Hopp til innhold

Hollywood droppet nordmenn fra krigsfilm

To nordmenns flukt fra tysk fangenskap ble utelatt fra den kjente krigsfilmen «Den store flukten». Nå får nordmennene hovedrollen i ny film og bok om den dramatiske rømningen.

The Great Escape

VELKJENT HISTORIE: Den stjernespekkede storfilmen «Den store flukten» er kjent for mange. Men mindre kjent er det at den virkelige historien hadde flere nordmenn i hovedrollene.

Jens Müller

FLØY MED BRITISK FLAGG: Jens Müller var pilot for britiske Royal Air Force under krigen, før han deltok under den store flukten.

Foto: Med tillatelse fra Gyldendal forlag
Denne luftpumpa ble brukt i flukttunnelen Harry. Den ble laget av blant annet Jens Müller.

AVANSERT OPERASJON: Denne luftpumpa ble brukt i flukttunnelen «Harry». Den ble laget av blant annet Jens Müller.

Foto: Med tillatelse fra Gyldendal forlag
Espelid og Fuglesang

LIKVIDERT AV GESTAPO: Løytnant Haldor Espelid og løytnant Nils Fuglesang, de to nordmennene som ble drept av Gestapo.

Foto: British National Archives
Tunnelen Harry fra den store flukten

MINNESMERKE: Tunnelen Harry fra den store flukten.

Foto: Med tillatelse fra Gyldendal forlag
Per Bergsland, Haldor Espelid og Jens Müller.

TO OVERLEVDE: Per Bergsland, Haldor Espelid og Jens Müller.

Foto: University of Western Ontario
Jon Müller, sønn av Jens Müller, som deltok i den store flukten under annen verdenskrig.

GLEDER SEG TIL FILMEN: Jon Müller, sønn av Jens Müller, som deltok i den store flukten under annen verdenskrig.

Foto: Marianne Rustad Carlsen

Filmen «Den store flukten» er en av tidenes mest populære krigsfilmer, og ble en av årets mest innbringende filmer da den kom i 1963.

Kjente skuespillere som Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough og Charles Bronson bekledde de største rollene.

Mindre kjent er det at flere nordmenn var sentrale i fluktforsøket.

Les også: Ny tunnel funnet i «Den store flukten»-fangeleir

Filmen baserer seg på den sanne historien om allierte fanger som planla å rømme ved å grave tunneler fra den tyske fangeleiren Stalag Luft III i Polen under andre verdenskrig.

Les også: Fikk tilbake gullring etter 70 år

Det ble gravd tre tunneler, men kun én av dem ble fullført uten å bli oppdaget, og ledet dem utenfor piggtrådgjerdene.

Flukten var planlagt i ett år, og rømlingene var kledd i sivile klær og utstyrt med falske reisepapirer, produsert i all hemmelighet under fangenskap.

Til tross for at tunnelen var over hundre meter lang, strakk den ikke helt frem til skogen like ved, slik at fangene kunne forlate tunnelen under dekke av trærne.

76 fanger klarte å komme seg gjennom tunnelen og ut på den andre siden, blant dem fire nordmenn, før rømningsforsøket ble oppdaget og alarmen gikk.

Store ressurser ble satt inn for å fange de 76 som hadde klart å komme seg unna. Hitler selv skal ha blitt svært provosert av den store flukten, og forlangte at det skulle bli satt et eksempel idet rømlingene ble tatt.

Beordret henrettelser

29. mars 1943, knappe fire døgn etter flukten, var hele 69 av de 76 innhentet.

Krigsfangene følte det å rømme som en plikt, og var vant til at straffen var tre-fire uker i kakebua. Masseflukten hadde imidlertid utløst raseri fra høyeste hold og det ble sendt ordre om henrettelser.

Av de etter hvert 73 som ble tatt av tyskerne, ble hele 50 av dem drept og seinere kremert. Asken ble sendt tilbake til fangeleiren.

Blant de 50 var 24 år gamle Haldor Espelid fra Bergen og 25 år gamle Nils Fuglesang fra Florø.

