Hopp til innhold

Snapsaved bekrefter hacking av norske bilder

De danske utviklerne bak nettstedet Snapsaved bekrefter at de har blitt hacket og at det hovedsakelig er norske, danske og amerikanske brukere som er rammet.

Snapchat

PÅ AVVEIE: Snapchat-bilder har blitt hacket etter at de ble lagret på serveren til Snapsaved. Nå innrømmer utviklerne hacking.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Fredag skrev NRK at over 45.000 private bilder av norske og danske jenter fra bildedelingstjenesten Snapchat var på avveier. Mye av materialet er sendt fra svært unge mennesker.

Hackeren har ikke nok informasjon til å opprette en søkbar database

Snapsaved-teamet

– Vi ønsket aldri at dette skulle skje, skriver nå de ikke navngitte danske utviklerne bak Snapsaved på sin Facebook-side, og bekrefter at de har blitt hacket.

– Mange nordmenn rammet

Snapchat er en mobilapp som lar brukerne sende hverandre bilder som kun er tilgjengelige for mottakeren i opptil ti sekunder.

Selskapet har fått hard kritikk og flere norske unge jenter har vært bekymret for at bilder av dem har blitt misbrukt og viderepublisert etter at flere tusen bilder har kommet på avveie. Mange av brukerne er mindreårige.

– Jeg vil informere publikum om at snapsaved.com har blitt hacket. Vi har hatt en miskonfigurasjon i vår Apache-server. Snapchat har ikke blitt hacket, skriver de på Facebook-siden sin.

Apache er et vevtjenerprogram som utvikles av stiftelsen Apache, primært med tanke på Unix-liknende operativsystemer, men også i utgaver for Microsoft Windows, Novell NetWare, og andre systemer.

Programvaren er fri og utgis med åpen kildekode.

Det er ikke selve Snapchat-tjenesten som har blitt hacket, men nettsted Snapsaved, som gjør det mulig å lagre bilder fra Snapchat uten at avsenderen vet om det.

Utviklerne bak Snapsaved skriver også at det er mange nordmenn som er rammet:

– De fleste av våre brukere er danske, norske og amerikanske, skriver de.

Snapsaved skriver videre at de alltid har kjempet mot barnepornografi og at de også har gått så langt at de har meldt noen av brukerne til norske og svenske myndigheter.

– Har ikke nok til å lage databaser

De skriver videre at de med en gang de oppdaget svikten i systemet, slettet nettsiden og databasen.

en oversikt over mapper med bilder fra ulike fylker

FYLKESOVERSIKT: En oversikt over mapper med bilder fra ulike fylker.

Foto: skjermdump

– Så langt vi kan se, har dette rammet 500 megabyte med bilder, men ingen personlige opplysninger skal ha vært tilgjengelige fra databasen.

De skriver videre at ryktene om at det er opprettet flere søkbare databaser, er en «hoax» (et ord som brukes på norsk om internasjonale lurerier på internett, i e-post og liknende).

– Hackeren har ikke nok informasjon til å opprette en søkbar database, skriver de.

Nå legger de seg altså langflate:

«I sincerely apologize on the behalf of snapsaved.com we never wished for this to happen. We did not wish to cause SnapChat or their users any harm, we only wished to provide a unique service.»

De beklager så mye og sier at de aldri ønsket at dette skulle skje, men at de kun ønsket å tilby en helt unik tjeneste.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.