Hopp til innhold

Fikk tilbake gullring – etter 70 år

En utsultet amerikansk krigsfange byttet til seg to sjokoladeplater i tysk fangenskap. I forrige uke kom ringen tilbake til familien.

Familien til en amerikansk krigsveteran og krigsfange fikk i forrige uke tilbake en av sine kjæreste eiendeler, en gullring han trodde var tapt for alltid, skriver nyhetsbyrået AP.

Fenrik David C. Cox satt i den overfylte fangeleiren Stalag VII-A i januar i 1945 da han i ren desperasjon byttet til seg to sjokoladeplater fra en italiensk medfange. Ringen var en gave fra foreldrene da han vervet seg, og den hadde vært gjennom halvannet års fangenskap under tøffere og tøffere forhold.

Og der kunne ringens historie sluttet, om ikke det var for en samvittighetsfull kirkemaler og to amerikanske immigranter i den tyske byen Herrieden.

LES OGSÅ: Slik hjalp Hollywood Hitler
LES OGSÅ: Robert Mood: – Historiene deres blir umulig å erstatte

Fikk amerikansk datahjelp

Mark Turner hadde sammen med sin kone fått en middagsinvitasjon fra sin nabo Martin Kiss, en tysker av ungarsk herkomst. Turner var nyansatt flygeleder ved den amerikanske basen i Ansbach like ved, og både han og hans kone visste å bruke internett.

Det var det som fikk Kiss til å vise dem et av familiens klenodier. En gullring med militært emblem, med et amerikansk navn inngravert. Den kom i familiens eie i 1945, etter at en russisk soldat på vei hjem trolig ga den fra seg i bytte for kost og losji.

På dette tidspunktet drev familien Kiss et vertshus ved Donaus bredder, i det som nå er Serbia.

LES OGSÅ: Hellmuth (91) var tysk soldat i Norge: – Jeg er nok en av de siste øyenvitnene
LES OGSÅ: Sprengte ammunisjon utenfor sommerboligen til kronprinsparet

Da Martin i 1971 flyttet til Tyskland, fikk han ringen av sin bestemor. Hun mente den ville fungere som lykkeamulett, og han kunne alltids selge den om han slapp opp for penger.

Det gjorde ikke Martin Kiss, og han bar lenge ringen på lillefingeren, vel vitende om at ringen hadde en eier. I et Tyskland som kjempet for å komme over ettervirkningene av krigen, var det derimot ikke enkelt å spore opp eieren.

Det var først da de to amerikanerne kom på middagsbesøk, fire tiår senere, at han bestemte seg for å prøve.

LES OGSÅ: Fant onkelens grav etter 30 år
LES OGSÅ: «Verdensborgeren» er død

Fant ringens historie på internett

Det tok 20 minutter for ekteparet å spore opp eieren. En mastergradsstudent hadde skrevet en avhandling om Cox’ avdeling under krigen, med en rekke anekdoter fra overlevende veteraner.

Les avhandlingen her (avsnittet om ringen står på side 179)

Blant dem David C. Cox – som fortalte om ringen han byttet fra seg.

En historie han gjentok ofte i årene som fulgte. Etter krigen fikk Cox laget en nøyaktig kopi av ringen, men han sluttet aldri å tenke på byttet han gjorde i januar 1945.

Da han døde i 1994 gikk ringen videre til sønnen David jr. som bar den til den brakk i to.

POWs Ring Returns

Dette er noen av minnene Cox-familien har om fenrik David Cox sr. Nå har de fått tilbake ringen han aldri glemte at han byttet fra seg.

Foto: Gerry Broome / Ap

Og i forrige uke dumpet en gul konvolutt ned i Cox-familiens postkasse. Nyhetsbyrået AP var tilstede da David jr. åpnet pakken.

– Og her er den igjen. Du store… jeg trodde aldri dette ville skje. Jeg var sikker – vi var alle sikre – på at den var borte for alltid, sa han, ifølge nyhetsbyrået.

LES OGSÅ: Britisk bank solgte Hitlers gull
LES OGSÅ: «Rinnan» tilbake i skrekk-kjelleren

Satt fanget i halvannet år

Historien som førte til at Cox skilte lag var dramatisk. Han ble i 1943 skutt ned under et lufttokt over Tyskland, og han ble satt i fangeleirenStalag Luft III, i Polen, sammen med sine kamerater.

Cox fortalte tidligere om livet i leiren, og han beskrev en tøff tilværelse, og at han og hans kamerater ble fôret med en diett bestående av utvannet, skitten suppe og brød. Da de allierte rykket inn i Polen ble avgjørelsen tatt om å sende fangene 600 kilometer vestover, inn i Tyskland.

Det skulle bli tre harde dager til fots, fulgt av tre dager i en godsvogn – til en fangeleir som «knapt oppfylte kravene i Geneve-konvensjonen», ifølge en historiker, fangeleiren Stalag VII-A i nærheten av Moosburg i Tyskland.

På dette tidspunktet, i januar 1945, ble krigsfanger fraktet i hopetall til Tyskland, og Moosburg var overfylt. Det var trangt om plassen, og ikke nok mat til alle. Det var hungeren som gjorde at Cox besluttet å skille seg av med sin kjæreste eiendel – gullringen som nå er tilbake i familiens eie.

LES OGSÅ: 70 år siden Herøya-bombingen

Angrer på at han ikke fikk gitt den tilbake tidligere

Kirkemaler Martin Kiss, som endelig fikk lettet samvittigheten, og gitt ringen tilbake, venter seg ingen belønning.

– Det eneste jeg angrer på, er at verken David Cox eller hans kone får oppleve at ringen kommer tilbake, sa han til AP.

Kulturstrøm

  • Madonna gjorde Rio-strand til dansegulv

    – Dette stedet er magisk, sa Madonna foran 1,5 millioner tilskuere på Copacabana-stranda i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro.

    Gratiskonserten lørdag markerte avslutningen på hennes «Celebration Tour». Første konsert var i London i oktober i fjor.

    Den 65-årige superstjernen startet ballet med «Nothing Really Matters» fra 1998. Dette er første gang «Dronningen av pop» har en retrospektiv turné, og hun framfører låter fra karrieren på mer enn fire tiår.

    – Her er vi på det vakreste stedet i verden, sa Madonna og viste til utsikten mot havet, fjellene og Kristusstatuen på en av byens høyder.

    (NTB)

    Madonna avsluttet turneen i Rio de Janeiro lørdag.
    Foto: AP
  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.