NRK Klassisk i ny drakt

NRK pusser opp og utvider sitt digitale radiotilbud. På tampen av 2013 ble NRK Klassisk relansert i ny drakt.

Alltid Klassisk, programledere

Programlederne Mari Lunnan t v, Eirik Os Simonsen og Marianne Siebke blir å høre når den heldigitale radiokanalen NRK Klassisk fornyer seg fra og med mandag 4. november.

Foto: Ole Kaland / NRK

Radiokanalen NRK Klassisk ble ny fra 4. november. Profilerte programledere, direktesendinger og enda flere klassiske perler på repertoaret er stikkord for det nyoppussede radiotilbudet.

Den hedigitale radiokanalen NRK Klassisk fornyer seg med flere timer daglige direktesendinger, kjente gjesteprogramledere og endret musikkprofil.

– Vi ønsker å gjøre radioen litt vakrere. Klassisk musikk består av noen enestående perler som kan vekke like sterke følelser i dag som for over hundre år siden. Selv om man ikke har forkunnskaper er det noe ved disse udødelige klassikerne som har gått rett inn i folks hjerter til alle tider, sier kanalsjef for NRK Klassisk, Ragnhild Veire.

Endrer musikkprofil

De beste og mest kjente perlene fra de fire siste århundrer vil dominere lydbildet på NRK Klassisk. Kanalen vil også løfte frem norsk musikk og de fremste norske klassiske utøverne.

Ragnhild Veire

Kanalsjef i NRK Klassisk, Ragnhild Veire, tror at NRK Klassisk i ny drakt vil falle i god smak.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Vi har jobbet mye med musikkprofilen, og brukt tid på å undersøke hva ved den klassiske musikken, som har verdi for publikum. Gjenkjennelse er viktig for mange, som for eksempel Mozarts Tryllefløyten og Vivaldis fire årstider, men publikum etterspør også et bredt spekter av filmmusikk og barokkmusikk, sier Veire.

Også snakke om musikken

Kanalen vil også gå nye veier ved å bruke en del av sendeflaten på å kommunisere til publikum, og ikke bare spille musikk.

– Målet er å oppnå en god lytterkontakt. Vi skal lytte mer til lytterne. Høre hva de synes, mener og hva de ønsker seg av musikk. Mari Lunnan og Eirik Os Simonsen skal til sammen være på lufta seks timer på dagtid, hver dag, sier kanalsjefen.

Tellefsen og Solli-Tangen gjesteprogramledere

Jenny Jensen, Frithjof Jacobsen, Per Sundnes og Tord Gustavsen, Arve Tellefsen, Didrik Solli-Tangen, Per Boye Hansen og flere andre nøkkelpersoner innen norsk musikkliv har sagt ja til å være gjesteprogramledere.

NRK Klassisk i ny drakt vil i tillegg til de daglige direktesendinger også tilby spesialprogram med blant annet opera og filmmusikk på sendeplanen.

Radioen blir digital

Omleggingen av NRK Klassisk er en del av NRKs utvidelse og fornyelse av radiotilbudet i forbindelse med digitaliseringen av radiomediet.

NRK har i den forbindelse lovt å gi et utvidet og fornyet digitalt radiotilbud.

Dette blant annet ved å tilby to nye radiokanaler og "pusse" opp flere av de heldigitale radiokanalene som har vært på lufta en stund.

2. oktober kom NRK P1+ som et nytt tilbud for de eldre radiolytterne, 29. januar 2014 kommer NRK P13 med masse rockemusikk for unge voksne.

Samtidig fornyes både NRK Klassisk som tilbyr klassisk musikk 24 timer i døgnet og mP3 som tilbyr musikk for unge mellom 12 og 15 døgnet rundt.

Les også: Klart for en ny radiotid

Les også: Pangstart for NRK P1+

Les også: Klart for NRK P13


- - -

Slik blir NRK Klassisk

Nye programflater fra og med mandag 4. november 2013:

  • Formiddagsmusikk, man – søn kl. 09 – 12. Programleder: Mari Lunnan.
  • Midt i musikken, man – fre kl. 14 – 17. Programleder: Eirik Os Simonsen.
  • Filmmusikk, ons kl. 17 – 19. Programleder: Wolfgang Wee.
  • Operafavoritter, tir kl. 18 – 19. Programleder: Eivind Bøksle.
  • Musikkfrokost, lør og søn, kl. 07 – 09. Programleder: Camilla Yndestad.

NRK Klassisk er en heldigital radiokanal som kan høres på DAB-radio, på nettradio eller via det digitale bakkenettet og tv-apparatet.

- - -

Slik hører du NRK Klassisk

NRK Klassisk er en heldigital radiokanal. Det betyr at du ikke kan høre kanalen via en FM-radio.

NRK Klassisk kan du høre via en digitalradio - en DAB-radio. Alt om digitalradioen finner du på radio.no.

NRK Klassisk kan du høre som nettradio - via NRKs radiospiller - gå til radio.nrk.no.

NRK Klassisk kan du høre via et fjernsynsapparat. Finn radioknappen på din fjernkontroll.

- - -

Verdens første heldigitale radiokanal

  • NRK Klassisk er ingen ny radiokanal. Den ble etablert allerede sommeren 1995 under navnet NRK Alltid Klassisk og var verdens første heldigitale radiokanal i 24 timers drift. Første sending 1. juni 1995.
  • NRK Klassisk ble en periode ble den også sendt over FM-båndet i større norske byer.
  • Siden 1. juli 2009 har NRK Klassisk vært en ren digitalkanal.