Kripos koblet inn i Snapchat-lekkasjen

Norsk senter for informasjonssikring forteller at 90.000 bilder og rett under 10.000 filmer er lekket fra Snapchat: – Det kategoriseres som seksualiserte bilder av barn under 18 år, og Kripos er koblet inn, sier Vidar Sandland i NorSIS.

Kripos

KOBLET INN: Kripos bekrefter nå at NorSIS har informert dem om at de har lastet ned en database bestående av 90.000 bilder og rett under 10.000 videoer.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Fredag skrev NRK at over 45.000 private bilder av norske og danske jenter fra bildedelingstjenesten Snapchat var på avveier, og senere at hackere gjør bildene søkbare.

Nå bekrefter Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) overfor NRK at innholdet er av svært intim karakter.

Vidar 3

ALVORLIG: – Det kategoriseres som barneporno, og vi har tatt kontakt med Kripos, sier Vidar Sandland i NorSIS.

Foto: Jan Tore ¯verstad / Jan Tore ¯verstad

– Vi har fått tilgang på mye materiale. Det vi har sett kategoriseres som seksualiserte bilder av barn under 18 år, og vi har tatt kontakt med Kripos, sier Vidar Sandland, seniorrådgiver i NorSIS til NRK.

– Vi er i besittelse av en database bestående av over 90.000 bilder, og rett under 10.000 filmer, sier Sandland.

Kripos: – Vi følger saken

Kripos, som jobber med å bekjempe organisert kriminalitet og annen alvorlig kriminalitet, bekrefter overfor NRK at Norsk senter for informasjonssikring har informert dem om at de har lastet ned databasen.

– Det tar tid å finne ut hvilke målrettede tiltak som kan brukes, sier en talsperson for Kripos.

NRK får bekreftet at et mulig tiltak er etterforskning.

– Vi følger saken, sier talspersonen for Kripos.

Sluppet inn bakdøra

Det er ikke selve Snapchat-tjenesten som har blitt hacket, men Snapsaved.com, en nettjeneste uten offisiell tilknytning til Snapchat som gjør det mulig å lagre bilder fra den populære appen uten at avsenderen vet om det.

For å benytte Snapsaved.com krevde tjenesten innlogging med brukernavn og passord fra Snapchat, som da gir den uoffisielle tjenesten full tilgang til alle bilder som blir sendt eller mottatt på den innloggedes Snapchat-profil.

Nettjeneste bekrefter hacking

De danske utviklerne bak nettjenesten Snapsaved.com bekrefter at de har blitt hacket og at det hovedsakelig er norske, danske og amerikanske brukere som er rammet.

– Vi ønsket aldri at dette skulle skje, skriver nå de ikke navngitte danske utviklerne bak Snapsaved på sin Facebook-side, og bekrefter at de har blitt hacket.

Selskapet har fått hard kritikk og flere norske unge jenter har vært bekymret for at bilder av dem har blitt misbrukt og viderepublisert etter at flere tusen bilder har kommet på avveie. Mange av brukerne er mindreårige.

Kulturstrøm

 • Lucinda Riley død

  Bestselgerforfatteren Lucinda Riley døde tidlig fredag morgen. Hun ble 55 år gammel, skriver VG.

  Lucinda Riley døde etter en fire år lang kamp mot kreft.

  Den irske forfatteren opplevde enorm suksess med serien «De syv søstre».

  Forrige måned var det ti år siden Rileys første bok på norsk, «Orkideens hemmelighet», kom ut. Siden har hun solgt 1,6 millioner bøker her til lands. Hun er dermed den oversatte forfatteren som har solgt mest i Norge det siste tiåret.

  Den syvende «Syv søstre»-boken kom ut 14. mai i år. Da ble hele førsteopplaget på 81.000 bøker av «Den savnede søsteren» revet bort fra hyllene. Etter kun få dager i salg ble et nytt opplag på 15.000 bøker trykket.

  Rileys norske forlag, Cappelen Damm snakket nylig med henne om den åtten boken, som hun nå skulle skrive ferdig. Hva som skjer med denne nå, er uvisst.

  Rileys bøker er oversatt til over 30 språk, og har solgt 13 millioner eksemplarer på verdensbasis.

  Lucinda Riley etterlater seg ektemann og fire barn.

  Lucinda Riley er Cappelen Damms stjerne og av de mestselgende forfatterne i Norge.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB kultur