NRK Meny
Normal

Kripos koblet inn i Snapchat-lekkasjen

Norsk senter for informasjonssikring forteller at 90.000 bilder og rett under 10.000 filmer er lekket fra Snapchat: – Det kategoriseres som seksualiserte bilder av barn under 18 år, og Kripos er koblet inn, sier Vidar Sandland i NorSIS.

Kripos

KOBLET INN: Kripos bekrefter nå at NorSIS har informert dem om at de har lastet ned en database bestående av 90.000 bilder og rett under 10.000 videoer.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Fredag skrev NRK at over 45.000 private bilder av norske og danske jenter fra bildedelingstjenesten Snapchat var på avveier, og senere at hackere gjør bildene søkbare.

Nå bekrefter Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) overfor NRK at innholdet er av svært intim karakter.

Vidar 3

ALVORLIG: – Det kategoriseres som barneporno, og vi har tatt kontakt med Kripos, sier Vidar Sandland i NorSIS.

Foto: Jan Tore ¯verstad / Jan Tore ¯verstad

– Vi har fått tilgang på mye materiale. Det vi har sett kategoriseres som seksualiserte bilder av barn under 18 år, og vi har tatt kontakt med Kripos, sier Vidar Sandland, seniorrådgiver i NorSIS til NRK.

– Vi er i besittelse av en database bestående av over 90.000 bilder, og rett under 10.000 filmer, sier Sandland.

Kripos: – Vi følger saken

Kripos, som jobber med å bekjempe organisert kriminalitet og annen alvorlig kriminalitet, bekrefter overfor NRK at Norsk senter for informasjonssikring har informert dem om at de har lastet ned databasen.

– Det tar tid å finne ut hvilke målrettede tiltak som kan brukes, sier en talsperson for Kripos.

NRK får bekreftet at et mulig tiltak er etterforskning.

– Vi følger saken, sier talspersonen for Kripos.

Sluppet inn bakdøra

Det er ikke selve Snapchat-tjenesten som har blitt hacket, men Snapsaved.com, en nettjeneste uten offisiell tilknytning til Snapchat som gjør det mulig å lagre bilder fra den populære appen uten at avsenderen vet om det.

For å benytte Snapsaved.com krevde tjenesten innlogging med brukernavn og passord fra Snapchat, som da gir den uoffisielle tjenesten full tilgang til alle bilder som blir sendt eller mottatt på den innloggedes Snapchat-profil.

Nettjeneste bekrefter hacking

De danske utviklerne bak nettjenesten Snapsaved.com bekrefter at de har blitt hacket og at det hovedsakelig er norske, danske og amerikanske brukere som er rammet.

– Vi ønsket aldri at dette skulle skje, skriver nå de ikke navngitte danske utviklerne bak Snapsaved på sin Facebook-side, og bekrefter at de har blitt hacket.

Selskapet har fått hard kritikk og flere norske unge jenter har vært bekymret for at bilder av dem har blitt misbrukt og viderepublisert etter at flere tusen bilder har kommet på avveie. Mange av brukerne er mindreårige.

Kulturstrøm

 • Personleg musikkvideo frå Aguilera

  Christina Aguilera slapp musikkvideoen til låta «Fall in love» saman med Demi Lovato i går. Videoen viser Aguilera og Lovato som små barn før dei blir tatt til fange av maskerte menn. I førre veke publiserte Christina denne tweeten som viser bilde av artistane som barnestjerner for Disney.

 • Da Bokprogrammet møtte Philip Roth

  Nylig avdøde Philip Roths historiske roman «Konspirasjonen mot Amerika» baserer seg på et falskt premiss. I boken byttes nemlig den amerikanske presidenten i 1940 ut med en nazisympatisør. Hva gjorde at forfatteren ville omskrive amerikansk historie? Dette svarer han på i intervjuet Hans Olav Brenner fikk med den mediesky nobelpriskandidaten i 2007.

 • Heder til norsk komponist

  «The International Rostrum of Composers» er forumet der radiostasjoner over hele verden samles for å kåre den beste nykomponerte musikken. Et samtidsmusikkens Eurovision Song Contest. Juryen mente at Sigurd Fischer Olsens verk «Sserenade» var godt nok til en annenplass i årets konkurranse.

  Sigurd Fischer Olsen
  Foto: Kristoffer Øen