Hopp til innhold

Hva er egentlig en robot?

Kan vi kalle en fjernstyrt bil for robot? Eller vaskemaskina som vasker klærne for oss? Noe er maskiner, noe er fjernstyrte ting og noe er roboter. Det kan ofte være vanskelig å vite forskjellen, men den fins.

Radiostyrte kjøretøy på Hjerkinn

ER DETTE EN ROBOT? Disse svære førerløse gravemaskinene på Hjerkinn styres av personer som sitter i en kontrollenhet mange meter unna. De brukes til farlige jobber som for eksempel rydde en vei etter et ras.

Foto: Nyhetsspiller

Roboter blir vanligvis brukt til å gjøre ting som vi mennesker syns er kjedelige eller farlige, til ting som skal gjøres mange ganger, eller som vi ikke er sterke nok eller nøyaktige nok til å gjøre selv.

Robot

En robot må kunne gjøre ting på egen hånd eller den må kunne omprogrammeres til å gjøre nye ting, og den må kunne bevege seg.
Det finnes å få kjøpt roboter som er plenklippere og støvsugere. De trenger bare et batteri for å gjøre den kjedelige jobben for oss. De nye hjelperne kan rygge for hindringer, snu og gå i en ny retning. Når batteriet begynner å bli tomt, kjører de til ladestasjonen. Alt dette skjer uten hjelp fra menneskene.

Det er mange leketøy som også er roboter, og Lego Mindstorms er et godt eksempel på slike.

Robot som gjør armhevinger

ROBOT: Det er ikke alle roboter som er like nyttige. Denne roboten kan imponere ved å gjøre armhevinger.

Foto: NRK


Maskin

En vaskemaskin ligner en robot fordi den vasker klær på egen hånd uten hjelp fra oss. Når vi skifter til et annet vaskeprogram, kan vi si at vi omprogrammerer den. Men – den kan ikke gjøre nye ting, og den står i ro, altså er den ikke en robot.

Hvitevarer

IKKE ROBOTER: Vaskemaskinene står i ro. Selv om de vasker klær på egen hånd, er de maskiner, og ikke roboter.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox



Fjernstyrte ting

En fjernstyrt lekebil ligner også på en robot fordi den er i fri bevegelse. Men hvis den er avhengig av at du fjernstyrer den for å få den til å virke, er den ingen robot.

Fjernkontroll

FJERNSTYRING: Med en slik sender kan du fjernstyre et lekefly eller en lekebil.

Foto: NRK



Nyttige roboter

Robot-ekspertene har allerede funnet opp mange forskjellige nyttige roboter. De brukes på sykehusene, i romfart og i industrien. Det finnes også roboter som gjør mange triks, men som så langt ikke brukes til noe nyttig.

Et ubemannet romskip og ”bilene” som kjører rundt og undersøker overflata på Mars er roboter. De er i bevegelse, de gjør ting på egen hånd, og de kan omprogrammeres fra jorda til å gjøre nye ting.

Mars-roboten «Spirit»

ROBOTER PÅ MARS: I januar 2004 landet det første kjøretøyet, 'Spirit', på Mars. Hensikten er å samle informasjon om planeten og sende den tilbake til jorda. Tre uker etter landet det andre robot-kjøretøyet, 'Opportunity', på den andre siden av Mars.

Foto: Nasa / AP



Vanskelige å lage

Roboter består av mange ledd, mange motorer og mye vanskelig elektronikk. Roboter som skal gå oppreist og holde balansen krever veldig mye energi bare ved å gå, og da er det lite energi igjen til å gjøre nyttige ting. Derfor står de fleste robotene i dag i ro, eller de går på hjul.

Fremtidsroboter

Det vil etter hvert bli mange flere små hjelpe-roboter i hjemmene slik som støvsuger-robotene og plenklipperne. Så når du kommer hjem fra skolen er kanskje snømåkingen og vaskingen av rommet ditt allerede gjort? Det vil også komme flere nyttige roboter på sykehusene, og noen av de kan du leke og trene med slik at du kan bli raskere frisk.

Solveig Hareide og kortspillende robot

GØY MED ROBOT HJEMME: Solveig Hareide spiller kort med en dukke-robot. En robot på ordentlig har ikke kommet så langt i utviklingen ennå, men noen av dem hjelper oss både med å klippe plenen og støvsuge stuegulvet.

Foto: NRK

Robotprogrammerer for en dag?

Vitensentrene rundt om i Norge har ofte tilbud for barn om å være med å bygge og programmere roboter.
Undersøk hvilke spennende aktiviteter som fins nærmest der du bor: Samleside til Vitensentrene i Norge



"Robot" som sier hadetbra

HADETBRA-ROBOT: - Kanskje jeg måker snøen og rydder rommet ditt til du kommer tilbake. Ha en fin dag!

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters