Musikkekspert: – I kveld kan alt skje

LISBOA (NRK): Anmelderne strides om hvordan lørdagens finaleresultat i Eurovision vil se ut. Snart skal Alexander Rybak knive mot 25 andre land om årets seier i verdens største musikkonkurranse.

Han og Norge kniver mot sytten andre land om ti finaleplasser.

TROR SVENSKENE VINNER: Selv om Alexander Rybak treffer hjertene til mange fans, tror musikkanmelder Tor Martin Bøe at Sverige vil gjøre det soleklart bedre enn Norge under kveldens Eurovision-finale.

– Når man ser på de 26 landene er det ingen åpenbare vinnere. Det er kanskje klisjé å si, men i kveld kan alt skje, sier musikkanmelder i VG Tor Martin Bøe.

I Lisboa er det duket for årets Eurovision-finale hvor 26 land skal i ilden etter tur. Men til tross for at det er vanskelig å forutse en vinner, tror Bøe at Alexander Rybak er langt unna å gjenta en 2009-seier.

– Jeg tror ikke det er store sjanser for en seier, selv om man skal være forsiktig med å si slikt. Andre bidrag vil nok bli husket bedre enn hans, sier han.

Mener Sverige vil slå Norge

Fredag kveld opptrådte Rybak for juryen som avgjør 50 prosent av stemmene for kveldens finale.

– Det er en like deilig følelse hver gang jeg kommer ut hører bruset fra publikum. Jeg er veldig fornøyd med kvelden, sa Rybak til NRK fredag etter juryprøven.

Hele uken har 31-åringen toppet betting-listene, men rett etter torsdagens semifinale begynte han å dale på oddsen.

Nå ligger han på en niende plass – fire plasser bak Sverige som ligger som nummer fem, ifølge Eurovisions betting-liste. På topp ligger Kypros, Israel og Irland.

– Det virket som at han holdt litt igjen under semifinalen, sikkert fordi han var sikker på å gå videre, sier Bøe, som også har gitt Rybaks «That's How You Write A Song» nådeløs kritikk.

benjamin ingrosso

STOR KONKURRENT: Svenske Benjamin Ingrosso anses som en stor konkurrent for Rybak. Sverige har vunnet Eurovision hele seks ganger, og regnes som et av de mest suksessrike landene i konkurransen.

Foto: Francisco Leong / AFP

Derimot tror Bøe at Sverige og Frankrike er land som vil utmerke seg i kveld.

– Sverige kommer til å gjøre det kjempebra, langt bedre enn Norge. Den franske sangen har også et budskap og en enkelthet som fungerer forbi Eurovision-opplegget. Det samme gjelder for Australia. Sangene kan operere i virkeligheten, sier musikkanmelderen.

Men låten til Rybak setter jo seg på hjernen?

– Ja, men er det noe bra da? Sangen er under gjennomsnittet. Svenske Ingresso har heller ikke et budskap i den forstand, men den er bra bygd opp. Holder han tempoet på scenen tror jeg Sverige vil gjøre det kanonbra, sier Bøe.

– Ikke undervurder gutten med fela

Musikkprodusent, DJ og programleder i NRK Pia Skevik, synes også det er vanskelig å si klart hvem som kan stikke av med kveldens seier, men tror det er viktig å ikke undervurdere Rybak.

– Vi skal ikke undervurdere gutten med fela, for å si det sånn! Interessant nok er det jo vanskelig å spå utfallet av en konkurranse i dette segmentet fordi det er så enormt mange flere elementer enn hvorvidt låtene er «bra» eller ikke, sier hun.

Pia Skevik, musikkprodusent og programleder i NRK

RYBAK HAR SJANS: Musikkprodusent, DJ og programleder i NRK Pia Skevik mener det er viktig å ikke undervurdere Rybak og tror han har en sjanse under kveldens finale.

Foto: NRK

Videre poengterer Skevik Rybaks popularitet.

– Han er svært populær i mange av landene som har et nærmest religiøst forhold til Eurovision, og han har laget en lett, god og fengende poplåt. Den setter seg godt, men er likevel ikke for distansert eller ambisiøs til at han går vekk fra den litt «quirky» stilen som er blitt hans varemerke, sier hun og legger til at kvelden blir veldig spennende.

Vanligvis ønsker artistene å fremføre i andre halvdel av finalen, og da det tirsdag og torsdag ble trukket om plassering, var det størst jubel blant disse.

Rybak skal opptre som nummer syv under første halvdel, noe Bøe tror kan være til hans fordel.

– Han går ut som nummer syv etter en rekke halvseige låter, så da blir han nok lagt merke til. I tillegg vil det bli en pause cirka rett etter han har vært på scenen, noe som gjør han kan få et rom rundt seg, sier Bøe.

Reiste fra Brasil for å se Rybak

Men selv om ekspertene er kritiske, er det tross alt publikum som skal avgjøre 50 prosent av lørdagens resultater – og blant fansen i Lisboa er tydelig at nordmannen med felen er populær.

fan

HELT FRA BRASIL: Julio Pozci har kommet fra Brasil for å se Rybak under Eurovision.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang / NRK

– Jeg har kommet helt fra Brasil for å se ham. Han er utrolig karismatisk, god på fiolin og på scenen. Jeg tror han har en god sjanse for å vinne, sier brasilianske Julio Pozci, som håper å se en gjentakende suksess fra Rybak.

NRK møter også på finske Roy Lanonislad og «Hippie». De håper ikke overraskende på at Finland vinner, men har likevel Rybak som favorittartist.

– Sett på personlighet er Rybak vår soleklare favoritt – vi kan godt ta ham med oss tilbake til Finland, sier de to lurt.

Likevel tror de konkurransen blir stor fra blant annet Kypros og Israel.

fan finland

VIL HA RYBAK TIL FINLAND: Finske Roy Lanonislad og «Hippie» sier de har Rybak som favorittartist, men håper at Finland vinner.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang / NRK

TID IGJEN TIL ESC-FINALEN 2019

58
dager
11
timer
51
minutter
39
sekunder