Hopp til innhold

Kripos koblet inn i Snapchat-lekkasjen

Norsk senter for informasjonssikring forteller at 90.000 bilder og rett under 10.000 filmer er lekket fra Snapchat: – Det kategoriseres som seksualiserte bilder av barn under 18 år, og Kripos er koblet inn, sier Vidar Sandland i NorSIS.

Kripos

KOBLET INN: Kripos bekrefter nå at NorSIS har informert dem om at de har lastet ned en database bestående av 90.000 bilder og rett under 10.000 videoer.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Fredag skrev NRK at over 45.000 private bilder av norske og danske jenter fra bildedelingstjenesten Snapchat var på avveier, og senere at hackere gjør bildene søkbare.

Nå bekrefter Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) overfor NRK at innholdet er av svært intim karakter.

Vidar 3

ALVORLIG: – Det kategoriseres som barneporno, og vi har tatt kontakt med Kripos, sier Vidar Sandland i NorSIS.

Foto: Jan Tore ¯verstad / Jan Tore ¯verstad

– Vi har fått tilgang på mye materiale. Det vi har sett kategoriseres som seksualiserte bilder av barn under 18 år, og vi har tatt kontakt med Kripos, sier Vidar Sandland, seniorrådgiver i NorSIS til NRK.

– Vi er i besittelse av en database bestående av over 90.000 bilder, og rett under 10.000 filmer, sier Sandland.

Kripos: – Vi følger saken

Kripos, som jobber med å bekjempe organisert kriminalitet og annen alvorlig kriminalitet, bekrefter overfor NRK at Norsk senter for informasjonssikring har informert dem om at de har lastet ned databasen.

– Det tar tid å finne ut hvilke målrettede tiltak som kan brukes, sier en talsperson for Kripos.

NRK får bekreftet at et mulig tiltak er etterforskning.

– Vi følger saken, sier talspersonen for Kripos.

Sluppet inn bakdøra

Det er ikke selve Snapchat-tjenesten som har blitt hacket, men Snapsaved.com, en nettjeneste uten offisiell tilknytning til Snapchat som gjør det mulig å lagre bilder fra den populære appen uten at avsenderen vet om det.

For å benytte Snapsaved.com krevde tjenesten innlogging med brukernavn og passord fra Snapchat, som da gir den uoffisielle tjenesten full tilgang til alle bilder som blir sendt eller mottatt på den innloggedes Snapchat-profil.

Nettjeneste bekrefter hacking

De danske utviklerne bak nettjenesten Snapsaved.com bekrefter at de har blitt hacket og at det hovedsakelig er norske, danske og amerikanske brukere som er rammet.

– Vi ønsket aldri at dette skulle skje, skriver nå de ikke navngitte danske utviklerne bak Snapsaved på sin Facebook-side, og bekrefter at de har blitt hacket.

Selskapet har fått hard kritikk og flere norske unge jenter har vært bekymret for at bilder av dem har blitt misbrukt og viderepublisert etter at flere tusen bilder har kommet på avveie. Mange av brukerne er mindreårige.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP