Hopp til innhold
Kenneth Branagh, fra venstre, Matt Damon, Josh Hartnett, Tom Conti, Emily Blunt, Cillian Murphy, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Rami Malek, regissør Christopher Nolan og produsent Emma Thomas poserer for fotografer ved ankomst til premieren for filmen 'Oppenheimer' torsdag 13. juli 2023 i London
Foto: AP

Hollywood-streik 2023

Oppsummert

Streiken blant skuespillere og manusforfattere i Hollywood er avsluttet. De streikende har krevd høyere lønn og endringer i bransjen etter at strømmetjenestene får større fotfeste.

 • Hollywood-fagforening har godkjent ny avtale

  Styret i Hollywood-skuespillernes fagforening Sag-Aftra har godkjent den nye avtalen som gjorde slutt på 118 dager med streik.

  Avtalen med filmstudioene ble landet onsdag og anbefalt av forhandlingsutvalget. Nå har altså styret også satt sitt godkjentstempel på den. Fortsatt skal medlemmene si sin mening i en avstemning som er ventet å vare til over månedsskiftet.

  Den nye tariffen innebærer blant annet at statister får en lønnsøkning på 11 prosent allerede fra søndag, mens den øker med ytterligere 4 prosent neste sommer. (NTB)

 • Disney utsetter storfilmer etter Hollywood-streik

  Disney varsler at lanseringen av flere storfilmer, som den nye «Deadpool»-filmen og Marvel-filmen «Blade» blir utsatt i kjølvannet av Hollywood-streiken.

  Den 118 dager lange streiken ble avsluttet torsdag, men flere studioer må likevel justere produksjons- og lanseringsplanene som følge av arbeidskonflikten. (NTB)

 • Hollywood-streiken er foreløpig over

  Det er oppnådd en foreløpig enighet mellom skuespillere og studioene i Hollywood, opplyser fagforeningen SAG-AFTRA i en pressemelding.

  Skuespillerne har streiket siden 13. juli.

  Streiken har rammet en rekke små og store produksjoner i Hollywood. Flere filmer og TV-serier er utsatt.

  Skuespillerne har krevd høyere lønn og endringer i bransjen, samt regulering av bruken av kunstig intelligens.

 • Streikende Hollywood-skuespillere skal i nytt møte med filmstudioene

  Fagforeningen til de streikende Hollywood-skuespillerne skal i et nytt forhandlingsmøte med arbeidsgiverorganisasjonen til filmstudioene fredag.

  Bakgrunnen for møtet er at fagforeningen Sag-Aftra, som representerer over 160.000 skuespillere og andre bransjefolk, har levert et omfattende mottilbud til Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP).

  Hollywood-skuespillerne har vært i streik siden midten av juli. De krever høyere grunnlønn, inntekter fra strømming og begrensninger på bruk av kunstig intelligens (KI).

  (NTB)

 • Atter en tagning i Hollywood-streiken tirsdag

  Partene i skuespillerstreiken i USA møtes igjen tirsdag for et nytt forsøk på å avslutte over 100 dager med streik.

  Alliansen for Hollywood-studioene (AMPTP) møter da i nye samtaler med fagforeningen Sag-Aftra, som representerer over 160.000 skuespillere og andre bransjefolk.

  – Partene skal møtes igjen tirsdag i Sag-Aftras hovedkvarter. Flere direktører fra AMPTP skal delta, heter det i en felles uttalelse lørdag. (NTB)

  Skuespillere og manusforfattere fra to etterfølgende serier i samme univers, "Breaking Bad" og "Better Call Saul", utenfor Sony-studioet i august. Fra venstre Patrick Fabian, Rhea Seehorn, Norma Maldonado, Aaron Paul, Peter Gould, Betsy Brandt, Matt Jones, Charles Baker, Jesse Plemons og Bryan Cranston.
  Foto: Chris Pizzello / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no