skrikerud / NRK

Den fjerde debutanten som presenteres er 33 år gamle Ingvild Holvik, som skrev romanen «Lykkefeltet». I fjor ble hun nominert til Brageprisen for sin oversettelse av Attila Bartis' roman «Stillheten» fra ungarsk.

I «Lykkefeltet» beskriver hun en krisetilstand i en familie med far og to døtre.

– Jeg vil prøve å være i det ubehagelige, sure forholdet mellom to søsken. En ganske vanlig tilstand i familier, der det blir lettere å unngå hverandre enn å rydde opp i flokene, sier Holvik om boken.

Velvoksen debutant

Terje Tørrisplass, fra Bromma i Hallingdal, debuterer med diktsamlingen «Eg bygger ikkje byar». I programmet snakker han om hvordan det føles å gi ut sin første bok som 53-åring.

Forfatter Terje Tørrisplass

Skogsarbeider og forfatter Terje Tørrisplass fra Hallingdal sier han ikke ser på seg selv som skogsarbeiderdikter.

Foto: Marit Christina Lie / NRK

– Det krever større mot enn det jeg var klar over, sier Tørrisplass, som også har vært månedens poet på Diktkammeret i Dagbladet.

Kulturstrøm

 • Handler om blikket som ser

  – Ida Fjeldbraaten skildrer utsatte mennesker. Hun viser frem sårbarheten til de som faller utenfor og kynismen til alle dem som vil sko seg på denne sårbarheten. Men det blir noe velkjent og politisk korrekt i kritikken av drøye TV-produsenter med et vinglete moralsk kompass, skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume om boka «De andres liv».

  Bildecollage av forfatter Ida Fjeldbraaten og hennes nye bok "De andres liv" (2024)
  Terningkast 4 Bok

  «Rått om reality-boomen»

  ANMELDELSE: «De andres liv» av Ida Fjeldbraaten

 • Daniel Radcliffe fikk sin første Tony-pris

  Daniel Radcliffe, mest kjent for rollen som den unge trollmannen Harry Potter, nådde en ny milepæl i karrieren da han søndag fikk sin første Tony-pris.

  Prisen, som er Broadway og scenekunstens svar på Oscar, ble delt ut i New York. Radcliffe fikk prisen som beste skuespiller i en musikal for sin innsats i «Merrily We Roll Along».

  – Dette er en av de beste opplevelsene i mitt liv. Jeg kommer aldri til å ha det så bra igjen, sa Radcliffe da han tok imot prisen. Han takket også foreldrene for at de spilte musikk av Stephen Sondheim – en av komponistene bak musikal han fikk pris for – i bilen da han var liten.

  Den britiske 34-åringen ble verdensberømt nærmest over natten da han som tolvåring spilte Harry Potter i den første filmen om den unge trollmannen. Siden har han spilt i flere filmer, men også i stor grad dreid karrieren over til teaterscenen.

  (NTB)

  Daniel Radcliffe fikk søndag sin første Tony-pris – Broadways svar på Oscar – for sin innsats i musikalen «Merrily We Roll Along»
  Foto: Charles Sykes /Invision / AP/NTB