De to ble arrestert i Flensburg og drept av Gestapo. Først i 1988 fikk Haldor Espelids søster, Ingrid Espelid Hovig, vite om brorens skjebne og fikk besøkt graven i polske Wroclaw.

– Var dyktige og hadde flaks

Kun tre fanger unnlot å bli tatt. Nederlandske Bob van der Stok kom seg til England via Spania. Nordmennene Jens Müller og Per Bergsland flykta via et skip til Sverige og kom seg derfra til Storbritannia.

«Vi følte at vi var svært godt forberedt», skriver Jens Müller i sin bok om flukten («Tre kom tilbake», Gyldendal 1946).

– De kunne tysk og så norske ut, så de trengte ikke spille en rolle, som de andre. Så de var dyktige og hadde flaks, sier Jon Müller, sønnen til Jens Müller.

6. april forlot de Sverige i et fly som fraktet dem til Skottland. Etter krigen mottok Bergsland og Müller tapperhetsmedaljer og gjorde karrierer innen henholdsvis Widerøe og SAS.

Ble til amerikanere på film

I Hollywoods versjon av den store flukten passet imidlertid ikke nordmennenes og nederlenderens versjon inn, trolig for å appellere mer til det engelskspråklige publikum.

På det store lerretet var det Danny Velinski (spilt av Charles Bronson) og William Dickes (John Leyton) som kom seg unna fangeleiren og til Sverige, mens australieren Louis Sedgwick (James Coburn) kom seg til Spania.

– Det som skjer i leiren er for så vidt riktig i filmen, men det som skjer på utsiden er jo helt galt, og ikke veldig imponerende. Jeg kunne tenke meg en versjon der hendelsene min far var med på kom mer til rette, sier Müller.

Plukker fra hverandre Hollywood-versjonen

«Med svært få unntak – blant dem fra den polakken Charles Bronson spiller – er alle karakterene fra den engelsktalende verden. Det finnes klare kommersielle grunner til det, men slik tilfellet ofte er med Hollywood, blir resultatet at de historiske fakta forvrenges», skriver Guy Walters i forordet til boka «Den store flukten» («The real great escape»), som kommer på norsk i disse dager.

Walters har skrevet en bok som i stor grad plukker fra hverandre den guttespeideraktige versjonen av den store flukten Hollywood presenterte.

– Alle husker Steve McQueen på motorsykkel, men dette er en viktig historie for Norge som stort sett har vært glemt i snart 70 år.

Han mener de to nordmennene spilte en viktig rolle i den store flukten.

– De spilte en viktig rolle blant annet ved å lage luftventilen til tunnelen og ved å høyne moralen ved å klare å flykte.

Får oppreisning i ny film

Walters er ikke alene om å ville dra fram det glemte norske bidraget i den store flukten. I anledning at det er 70 år siden den store flukten, kommer det også en film fra Polen.

«The Great Escape to the North» kommer til å bli vist til etterlatte på årsdagen 25. mars. Filmen ønsker å vise hva som virkelig skjedde etter flukten, blant annet hvordan de to nordmennene kom seg til Storbritannia.

– Dette er en helt annerledes film enn «Den store flukten». Vi har laget et følelsesladd dokudrama som vi håper publikum blir rørt av, sier Agnes Fader i produksjonsselskapet Magnolia Management Group.

Hun forteller at de ikke har gått i samme fella som den berømte filmen fra 1963.

– Vi har tatt noen kunstneriske friheter, men har ikke endra de store faktaene.

De ønsker at filmen både kan vise nordmennenes dramatiske flukthistorie og føre til økt turisme til Żagań og Szczecin, der man kan følge i Müllers og Bergslands spor.

Filmen har lukket førpremiere 25. mars, og får offisiell premiere i november i år.

To nordmenn var blant de tre som overlevde «Den store flukten». Men da historien ble film, ble det omgjort til amerikanere.

TV: I «The Real Great Escape» forteller Guy Walters historien om nordmennene som klarte å flykte fra fangeleiren Stalag Luft III. Nå blir historien film – igjen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.