Hopp til innhold

Hollywood-streiken over – enighet mellom skuespillere og studioene

Hollywood-skuespillernes fagforening sier de avslutter streiken etter å ha kommet til en foreløpig enighet med filmstudioene.

Hollywood-streiken er over

STREIKEN I HOLLYWOOD ER OVER: Etter å ha streiket i 118 dager, går skuespillerne i Hollywood tilbake til jobb.

Foto: Reuters

Etter nesten fire måneder avsluttes streiken ett minutt over midnatt torsdag. Det opplyser fagforeningen SAG-AFTRA i en pressemelding.

Streiken har ført til at mange store filmer og populære TV-serier er utsatt.

Beskytter mot bruk av KI og øker minstelønnen

Den nye midlertidige avtalen med Hollywood-studioene ble enstemmig godkjent av Sag-Aftras komité onsdag.

Fagforeningen ville først ikke si noe om innholdet i avtalen, men sa senere på dagen at den er verdt over en milliard dollar. Den inkluderer økning av minstelønnen og bonus for «deltakelse i strømming».

Sag-Aftra medlem Mary M. Flynn ledet skuespillerkolleger som var streikevakter utenfor studioene til Netflix onsdag. Senere på dagen ble det enighet i arbeidskonflikten som har lammet film- og TV-bransjen de siste månedene.

STREIKEVAKT: Sag-Aftra-medlem Mary M. Flynn ledet skuespillerkolleger som var streikevakter utenfor studioene til Netflix onsdag.

Foto: Chris Pizzello / AP

– Vi har kommet fram til en kontrakt som vil gjøre det mulig for alle slags medlemmer i Sag-Aftra å bygge bærekraftige karrierer, sier fagforeningen.

Avtalen beskytter også mot uautorisert bruk av bilder laget med kunstig intelligens (KI). Dette har vært et viktig punkt for skuespillerne, som har fryktet at de kan bli erstattet av digitale dobbeltgjengere. Også produsentforeningen AMPTP sier at den nye avtalen sikrer beskyttelse av samtykke og kompensasjon ved bruk av KI.

Avtalen skal gjennom en uravstemning før den blir endelig. Ut fra det Hollywood-pressen skriver er dette en formalitet.

 Skuespiller Keri Safran

Skuespiller Keri Safran jubler over at streiken er over.

Foto: Reuters

Onsdagens løsning kommer etter nesten to uker med nye forhandlinger for å få slutt på skuespillerstreiken. Sammen med manusforfatternes streik lammet den film- og TV-bransjen i sommer og høst. Forfatternes streik ble avsluttet i slutten av september.

Les også Streikende skuespillere avslo studioenes «siste og beste» tilbud

SAG-AFTRA chief negotiator Duncan Crabtree-Ireland, left, rallies striking actors in outside Paramount Pictures studio, Friday

Kulturstrøm

 • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

  Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

  «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

  «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

  Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

  Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

  Cezinando på Kadetten 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
 • Blir den største i Noreg i sommar

  Tons of Rock har alt seld over 130.000 billettar til festivalen i juni. Festivalsjef Jarle Kvåle er overtydd om at dei kjem til å selge alle billettane på kort tid. Dermed vil rockefestivalen på Ekebergsletta bli det største kulturarrangementet i Noreg i år.