Hør Alexander Rybaks favorittmusikk

– Jeg vil aldri glemme mine klassiske røtter, sa Alexander Rybak da han overtok eteren i en time for å være radio-DJ på NRK Klassisk.

Alexander Rybak er fiolinist og klassisk skolert, selv om han kanskje er mest kjent for låta Fairytale. Han deler sine favoritter fra den klassiske verdenen med oss og forteller hvorfor akkurat disse verkene betyr så mye for han. Det blir toner av Mozart, Rutter, Ireland og Faure, samt en hel del mer.

I programposten «Min favorittmusikk» var det tirsdag artist Alexander Rybaks tur til å plukke ut sine favorittstykker.

– Allsidighet er det viktigste for meg. Ingen sjangre er mer allsidig enn klassisk musikk, sa Rybak helt i starten av sendingen og fyrte opp «Champagnegaloppen».

Alexander Rybak i NRK Klassisk

DYPT KONSENTRERT: Denne tilkallingsvikaren er det noe kjent med! Alexander Rybak forbereder sendingen i NRK Klassisks redaksjonslokaler.

Foto: Sven Ole Engelsvold / NRK Klassisk

Rybak spilte sågar ett av få innspilte spor der han selv er solofiolinist.

– Jeg er veldig selvkritisk. Det er grunnen til at jeg sjelden har spilt inn spor som fiolinist. Jeg prøvde meg dog for fem år siden, i et bonusspor på popplaten min, sa Rybak og snurret i gang sin egen tolkning av Rakhamninovs «Vocalise».

– På lag med Bach

Rybak er for folk flest kanskje best kjent for sine bidrag til popmusikken, og er for tiden aktuell i «Hver gang vi møtes» på TV 2.

–Jeg har rukket å være gjennom mange, mange sjangre i denne verdenen. Men jeg vil aldri glemme mine klassiske røtter. Det er rett og slett identiteten min, sa Rybak.

– Mange spør meg hva jeg ser etter i et klassisk verk. Jeg er på lag med Bach og hans teori om at hver akkord, oktav og melodisnutt har sin betydning. Sorg har en klangform, sinne har en annen, og spesielle akkordvendinger kan være perfekte for forelskelse, fortsatte han, og introduserte satsen «Idylle» fra «Suite Pastorale» av Emmanuel Chabrier.

Hør sendingen i vinduet over. Disse stykkene valgte Alexander Rybak seg:

 • Tivoli Symf Ork + Giordano Bellincampi (dirigent) - Hans Christian Lumbye: Champagne-galop
 • Alexander Rybak - Sergej Rakhmaninov: Vocalise
 • The Cambridge Singers + The City of London Sinfonia + John Rutter (dir) - John Rutter: A Gaelic Blessing
 • Ulster Orch + Yan Pascal Tortelier (dir) - Emmanuel Chabrier: Idylle (fra) Suite Pastorale
 • The Cambridge Singers + The Philip Jones Brass Ens + The City of London Sinfonia + John Rutter (dir) - John Rutter: Allegro (fra) Gloria
 • English Chamber Orchestra + David Garforth (dirigent) - John Ireland: A Downland suite: 3. sats. Minuet
 • City of Birmingham Symphony Chorus + BBC Philharmonic + Yan Pascal Tortelier (dirigent) - Gabriel Fauré: Pavane, op. 50
 • Christ Church Cathedral Choir + Harry Bicket + Francis Grier (dirigent) - Wolfgang Amadeus Mozart: Ave verum Corpus, K.618
 • Jorge Luis Prats (klaver) + Mexico City filh ork + Enrique Bátiz (dir) - Sergej Rakhmaninov: 2. sats. Adagio Sostenuto (fra) Klaverkonsert nr. 2, op. 18, c-moll
 • David Glazer + English Chamber Orch + Geoffrey Simon (dir) - Wolfgang Amadeus Mozart: 2. sats. Adagio (fra) Klarinettkonsert, K.622, A-dur

LES OGSÅ:

Slik ble vi først kjent med Alexander Rybak i 2009, da han var med i den norske finalen av Melodi Grand Prix med «Fairytale»:

Åtte finalister kjemper om førsteplassen i MGP 2009 og sjansen til å representere Norge i Moskva den 16. mai. Seerne avgjør som vanlig hvem som vinner gjennom telefonavstemning. Programleder i Oslo Spektrum er Per Sundnes og Maria Haukaas Storeng.

Kulturstrøm

 • Kjersti Mo slutter i Egmont

  Etter ti år som redaktør for Egmont Publishing har Kjersti Mo bestemt seg for at hun vil videre skriver kampanje.com. Hun blir beskrevet som en nytenkende pioneer av Egmont Publishing-sjef Nina Vesterby, som legger til at Mo sin avgang blir et tap.

 • Slottsfjell avlyst

  Musikkfestivalen har lenge slitt med økonomien og styreleder Øystein Ronander sier til Dagbladet at de nå har bestemt seg for å fokusere på å komme sterkere tilbake i 2020. Festivalen har til nå blitt holdt i Tønsberg hver sommer siden 2003 og blir ansett som en av Norges viktigste musikkfestivaler.

  Stemningsbilde fra Slottsfjell 2013.
  Foto: Kim Erlandsen
 • Jerry Lee Lewis har fått slag

  Den 83 år gamle rock'n'roll-sangeren, som fortsatt opptrer, har måttet avlyse alle fremtidige konserter etter at han i forrige måned ble rammet av slag i følge NTB. Legene ved rehabiliteringssenteret hvor han nå er pasient, mener han har god sjanse for å bli frisk og at han vil kunne opptre igjen.
  Jerry Lee Lewis er kjent som en av 50-tallets største artister.