Hopp til innhold

Hollywood-streiken over – enighet mellom skuespillere og studioene

Hollywood-skuespillernes fagforening sier de avslutter streiken etter å ha kommet til en foreløpig enighet med filmstudioene.

Hollywood-streiken er over

STREIKEN I HOLLYWOOD ER OVER: Etter å ha streiket i 118 dager, går skuespillerne i Hollywood tilbake til jobb.

Foto: Reuters

Etter nesten fire måneder avsluttes streiken ett minutt over midnatt torsdag. Det opplyser fagforeningen SAG-AFTRA i en pressemelding.

Streiken har ført til at mange store filmer og populære TV-serier er utsatt.

Beskytter mot bruk av KI og øker minstelønnen

Den nye midlertidige avtalen med Hollywood-studioene ble enstemmig godkjent av Sag-Aftras komité onsdag.

Fagforeningen ville først ikke si noe om innholdet i avtalen, men sa senere på dagen at den er verdt over en milliard dollar. Den inkluderer økning av minstelønnen og bonus for «deltakelse i strømming».

Sag-Aftra medlem Mary M. Flynn ledet skuespillerkolleger som var streikevakter utenfor studioene til Netflix onsdag. Senere på dagen ble det enighet i arbeidskonflikten som har lammet film- og TV-bransjen de siste månedene.

STREIKEVAKT: Sag-Aftra-medlem Mary M. Flynn ledet skuespillerkolleger som var streikevakter utenfor studioene til Netflix onsdag.

Foto: Chris Pizzello / AP

– Vi har kommet fram til en kontrakt som vil gjøre det mulig for alle slags medlemmer i Sag-Aftra å bygge bærekraftige karrierer, sier fagforeningen.

Avtalen beskytter også mot uautorisert bruk av bilder laget med kunstig intelligens (KI). Dette har vært et viktig punkt for skuespillerne, som har fryktet at de kan bli erstattet av digitale dobbeltgjengere. Også produsentforeningen AMPTP sier at den nye avtalen sikrer beskyttelse av samtykke og kompensasjon ved bruk av KI.

Avtalen skal gjennom en uravstemning før den blir endelig. Ut fra det Hollywood-pressen skriver er dette en formalitet.

 Skuespiller Keri Safran

Skuespiller Keri Safran jubler over at streiken er over.

Foto: Reuters

Onsdagens løsning kommer etter nesten to uker med nye forhandlinger for å få slutt på skuespillerstreiken. Sammen med manusforfatternes streik lammet den film- og TV-bransjen i sommer og høst. Forfatternes streik ble avsluttet i slutten av september.

Les også Streikende skuespillere avslo studioenes «siste og beste» tilbud

SAG-AFTRA chief negotiator Duncan Crabtree-Ireland, left, rallies striking actors in outside Paramount Pictures studio, Friday

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.