Hopp til innhold

Høyesterett: – Ulovlig å dele intime bilder uten samtykke

Høyesterett har i dag avgjort at det ulovlig å dele intime bilder uten samtykke. Statsadvokaten kaller det en viktig dom.

Facebook og Snapschat

ULOVLIG: Høyesterett har avgjort at det er ulovlig å dele intime bilder av andre uten samtykke.

Foto: AFP

En 22 år gammel mann ble i dag dømt til fem måneders ubetinget fengsel av Høyesterett for å ha lastet ned og spredt intime bilder og filmer via tjenesten Snapsaved.

– Fornøyd

I juni ble han dømt til 120 dagers ubetinget fengsel i Eidsivating lagmannsrett, men straffeutmålingen ble anket. I dag ble det klart at Høyesterett opprettholder denne dommen.

– Vi er godt fornøyde med dommen. Det er en viktig dom og høyesterett understreker tydelig alvoret i slike saker, sier statsadvokat Kirsti Guttormsen til NRK.

Saken mot mannen fra Lillestrøm startet i oktober 2014. Etter en politiaksjon, ble han siktet for å ha deltatt i en omfattende lekkasje fra tjenesten Snapsave.

Livslang krenkelse

– Denne dommen er et klart signal om at dem som laster ned eller deler denne typen bilder kan forvente en streng reaksjon, sier Guttormsen.

Hun mener det er viktig at denne dommen kommer på plass.

– Slik som ungdom opererer på nett nå, er dette en viktig dom.

Høyesterett har lagt vekt på at det å bli utsatt for slikt er en livslang krenkelse.

«Det er også eksempler på at fornærmede ved lovbrudd som dette har opplevd at fremmede menn har tatt kontakt og truet blant annet med å sende bilder til arbeidsgiver eller andre om kvinnene ikke sender enda grovere bilder. Det er svært vanskelig å få slettet bilder fra nettet, og den manglende kontrollen med hvor bildene kan befinne seg, kan gjøre dette til en nærmest livslang krenkelse for de berørte» heter det i dommen.

– Høyesterett sender med dommen et signal om at dagens lovverk verner dem som utsettes for den integritetskrenkelsen det er å få private bilder spredd på internett, sier Jostein Strømnes, politioverbetjent ved Seksjon for internettrelatert etterforskningsstøtte i Kripos, i en pressemelding.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.